Besöker nya Carthago i våran Carthago!

Europa, Husbil, Murcia, Spanien

Efter frukost lämnade vi Murcia via en rondell med inte mindre än 6 filer. Det är största rondellen vi någonsin åkt i. Nu har vi stått gratis 4 nätter i rad utan el, så man känner sig lite små snål när man helt plötsligt behöver betala 12 Euro. Med elen och wifi inkluderat i priset drog vi genast igång med att ladda upp all teknisk utrustning. Sen svinar vi lite extra med “snygg-lamporna” tända överallt, musik och tv. Ja, man måste ju passa på 🙂 3 nätter spenderade vi i trötta byn Archena, där det enda som var värt att besöka var badanläggningen. På söndagen gick vi runt på byn och hittade en “Lavomatic”. Det är tvättmaskiner och torktumlare med myntbetalning och alltså självservice. Så vi tvättade två maskiner + torktumlade för en slutnota på 14 Euro – dyrt, men nu är allt rent och sängen nybäddad! Igår åkte vi hela 19 minuter till en gratis ställplats utanför IKEA i Murcia. Där handlade vi ett lager tunnbröd, knäckebröd, rökt lax och vinglögg. Vi tänkte börja titta på vart IKEA har sina varuhus och bara åka efter det, skämt åsido.
Idag packade vi ihop efter frukost och drog till Cartagena vid kusten.

Andrey Melnichenkos s/y A, cartagena hamn, världens största segelbåt
Andrey Melnichenkos s/y A

Världens största segelbåt med sina 142 m på längden och 24 m på bredden. Master på nästan 100 m. En besättning på 54 personer men endast plats för 14-20 gäster, det får ju inte bli för trångt. Hon stod i Cartagenas hamn och väntade på oss!

Teatro Romano de Cartagena, romersk teater, cartagena, spanien
Teatro Romano de Cartagena.
cartagena, spanien, husbilsliv

Vi åkte bussen ner till hamnen och gick runt i stan. Det är löjligt billigt att åka kollektivt här jämfört med i Sverige. Vi gick och tittade på den gamla amfiteatern som byggdes mellan år 5 och 1 f.kr. men återupptäcktes först 1988. Teatern var aktiv för 7000 åskådare i 200 år, sedan byggdes en marknad över teatern. På 400-talet inträffade en stor brand och marknaden övergavs för att återigen börja användas ca 100 år senare. Under 1200-talet doldes ännu mer av teatern då man anlade en katedral över delar av den. Cartagenas hamn var en av de viktigaste i hela västra medelhavet. Staden hade sin storhetstid under det romerska riket och kallades då Carthago Nova. Men stadens storhetstid verkar vara långt förbi. Nästan allting vi ser är slitet. Det finns fler hus som håller på att rasa, och måste stadgas med tvärslå eller järnställningar, än hus som är fina som detta på bilden ovan.

cartagena, spanien, restaurang, renoveringsbehov, husbilsliv
Hungrig? Restaurang med bra pris och exklusiv utsikt!

Vi undrar varför en antik stad som är över 2000 år gammal får förfalla? Finns det fornlämningar under dessa “nybyggen” med planer på att grävas fram? Man blir ju lite nyfiken och hoppas att det är SÅ. När vi går runt hittar vi mycket vacker gatukonst, så folket försöker väl att snygga till det.

Vackert möter styggt, så kan man väl beskriva Cartagena. En vacker, men sliten fontän i förgrunden av en snygg lyktstolpe – som i sin tur står i förgrunden av ett fint lägenhetshus och ett väldigt slitet hus. Lägg även märke till ölburken på vänster sida, som pricken över i:et. Tina trampade rätt i en bajshög på öppen, fin gata. Ja, ni har nog fått en ganska bra bild av denna stad. 🙂 Det är det som är charmen med att resa, ja kanske inte att trampa i bajs, men olikheterna man möter överallt.

Slutligen kommer ett nytt boktips, men denna gång i form av en kokbok!
Zeina Mourtada driver bloggen https://zeinaskitchen.se och gav i början av hösten ut sin första kokbok med samma namn. Här finns massor med annorlunda (för oss) goda rätter med sina rötter från det Nordafrikanska köket och från Mellanöstern. Ikväll åt vi en variant av Harira. Dock har Tina svårt att följa recept utan tycker det är roligare att göra sin egna tvist på rätterna. Ikväll serverades denna variant med dadlar, citron och saffransaioli som tillbehör. I grytan fanns zucchini, morot, selleri, rättika, kikärtor, palsternacka, purjolök, vitlök, vitkål, broccolistjälkar, krossade tomater, gula russin och strimlat bacon. Det är bara att slänga i vad man hittar i kylen! Sedan kryddades det hela med kanel, ingefära, paprikapulver, salt & peppar. Doftar underbart i hela husbilen!

Zeinas kitchen, bok, boktips, mat, recept, Zeina Mourtada
Harira, mat, recept, husbil
Och ett glas rött till det, förstås, skål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *