Nu har vi varit på “strandturné” på Algarvekusten. Vi fick möjligheten att låna en bok om alla stränderna på kuststräckan av ett brittiskt par som vi bodde grannar med och därifrån valde vi ut ett tiotal som vi tyckte var vackra. Nu har vi besökt en handfull av dom. Långa sandstränder i alla ära, funktionsmässigt är de ju självklart att föredra över klippor och annat bråte som kan vara i vägen. Men om man söker balsam för själen så tycker vi att klippiga stränder med olika formationer är att föredra. Här kan man sitta timtals och njuta av klippornas olika färger och av de olika formationerna som de fått efter år av piskande vågsvall. Om du tittar nära så kan du hitta en hel del snäckskal som är insprängda i klipporna och har du tur så kommer du till en strand med grottor att utforska. Förutom allt detta vackra för ögat så får din hörapparat lyssna till skvalpande vågor som arbetar sig in mot stranden och upp på sanden med sitt skummande ljud. De större vågorna slår våldsamt upp mot klipporna och formationerna ute i havet. Det är en ljudeffekt som nästan kan bli öronbedövande. Det är svårt att inte följa ljudet med blicken för att se hur vågorna splittras och iaktta hur det stänkande saltvattnet glittrar i solens strålar.

Först ut blir Praia do Canavial i Lagos. Man tar sig inte ner till den lilla privata stranden utan svårighet, men det går att ta sig ner med hjälp av de små stigarna som syns på bilden ovan. Dessa stigar snirklar sig runt hela udden och möjliggör för fantastiska vyer från platser där klipporna stupar ner och havet tar vid. För mindre äventyrliga själar finns det ett ordnat promenadstråk att gå en bit ifrån havet där man kan njuta av en fullgod utsikt från träspångar och gjutna gångvägar. Här hör vi mer svenska än portugisiska, vilket vittnar om hur mycket hotellkomplex som finns i närheten av dessa vackra vyer.
Men nej, hade vi tagit kort på dessa turistbostäder så hade vi inte visat dom här för er, detta är en av få saker som vi aktivt väljer att romantisera här på bloggen. För upplevelser som denna suddar helt ut turismen (åtminstone lågsäsong) och det enda vi ser är ett blänkande hav och vackra klippor under en strålande sol. Och det är så vi vill minnas Algarves stränder.

Praia do Canavial, Lagos.

Strax bredvid ligger ännu en våldsamt uppbrusande strand, nämligen Praia do Barranco do Martinho. Denna strand kräver ännu lite mer ansträngning för att ta sig till.
Vi väljer att beskåda den dramatiska stranden och alla klippformationerna endast från ovan.

Med utsikt över Praia do Barranco do Martinhos klippformationer, Lagos.

Vi rundar udden och tar sikte på Praia do Camilo. Trätrappor omgivna av blommande mimosa tar oss ner till den ganska välbesökta sandstranden. Vi planerar in ett snabbt bad men ångrar oss snabbt efter att ha gått i till anklarna. Det är isande kallt, sådär så att fötterna börjar värka bara efter en liten stund.
Några barn jagar vågorna iklädda badkläder, men de springer fort ifrån det kalla vattnet när det kommer forsande upp på sanden och mot dom.

På väg ner till Praia do Camilo, Lagos
Praia do Camilo, Lagos.
Praia do Boneca, Lagos.

Från Praia do Camilo finns en grävd gång med knapp ståhöjd genom kalkstensberget som tar oss till den betydligt mer privata stranden Praia do Boneca. Här är vi ensamma i flera omgångar. De flesta verkar trivas bättre på den andra stranden men avskildheten här passar oss bra, härifrån ser man även fler klippformationer. En fiskebåt ligger och guppar en bit utanför stranden. Kraftfulla vågor slår in mot ett hålrum i underkanten av en klippa, det dånar när vågorna väller in under den.

Vi fortsätter till Praia dona Ana eftersom vi är så nära, inte för att vi hade med den i planen. Där marknadsför en portugisisk patriot sitt land för oss och talar mindre hjärtligt om sina grannländer Spanien och Frankrike. Han berättar att denna strand utsetts som den vackraste i hela världen, i flera omgångar. Detta ska vara Algarves bästa strand, men vi är inte beredda att hålla med om den saken.

Praia dona Ana, Lagos.
Praia dona Ana, Lagos.

Vi lämnar Lagos och åker vidare till Alvor och Portimão. Här känns stränderna vi besöker vildare och vågorna sträcker sig lite högre än i Lagos. Vi tar bilen fram till Praia do Barranco das Canas. En ensam människa med bräda försöker lära sig konsten att surfa på de ganska höga vågorna, men vi får känslan av att han hade behövt en lärare vid sin sida. Det går flera stigar runt stränderna här men de ser ut att vara allt annat än enkla att ta sig fram på, åtminstone om man har korta ben. Här överröstas alla ljud av vågor som slår mot klipporna och det dundrande svallet som uppstår när vågorna viker ner sig i havet igen.

Praia do Barranco das Canas, Alvor.
Praia do Barranco das Canas, Alvor.
Praia do Barranco das Canas, Alvor.

Från Praia do Barranco das Canas kan man ta sig till den intilliggande stranden Praia do Alemão som istället för Alvor hör till Portimão fast det bara skiljer några sandkorn däremellan.
Antingen går man inuti klipporna, det är lite trångt på bredden under en kort bit, annars så går man i havet med vatten upp till fotknölarna på utsidan av klipporna.

Ovanför Tina finns en rund öppning som tillför ett ljuvligt ljus ner i grottan.
Bengt tog sig upp på en klippa på stranden Praia do Alemão, Portimão.

4 kommentarer till “Beach tour i Algarve”

  • Kul att få se bilder från stränder vi inte besökt! Tycker ändå vi hann med väldigt många så kul att ni prickat in andra. Gillar bilden på Tina i grottan väldigt mycket, ljuset är fantastiskt som lyfter färgerna i klipporna omkring.

    • Ja, vi jämförde på er sida efter att vi gjort inlägget och blev förvånade själva att vi prickat in så olika. Men så klart, det finns såååå många stränder här alltså 🙂 Imorgon utlovas just nu sol så då blir det nog någon mer. Håller just nu på med “en bild i timmen”, så kul idé!

    • Ja, otroligt vackert! Fast ingen badtemperatur än tyvärr, om några veckor funkar det nog 🙂 En strand hette ju nästan som du (Camilo) 🙂 Den var vår favorit bland de vi besökte den dan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *