Topp 5 upplevelser, städer och boenden i Spanien

Europa, Husbil, Spanien
ronda, trettondagshelgen, parad, julfirande i spanien
Från paraden i Ronda under trettondagshelgen. Barnen var SÅ glada och ser ni tomtenissen längst upp? Han såg grymt målmedveten ut när han kastade ut godisar till “publiken”.

Nu när vi ska lämna Spanien och åka in i Portugal ville vi skriva upp våra absoluta spanska favoriter! Först skrev vi varsina listor med våra favoriter för att sedan föra dom samman till en. Vi hade tyckt lika i väldigt mycket, förvånansvärt lika faktiskt. Vi behövde bara ändra om ordningen så att det skulle passa oss båda.

Topp 5 upplevelser:

1. Julfirandet i Ronda under trettondagshelgen.
Bara 100 m från vår parkerade husbil dundrade en helikopter in på stadens arena med de tre vise männen. Några timmar senare var paraden genom Ronda i full gång och vi blev träffade av både godis och konfetti, både här och där. Vi drogs direkt med i stämningen och blev delaktiga i folkfesten och därför kom denna upplevelse på första plats!
2. Vandringsleden Caminito del Rey.
Den här leden har vi drömt om att gå i flera år och var en självklar toppkandidat på vår lista. Detta är något man gör en gång och minns i resten av livet.
3. Munkklostret Montserrat.
Man ser detta sågtandade berg på långt håll och ju närmare man kommer, desto maffigare blir det. På torget slöt människor upp till dansen “Sardana” till livemusiken. Vi åkte sedan sista “tåget” upp till toppen där vi såg klostret från ovan och kunde vandra runt till en magnifik 360 graders utsikt. Och dessutom blev vi heliga efter att ha tagit på madonnan i kyrkan.
4. Hästshowen i Jerez de la Frontera.
Vi såg de andalusiska hästarna “dansa” i en ca 90 minuter lång show på ridskolan Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre. Det var häftigt! Även detta en upplevelse man ALDRIG kommer glömma.
5. Alcazaba i Almería
Här hade vi lite delade meningar om fortet skulle platsa här eller inte med tanke på att vi även besökt Alhambra i Granada. Men Alhambra är så stort så att det är svårt att greppa. I Almería gick vi ganska ensamma runt och tittade ostört. Det kändes mer “på riktigt” och mysigt bara.

Topp 5 städer/byar:

1. Frigiliana
Detta är en så vacker och charmig by, en liten bit från kuststaden Nerja. En plats skapad för njutning och eftertanke.

2. Sevilla
Vi blev hänförda av denna vackra stad med någonting nytt bakom varje hörn. På gator och torg kan man njuta av uppträdanden av Flamenco och samtidigt njuta av de vackra byggnaderna som är dekorerade med lokal keramik. Här finns en enorm katedral och ett vackert palats, för att nämna några byggnadsverk. Det finns gott om gröna parker och vackra torg.

3. Valencia
Vi förälskade oss i den långa Turia parken som anlagts i den torra flodbädden som löper genom hela staden. Det enda minuset var bristen av offentliga toaletter i den. Här kan man spendera många, många timmar och förundras över de märkliga byggnaderna.

4. Gibraltar
Kniper 4:e platsen eftersom det är väldigt speciellt. Här kliver man in i “England”, går över flygplatsens landningsbana för att omringas av barer som serverar fish & chips. Tar du dig sedan upp på klippan får du istället sällskap av gerberaporna.

5. El Rocío
Hamnade på en femteplats efter en stunds eftertanke. Detta är en väldigt speciell by och Spaniens största pilgrimsort med gator gjorda av sand. Med hästar överallt. Ja, detta är allt annat än vanligt och ingenting man glömmer – hästrädd eller inte 🙂

Topp 5 boenden:

1. Embalse de Fransisco Abellán
Detta är en gratis ställplats/parkeringsplats vid den stora vattenreservoaren mellan Guadix och Granada. Här fanns inga faciliteter, inga möjligheter att tömma gråvatten eller toalettkassetten och ingen möjlighet att fylla på färsk vatten. Men här var SÅ vackert med utsikt över Sierra Nevada.

2. Agua Amarga Camperpark
Denna nybyggda campingplats i nationalparken Cabo de Gata vann andra platsen eftersom vi trivdes så bra i omgivningarna. Här fann vi lugnet och “kom hem”. På campingen fanns toaletter, möjlighet att tömma och fylla tankarna, tvättmaskiner, wifi, el och dusch mot extra betalning. Fast det sistnämnda avgjorde inte placeringen, endast omgivningarna och känslan.

3. Morella Parking
Utanför bergsbyn Morella stod vi gratis på en ställplats med möjlighet att tömma och fylla tankarna. Vi hade fantastisk utsikt mot byn och slottet på toppen.

4. Jerez de la Frontera Area Autocaravanas la Morada del Sur
Här bodde vi på en husbilsklubb med försäljning av både reservdelar och kemikalier till tankarna. Här bodde vi nära en busshållsplats för att enkelt ta oss in till stan. Här kan man tömma och fylla tankar, tvätta och torktumla kläder. Det finns toalett och dusch (om än kalla och fuktiga utrymmen) som städas hela tiden under dagarna, varje gång vi gick dit var det nystädat! När vi checkade in blev vi bjudna på Sherry och fick bra information om staden. Det var en väldigt hjärtlig stämning.

5. Delta d’Lebre Casa de Fusta, Amposta
Här stod vi gratis på en stor grusplan. Det fanns möjlighet att tömma och fylla tankarna men inga andra faciliteter. GPS:en tog oss ut på en EXTREMT liten väg, läs traktorväg, men tillslut kom vi fram till denna stora parkering full av stora husbilar. Vissa hade tagit samma väg som vi, medan andra hade tagit en annan, något, större väg in. Här trivdes vi och kände oss “fria”. Vi träffade även på våra härliga grannar Lasse & Tora.

1 thought on “Topp 5 upplevelser, städer och boenden i Spanien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *