Igår drog vi iväg med cyklarna för att utforska ett område i nationalparken som vi bor precis intill. Det är en stor park och det skulle ta oss veckor att se alla dess variationer. Parken har ett rikt djurliv. På vintern finns här lite över 200 olika fågelsorter. Igår fick vi syn på en blå kungsfiskare (!), de är otroligt skygga och vi fick bara en snabb glimt av den, precis som i Delta d’Lebre. Tänk att vi fått se två stycken nu, wow. Sen fick vi syn på en hel flock med någon form av parakit eller liknande. Efter lite hjälp av Google, vår ständiga följeslagare, tror vi att det kan ha varit någon av dessa alternativ: blå caique eller blå munk parakit.
Kanske får vi syn på dom igen.

Tina har hittat en kompis med samma intresse, på palatsets tak.

Egentligen skulle vi ha gjort detta en dag tidigare, men den vägen vi tänkte ta var avstängd. Vi sköt upp det och letade efter en ny väg. Det fick bli motorvägen en kort bit istället, men eftersom det fanns en bred vägren gick det bra. När vi kommit av motorvägen är vi ganska omgående inne i parkens område. Vi cyklar sedan på en asfalterad väg, där det körs guidade turer med jeep och mindre bussar. Här är landskapet platt och det växer pinjetallar så långt ögat kan nå. I luften svävar storkarna i par, på väg till sina hem på elledningarna. Varför bo i ett träd när man kan bo i “storstan”? 🙂

Blå kungsfiskare (bild stulen från Google)
Ser ni varningsskyltarna längre fram? De varnar för det iberiska lodjuret.

Under tiden vi var i parken spanade vi febrilt efter det iberiska lodjuret. Det närmsta vi kom var dock ett uppstoppat huvud i palatset vi besökte, som ligger i parken. Vi läste att det ska finnas vilda hästar i parken. Vi såg MÅNGA hästar, men alla stod inhägnade med högt stängsel. Kanske som skydd mot lodjuren? Eller så var de inte vilda? Vad vet vi. Inte nåt, och inte kan vi fråga nån heller.
Tänk vad lätt om alla pratade samma språk, eller alla språk.

Stigen kantas av gamla korkekar.

Vi parkerar cyklarna och går in på en av lederna i området. Här hörs bara naturen, efter varje kurva byts en doft mot en annan. På vissa ställen luktar det så starkt att man kan tro att någon sprejat parfym framför oss. När vi kommer till ett våtområde har de byggt långa broar att gå på. I vassen hör vi hur någonting rör sig och fnyser till. Hjälp, här ska ju finnas vildsvin. Vi spanar efter ett bra klätterträd och knatar vidare med skräckblandad förtjusning. Gångbroarna kantas med sälg som börjat slå ut, nu kommer våren hit.

Ledens gångbroar över våtmarken. Ser ni Bengt långt där borta?
Vackert va?!
Palace Acebrón.

Efter en lagom lång promenad kommer vi fram till palatset som ligger mitt ute i ingenstans. Här var bra jaktmarker så en rik man byggde detta palats för att kunna åka till “landet” och jaga. Det har blivit ett hyreshus för svalorna som har byggt bon runt hela huset. Palatset bebos inte längre utan används som ett museum. Här får vi lära oss om vilket lantbruk som det har bedrivits inuti parken. Spännande och lärorikt. T.ex. fick vi lära oss att pinjenötter kommer från pinjetallen. Att alla tallar innehåller sådana nötter (eller frön som det egentligen är), men att endast 20 arter har nötter stora nog att användas till mänsklig konsumtion. Resten får ekorrarna!

Nationalparken har haft ett mycket brett användingsområdet. Här har odlats ris, man har haft saltfält, man har fiskat och jagat (små- och storvilt), odlat eukalyptus, odlat korkekar, man har producerat kol, odlat jordgubbar, odlat sparris och odlat sallad. Ja, här har de verkligen legat i. Som vi nämnde tidigare odlas/odlades även pinjeträd och av de skördas ju pinjenötterna.

Wow, vilken eldstad!
En av takfreskerna i palatset.
Den andra takfresken i palatsets nedervåning.

2 kommentarer till “Till cykel och fots i nationalparken Doñana.”

  • Det är så fantastiskt kul och spännande att läsa om allt ni upplever. Era hårddiskar (hjärnor) måste snart vara fulla av alla upplevelser ni varit med om. Och ni är bara i början av er lååånga resa. Ha de gott ungdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *