Husbilstankar & skitsnack

Europa, Husbil, Spanien
Vilanova de prades, camping, carthago, husbil
Bilden är från campingen i Vilanova de Prades.

Idag tänkte vi skriva lite matnyttigt om husbilslivet. Vi har grävt i ämnet några gånger innan, men nu har vi mer kött på benen och vill uppdatera er om våra tankar. Vi har 3 st olika tankar;

Gråvattentanken (dusch & diskvatten)
Färskvattentanken
Fekaltanken (här fylls det vi pumpar över från toalettkassetten)

9 av 10 gånger som vi tömmer gråvattentanken får vi inte ut de sista 10% och vi är inte alls ensamma om detta problemet. Ja, det blir ett problem eftersom de sista procenten består av avlagringar och fett. Varannan månad har vi spolat ur tanken med slangen direkt ner i tanken för att få ut den lite tjockare sörjan som bildats. Denna sörja skapar såklart även en dålig lukt. När gråvattentanken börjar bli full så är det lätt att det luktar ur den, särskilt om vi åker med runt 70% i den. Då sprider sig lukten i hela husbilen, svag men irriterande ofräsch. För att få så lite odör som möjligt ur tanken tömmer vi den ofta och använder medlet “Tank Freshener” som hjälper till med den saken. När vi senast skulle köpa det medlet fanns inget, vi drog till med ett annat som hette “Aqua Rinse Plus” och som egentligen är till för spolvattnet som man använder i toalettstolen. Det vi märkte med detta medel är hur det underlättar tömningen av gråvattnet. Det verkar bilda en glatt yta som gör att vattnet rinner ut fortare och lättare vid tömning. Helt plötsligt får vi ner de 10% till 0%. Vi kommer fortsätta att tillsätta detta medel
ett tag till för att utvärdera ytterligare.
Vi har aldrig gjort rent gråvattentanken med något medel! Vi har endast tömt den, fyllt på med lite “Tank Freshener” och rent vatten för att sedan spola ur ordentligt. Funkar fint än så länge. Vi omsätter ju hela tiden vattnet och vi hade nog behövt rengöra oftare om den stod torr och oanvänd i omgångar.

Färskvattentanken har vi endast spolat ur, aldrig rengjort på något sätt. Men vi dricker inte heller vattnet ur den. Vi har valt att köpa vårt dricksvatten på flaska istället. Det enda vi använder vattnet till i färskvattentanken är till att diska, duscha och spola toaletten med.

De flesta husbilar har 2 st toalettkassetter att byta mellan och att fylla. Vår har endast 1 st och istället har vi en fekaltank som vi kan pumpa över kassettinnehållet till. Detta har vi bara gjort när vi varit absolut tvungna, som när vi fricampat och ej kunnat tömma kassetten i ett avlopp avsett för det. I Tyskland har det funkat bra att tömma det s.k. “svartvattnet”, som man ej kan tömma i samma avlopp som gråvattnet. Men här i Spanien har vi bara stött på 2 ställen hittills som erbjudit denna service. Innan vi flög hem lyckades vi, som tur var, att tömma fekaltanken men dessförinnan hade vi åkt runt med 70% i tanken under flera veckor. Det luktade inte särskilt trevligt när vi väl fick tillfälle att tömma den. Nu är den rengjord. När vi skulle rengöra den insåg vi att vi inte hade ett speciellt medel för rengöring av den tanken. Vi hällde istället i “Tank Freshener” i både tanken och i kassetten. Vi pumpade över flera omgångar från kassetten för att få rent ledningarna innan vi spolade ur tanken med rent vatten.
Hade vi fått välja om så hade vi HELLRE haft 2 st kassetter och ingen fekaltank.

Sen kommer vi till den omtalade toalettkassetten. Vi har haft såna problem med att hitta ett medel som faktiskt funkar. Ja, som dels minimerar lukten efter våra toabesök och som löser upp både papper och avföring. NU, efter flera månader med prövande av olika märken och sorter har vi hittat en som funkar. Nu luktar det sällan annat än kemikalier när vi tömmer kassetten. Den magiska lilla blå påsen “Aqua Kem Blue Sachets” är guld värd. Vad gäller toalettpapper; använd vanligt från affärerna – de som marknadsförs för att brytas ner snabbare – funkar varken bättre eller sämre än andra.
Vi kör vanligt papper, det blir både billigare och bekvämare.
Det finns även de som använder sig av “hundbajspåsar” och slänger direkt i soporna. Detta sparar på volymen i kassetterna så man kan tömma mer sällan. En bra lösning då man fricampar
och ej har möjlighet att tömma ofta!

Här hittar ni Thetfords produkter som vi använder.

4 thoughts on “Husbilstankar & skitsnack

    1. Ja, vi får se om vi testar det framöver. Märkligt dock att man ej får tömma innehåll med toapapper på vissa serviceställen. Pappret är ju redan upplöst. Men det är väl sånt man inte ska förstå sig på… 🙂 Vi tömmer ändå, rätt eller fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *