Varma dagar i Portugal

Europa, Husbil, Portugal, Vandring
odeilete, portugal, vandringsled, vandra i algarve, mandelblommor
Vi sprang på en gammal husgrund omringad med mandelblommor idag.

Igår lämnade vi Spanien. Det gjorde vi med glädje med tanke på det kalla, regniga och blåsiga väder som vi bjudits på senaste veckan. Men innan vi lämnade helt stannade vi på vår spanska favorit butik Mercadona och bunkrade mat. Vi bunkrade dels för att det är lite billigare priser än i Portugal men mestadels bunkrade vi våra favoritvaror. Dessutom hade vi planerat att åka upp mot glesbygden utan närhet till en stor matbutik. Efter att ha fyllt kylskåpet åkte vi och tankade LPG och diesel. När vi ändå var igång kollade vi lufttrycket i däcken, det är vi glada för att vi gjorde då det var väldigt ojämnt i alla däcken.

Vi rullade över bron vid Ayamonte som länkar samman länderna och registrerade ett betalkort ifall att vi behöver åka på betalvägar. Efter att ha provat alla filerna flera gånger lyckas vi äntligen få automaten att förstå att vi visst skulle få registrera oss. De visade bara “error” så här gäller det tydligen att vara envis. Alternativet är att åka 30 km till en bensinstation och köpa ett förbetalt plastkort till betalvägarna –
vilket är mindre lockande.
Direkt över gränsen tog vi höger med siktet inställt på en nationalpark.

portugal, odeilete, lavendel
Fjärilslavendel har börjat blomma på nytt. Härligt vårtecken!

Nu står vi på en fenomenal ställplats i en liten by vid namn Odeleite i Portugal. Här bor knappa 1000 lyckliga personer som får njuta av grönskande kullar och fågelsång dagarna i ända. Nu är det verkligen vårvärme här, idag har det förmodligen varit en av de varmaste dagarna vi upplevt sedan vi lämnade Sverige i oktober. Det har varit klarblå himmel, vindstilla och strålande sol. Vi känner oss helt uttorkade!

odeilete, portugal, vandringsled, vandra i algarve
Ett vackert olivträd.

Efter att ha ignorerat brödbilen som tutade redan klockan 7,15 på ställplatsen drog vi oss upp vid 8, när solen vaknat till liv. Nu har vi fått ställa tillbaka klockan en timme, detta insåg vi efter ungefär en halv dag här. Vi tyckte nog att det var märkligt att solen gick ner en timme tidigare än på andra sidan floden dagen innan. “Men det är ju pga bergen” tyckte Bengt. Inte lika övertygad om saken började Tina googla. Återigen, vad gjorde man utan Google?! 🙂

Efter frukosten drog vi på oss skorna för en rejäl promenad. Här finns många, både korta och långa, vandringsleder. Idag gick vi en som var ca 11 km. Det tog oss 3 timmar, så vi kan inte säga att vi stressade direkt. Det började lugnt nerför på grus/sandvägar och sista timmen var det väldigt brant uppför istället. Väl hemma slog vi oss ner i den stekande solen. Det måste ha varit närmare 30 grader, ja i solen alltså. Med en bok i handen och lite frukt känns livet lagom tufft. Ett par av våra grannar är även dom något under pensionsåldern och har som vi flyttat in i deras husbil på heltid. Tänk att det finns fler än vi, fantastiskt!

odeilete, portugal, vandringsled, vandra i algarve
odeilete, portugal, vandringsled, vandra i algarve
odeilete, portugal, vandringsled, vandra i algarve, citroen

6 thoughts on “Varma dagar i Portugal

 1. Ja en härlig dag bjöd Portugal på idag! Vi cyklade till Praia de Luz och njöt av den mysiga staden. Och klippor och sand. Och handlade. Halloumi!! För första gången sen vi rullade över gränsen till Spanien tror jag. Så imorgon blir det grillad halloumi här.

  1. Det låter som ni också haft en toppen dag! Här ska vädret vara fortsatt bra, hoppas detsamma gäller hos er. Imorgon ska vi plocka ut våra cyklar och dra en repa längs floden. Vi har dåliga erfarenheter av halloumi, men skulle kanske gilla den tillagad av rätt kock!

 2. Hej på er. Måste bara, vad jag tror, tillrätta visa er angående blommorna som ni tror är ljung, jag trooor att det är Fjärilslavendel. Hade själv såna i rabatten i Bränntorp. Nog med det, vilket fantastiskt vackert väder ni har, här snöar och regnar det om vartannat. Ha de fortsatt gött.

  1. Tror visst att vi har solating här. Självklart är det fjärilslavendel, precis som du säger! 🙂 konstigt med vintervädret i Sverige, att det aldrig kan bestämma sig?! Kraaaam!

 3. Hej,
  Vi har precis sålt vårat hus och magasinerat våra möbler. Bor i husbilen med tre stora hundar och planerar att köra ner i Tyskland i slutet av nästa vecka. Vi tänker köpa hus i södra Frankrike. Efter flera års husbilssemester där har vi blivit frankofiler. Blir lite avundsjuk när jag sitter här i regnet på Sibbarp och läser om hur varmt ni har det.

  1. Vilket härligt skede ni är i, nu när ni kastar loss! Så ni ska åka runt i Frankrike med husbilen och leta på ett hus ni kan köpa? Det låter underbart! Måste ju vara det bästa sättet att hitta sitt drömhem på! Lycka till och kör försiktigt på nervägen! Ska bli spännande att se var ni hamnar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *