Tina blickar ut mot Atlanten, från Portugals sydligaste punkt.

Vi har förflyttat oss själva och husbilen från Faro till fortet vid Sagres. Här står vi på en stor parkering med säkert 50 andra husbilar. Från framrutan och sidorutan ser vi fyren på Cabo de São Vicente.

Kanske 100 meter bort ligger Fortaleza de Sagres som Henrik Sjöfararen lät bygga. Här grundade han även en sjöfararskola och ett skeppsvarv. År 1419-1460 tvingade han ut rädda sjömän på okänt vatten för att se vad som fanns bortom Kanarieöarna och Kap Bojador vid Väst Sahara. År 1453 rundade Gil Eanes från Lagos udden vid Väst Sahara vilket öppnade upp för fler resor med nya upptäckter att göra.

Utsikt mot fyren på Cabo de São Vicente.
Längs med de stupande klipporna satt många fiskemän i den hårda vinden. Vi fattar inte hur de vågade. Fiskmåsarna höll sig i närheten i hopp om att kunna sno åt sig en fisk eller två.
De gamla kanonerna står redo för anfall.
Denna vindkompass ska ha använts på sjöfararskolan och skapats av Henrik Sjöfararen.
Fyren på Portugals sydligaste udde i det steniga och karga landskapet.

Innanför murarna finns ett långt promenadstråk varifrån man kan njuta av utsikt mot horisonten, stränder och klippor. Det finns flera grottor och håligheter i udden varifrån man kan höra vågorna välla in och dundra. När man står på gallret ovanför hålen så känns lukten av salt ifrån luften som trycks upp av vågorna. Vinden pinade på ordentligt idag, så vi drog på oss skaljackorna ända upp till näsan när vi gick runt på udden. Husbilen gungar lite lätt i omgångar, men vinden ska lugna ner sig till kvällen och morgondagen. Vi passar på att vila upp oss lite extra nu när vädret säger sitt. Ibland blir upplevelserna så intensiva och många att man längtar efter de där enkla sakerna i livet. Det är dit man måste tillbaka för att hämta ny kraft och återuppväcka sin nyfikenhet. Nu kommer vi att ha en period med just de enkla sakerna som man saknat under denna intensiva tid på Algarvekusten med hyrbilen. 4 dagar i rad hade varit nog med hyrbil för att sedan ta några dagar ledigt, vi är helt fullproppade av intryck! Vi hyrde bil av en liten firma som heter Drive4Fun. Otroligt bra service med lämning och upphämtning av hyrbilen direkt till vår parkerade husbil, bra priser, snabb återkoppling och trevliga killar, wow!
Nu är vår plan att vila oss uppför västkusten mot Lissabon.

Hur mycket vi än älskar att se och uppleva nya saker så finns det ibland inget bättre än att bara blicka ut över havet och låta tiden försvinna som sand mellan fingrarna. Att ta sig tid att fotografera en blomma och att känna lyckan av att hitta just den med en humla på. Att försvinna in i en bra bok i flera timmar eller göra något så vansinnigt tråkigt som att lägga en patiens och få ett lyckorus efter att den har gått ut!

En humla kämpade emot vinden och hittade en härligt solgul landningsbana.
Atlanten.
Portugisiska smårätter.

Två unga studenter går omkring på parkeringen och säljer deras mors hemgjorda mat och bakverk. Dessa köpte vi för 7 euro och med vetskapen att det ska hjälpa till att finansiera deras universitetsstudier blir man inte bara lycklig över att slippa laga mat utan även över att man har bidragit till att förbättra deras framtid. Nu ska vi fortsätta dagen med att göra…ingenting! Trevlig helg!

2 kommentarer till “Vad finns bortom horisonten?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *