Loulés saluhall med rosa kupoler.
Ett marknadsstånd med korv och skinka i Loulé.

Varje lördag är det “bondemarknad” i och utanför Loulés saluhall. Så fort vi stiger innanför byggnaden med rosa kupoltak slår doften av fisk och skaldjur mot oss. En lång rad med knallar säljer färsk fisk och vi har svårt att ta oss fram mellan alla människor. Vi ser mycket bläckfisk och de riktigt badar i mörkfärgat bläck. Här går det åt av allting, det far upp stora plastbyttor med olika sorters fisk. Det är inte alls lika prydligt och snyggt som på de stora marknaderna i Valencia eller Barcelona, men här verkar allting gå åt så snabbt att havets läckerheter knappast behöver ligga på kylning.

Vi köper mörkröda och solvarma jordgubbar i ett stånd utanför saluhallen, här är det romerna som driver sin verksamhet. Det verkar vara säsong för jordgubbar då många av knallarna säljer det. Vi köper några tomater och paprikor i ett annat stånd. En bit bort får vi syn på färska oliver. Vi provsmakar några sorter och köper med oss lite hem. Det går inte att jämföra med oliverna på glasburk i matbutikerna. Vi går vidare och köper med oss en burk honung med lavendelsmak, det har Tina längtat och letat efter. När vi var i Kroatien 2017 smakade vi det vid ett marknadsstånd utefter vägen, det var gott men av någon anledning köpte vi ingen då. Varje gång Tina sett honung efter det har hon tänkt tillbaka på den där lavendelhonungen. NU äntligen sprang vi på en knalle med flera olika sorters honung. Tack Loulé!

Denna helg är det även karneval så det var mycket människor överallt, i den mest centrala rondellen stod flera polismän för att få samarbetet mellan motorfordon och fotgängare att flyta på. Karnevalen äger rum i många olika byar och städer just denna helg och ska vara något av en känga till politikerna. Det låter som någonting vi borde ta efter i Sverige, vi ska försöka ta reda på lite mer om det.
Vi går runt en sväng och åker sedan vidare till nästa planerade stopp.

Pousada de Faro-Palácio de Estoi.

Vi är framme vid det “rosa syndpalatset” i Estoi.
Här är alla utsmyckningar utvändigt i pornografiskt tecken. Kvinnobilden var likadan då som nu med kvinnor som har stora runda bröst som sitter under hakan, det är sexiga halvklädda poser där kvinnor häller vatten ur ett kärl ner i en fontän och så vidare. Vi tänker att den mannen som valde dessa utsmyckningar måste ha haft en vriden sexualitet med tanke på vissa målningar som
innefattar människor med djur, halvmänniskor och barn.

En av de sexuella kaklade utsmyckningarna i Estois rosa palats.
En av fontänerna på utsidan av palatset.
Ett av de vackra rummen inuti palatset.

Det känns jätte konstigt när vi går in i palatset. För här är även ett hotell eller en pousada så vi känner oss lite som inkräktare. Här går man in gratis, förbi hotellreceptionen och ser sig om i olika rum. Det finns ett kapell här så att man kan be om syndernas förlåtelse, ja efter synden. Vi har ju fått för oss att här måste de ha haft stora orgier med tanke på de sexuella detaljerna. När vi hittar kapellet så stärks våra misstankar 🙂
Det finns en trädgård som tillhör palatset, men den var inte mycket att ha tyvärr.

I Estoi hittar vi en kyrka med en skorsten på.
Smart hemmabygge!

Vi lämnar Estoi och åker mot Almancil. Här vill vi se en av Algarves vackraste kyrkor, nämligen
Igreja Matriz de São Laurenço. Traktens invånare lät själva bekosta kyrkobygget under 1700-talet till minne av den helige Laurentius som besvarade deras böner om vatten. Traktens främsta målare förgyllde altaret som är från 1735. Blått och vitt kakel täcker kupolen, väggarna i högkoret, mittskeppet och valvet över skeppen. Det är makalöst vackert och utsmyckningen berättar historien om den helige Laurentius. Besöket i kyrkan var som att läsa en bok.

Igreja Matriz de São Laurenço i Almancil.
Igreja Matriz de São Laurenço.
Igreja Matriz de São Laurenço.

2 kommentarer till “Romsk marknad, syndernas förlåtelse och kakel till tusen.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *