Vår första “beach tour” på Algarve gav oss mersmak. Efter några dagar med dåligt väder drogs vi direkt mot havet när vi skymtade solen! Albufeira stod med på listan där det finns fina stränder, så vi tog snabbt sikte på turisthuvudstaden. Några minuter innan vi anlände slutade det regna och några solstrålar letade sig fram även här. Men vinden blåste starkt och skapade dramatiska vågor upp mot stränderna och klipporna. Vi blev helt förtrollade av de dundrande vågorna som sprängdes mot klipporna och letade sig in i klippornas ihåligheter. Först ut blev Praia do Castelo.

Praia do Castelo, Albufeira.
Praia do Castelo, Albufeira.

Härifrån gick vi över “stock och sten” för att komma till en strand vi knappt kunde slita oss ifrån; Praia da Fraternidade. Här gav vågorna så många olika effekter beroende på var de slog i att vi blev kvar. Det är sånt som inte räcker att fotografera, så det blev många filmsnuttar. Bengt var lite för “modig” vid strandkanten och försökte springa ifrån vågorna som rullade upp mot honom – men vågorna var snabbare än honom så han fick gå med blöta fötter hela dagen 🙂
Den här stranden var stor men ändå full av olika klippformationer och håligheter i klipporna att utforska. De andra stränder vi har besökt har varit antingen stora med lite tråkiga klippor eller små med grottor och ihåligheter att utforska. Denna strand uppfyller allt! Lite för mycket vågor just idag dock.

Praia da Fraternidade, Albufeira.
Praia da Fraternidade, Albufeira.

Efter dessa stränder åker vi vidare till Lagoa och Praia de Marinha. Själva stranden är inte så mycket att ha, ganska liten med en restaurang på. Men vyerna runt om stranden, wow! Detta är det vackraste vi sett på hela Algarvekusten! Längs med kuststräckan bredvid Praia de Marinha finns det små stigar och träspångar att gå på med vyer som skulle få vem som helst att tappa andan. Det är så mycket olika färger och former att det är omöjligt att göra platsen rättvis med några foton.
Ett måste att besöka om man är i Algarve, tycker vi!

Praia de Marinha, Lagoa.
Kusten vid Praia de Marinha, Lagoa.
Kusten vid Praia de Marinha, Lagoa.

När vi sett oss någorlunda mätta på dessa vackra vyer tog vi hyrbilen en kort bit till Praia de Benagil. Tyvärr gick det för stora vågor idag så det arrangerades inga båtturer till Benagil grottorna. Vi fick nöja oss med att se hur stranden såg ut helt enkelt. Om man vill åka till de cirka 20 grottorna i området utgår båtturerna härifrån. Du tar dig enkelt hit med bil, men du kan glömma att hitta en parkering till husbilen. Parkeringarna är stora, men de har spärrat av höjdnivån vid infarterna till 2,20 m på höjden.

Praia de Benagil, Lagoa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *