Ett korkat inlägg.

Europa, Husbil, Okategoriserat, Portugal

Följ vår blogg med Bloglovin

Tänk dig att du är 234 år gammal, jo vi vet att det är i stort sett omöjligt att tänka sig eftersom ingen människa någonsin blivit så gammal – men försök.
Du har bott på samma plats hela livet, sett solen gå upp och ner 85468 gånger. Tänk dig nu att vart 9:e år har andra människor klätt av dig allting på nederdelen av din kropp. Men det är inte konstigt, det är helt normalt. Det händer dina grannar med. I huvudet hör du fågelsång dagarna i ända.

Vi berättar livshistorian om världens äldsta korkek vars namn är “the Whistler”. Namnet kommer från att det sitter fullt med fåglar och sjunger i den 4 meter breda trädkronan. Korkeken är 14 meter hög, det är normalt att korkekar blir upp till 20 meter höga. Denna korkek står i Alentejo regionen i Portugal. Den planterades år 1783. Nej, vi har inte sett den med egna ögon, tyvärr. Det hade varit enormt häftigt att göra.

Korkek, portugal
Skördade korkekar.

Nu står vi på en ställplats i Setúbal, ganska nära Lissabon.
När vi körde hit så passerade vi en stor korkfabrik där de jobbade för fullt. Vi har skrivit lite om korkekar förut, men nu tänkte vi fördjupa oss i ämnet som vi tycker är ganska intresssant!


Portugal står för 55% av all korkeksplantering i hela världen, därefter följer Spanien med sina 30%. Ja, vi tycker ju att vi har sett korkekar verkligen överallt här i Portugal och nu när vi läser på om ämnet förstår vi ju varför. Varenda ledig yta verkar ju ha fått korkekar på sig. De kan stå bredvid vägarna, på sluttande bergssidor (där man inte kan förstå hur någon sedan ska orka skörda i den kraftiga lutningen), på campingar, i kommunala parker eller varför inte på en allmän parkeringsplats.

Från Portugal kommer 70% av all kork som finns på världsmarknaden. Varje dag produceras 40 miljoner (!!!) flaskkorkar, så om du är vindrickare är chansen minimal att du inte druckit vin stoppad med en kork från Portugal. “The Whistler’s” största skörd var 1991, då hela 1200 kg bark avlägsnades från trädets stam. Om man endast hade gjort flaskkorkar av denna skörd så hade det blivit hela 100,000 stycken. Majoriteten av korkekar producerar 45 kg ny bark att skörda vart nionde år, så då förstår ni vilken enorm storlek och kvalitet denna världens äldsta korkek har.

Skördedags! (Bild stulen från Google)

Själva skörden av korkekarna är fortfarande ett gediget hantverk som görs på samma sätt idag som för 2000 år sedan. De som skördar korken kallas för Descortiçadores. För att skörda användes en speciell yxa; Machada. Den ses nu oftare bli utbytt mot en ny sorts handsåg som avlägsnar barken på ett effektivare sätt. Men även om själva skördetekniken har varit densamma i nästan 2000 år så har framställningen förändrats mycket. Man skapar en mängd produkter med olika användningsområden som t.ex. kläder, flaskkorkar, väskor, möbler, grytunderlägg, surfbrädor, handtag till fiskespön, flöten, hörlurar, skor, lampor – men även som byggmaterial i form av isolering, golv och fasadmaterial. T.ex. så har den kända kyrkan i Barcelona, Sagrada Familia, nyligen fått ett korkgolv eftersom det är mycket slitstarkt och ljuddämpande.
Men kork används inte bara av oss på jorden, även NASA och ESA använder
materialet för att isolera rymdfärjor, satelliter och sonder.


Materialet är mycket slitstarkt, vattenavvisande, ljuddämpande och isolerande.
Dessutom är det ju så vackert och lent!

Klimatfrågan är alltid en het potatis och där är korkekarna riktiga miljöhjältar. Varje år lagrar Portugals korkekskogar 5 miljoner ton koldioxid, vilket motverkar växthuseffekten. Detta motsvarar 5% av landets totala utsläpp. Förutom att hjälpa till att motverka växthuseffekten med sin absorptionsförmåga är korkmaterialet återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart.

Korkek, portugal, kork som stabiliseras
Här ligger korken och stabiliseras efter skörden.

När korken har skördats måste den först “stabiliseras” under 6 månader-1 år utomhus, det innebär att kådan ska torkas ur. Därefter kokas barken under en timma, detta ökar barkens tjocklek med 3 mm och den rundade barken blir platt, samtidigt som eventuella skadedjur och ohyra dör.
Därefter får barken torka och sedan sorterar hantverkarna barken i kvalitetsordning. Den finaste barken blir till flaskkorkar för de mest exklusiva vinerna. Spillet och smulorna som blir över efter tillverkning av andra produkter används till t.ex. grytunderlägg. Allt damm och de minsta spillbitarna sugs upp och förbränns i fabrikerna och blir till energi för maskinerna.

Kork, artiklar av kork, väska av kork, skor av kork, vinkork, glasögonfodral av kork, pengapung av kork.
Här är de sakerna som vi har köpt som är gjorda av kork. En handväska, en flaskkork, ett glasögonfodral, en börs och ett par flip-flops.

4 thoughts on “Ett korkat inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *