I skrivande stund sitter vi nere i Faro i Algarve.
Jo, efter MYCKET om OCH men beslöt vi oss för att ändå se kuststräckan som alla snackar om. Nu står vi parkerade på ställplatsen och letar biluthyrningsfirmor, som det finns gott om i närområdet eftersom vi bor nära Faros flygplats. Det tråkiga är dock att läsa recensionerna på alla uthyrningsfirmor, de verkar utnyttja turister som kommer hit genom att debitera för skador som ej finns. När man klivit på planet är det ju svårt att komma tillbaka och argumentera och en flygbiljett är dyrare än att ge upp och bara hosta upp pengarna. Fult! Vi hoppas att inte någon kommer att försöka lura oss. Vårt första intryck av Algarves kust? För mycket trafik, för mycket människor och för mycket hus… Plus att den första hunden vi ser förvirrat går runt på en väg med en sårskada på höger höft. Sånt får våra hjärtan att värka.

Megalitgraven Zambujeiro, portugal
Megalitgraven Zambujeiro.
Megalitgraven Zambujeiro, portugal
Stenen är dubbelt så hög som Bengt, wow!

Vi tog husbilen till Valverde utanför Évora för att se tre olika arkeologiska fynd. Vi hittade en tom gräsyta i ett jordbruksområde där vi enkelt kunde parkera. Det är det bästa med landet, det finns ju ofta orörda ytor till skillnad från i städer då allting är bebyggt.

När vi parkerat drog vi ut cyklarna och trampade iväg en knapp kilometer till megalitgraven Zambujeiro. Den är daterad från 4000-3500 år före kristus. Detta var alltså en gravplats. Vi tänker att de som begravdes här måste ha varit viktiga med tanke på vilket jobb som krävts för att få de enorma stenarna på plats! Detta är den största upptäckta dösen på hela den Iberiska halvön.
Ingångspassagen är 14 meter lång och leder fram till en stor gravkammare.

Gravkammarens tak ligger strax bakom på gräset. Nu skyddas hela graven med ett tillbyggt tak och man har stöttat upp ingången med träramar samt delar av sidorna med tegelstenar.

portugal, romersk milstolpe, korkekar
En romersk milstolpe mellan betesmarker med korkekar.

När vi fortsätter med cyklarna in mot staden kommer vi fram till denna romerska milstolpe.
Den ser kanske inte så mycket ut för världen, men tänk på att den har stått här
– på precis samma plats sedan 200-300-talet.
Det är väl ändå värt en omfamning?!

portugal, cykel
Men titta, där kommer ju Bengt cyklande, vad otippat! 🙂

Efter att ha nått vår milstolpe cyklar vi vidare in till staden och till denna fina gamla mur. Tyvärr har vi inte lyckats hitta nån information om den, så vi får väl nöja oss med att den är gammal och vacker!? Valverde har någon form av jordbruksuniversitet som utbildar veterinärer. Det är djur och elever överallt och några hundar springer lyckliga runt i en Agilitybana på universitetsområdet.
Här verkar man också forska en del i energi. Vi cyklar förbi, vad vi tror är, ett forskningscenter med solpaneler, små vindkraftverk med mätare och någon sorts anläggning för biogas.

hästar, mur, portugal
Hästarna ställde gärna upp som modeller framför den gamla muren.
kyrka, fontän
Vid en kyrka hittar vi en stor fontän som man verkar ha badat/döpts i förr, med tanke på trappstegen som leder ner till vattnet.

2 kommentarer till “Från år 4000 f.kr. till dagens Algarve.”

  • Tips (om ni vill ha) – fråga ägaren på ställplatsen om han kan rekommendera någon. Många gånger har de ju etablerade kontakter och han var ju väldigt hjälpsam så tänker han säkert kan hjälpa er. På gatan utanför ställplatsen har jag för mig det låg en uthyrningsfirma med. Njut av naturens fenomen i Algarve, det är det som är riktigt sevärt 😀

    • Jo, bra idé, han har förmedlat kontakt nu. Vi tänkte att om han rekommenderar en biluthyrare så får de fler kunder om vi husbilister är nöjda, men om vi är missnöjda så slutar ägaren att rekommendera den uthyraren. Nu väntar vi på svar bara 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *