Alltså, vilken god paj det blev till middag i husbilen igår. Den måste vi bara dela med oss av! Denna paj kommer vi att göra vid många fler tillfällen. Och matpajer är ju en ganska tacksam maträtt att göra, den klarar sig själv i ugnen och kan varieras i oändlighet smakmässigt.
Här kommer receptet på vår medelhavspaj.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
125 g smör
2 msk kallt vatten

Blanda samman de torra ingredienserna. Tärna det rumstempererade smöret och arbeta in i mjölmixen. Arbeta till sist in vattnet och tryck sedan ut i en ugnsform. Nagga med gaffel och förgrädda.
Gasolugn – 200 grader, ca 15 min.

Fyllning:
1 näve soltorkade, skivade tomater
1 näve svarta, halverade oliver
Ca 15-20 små, hela körsbärstomater
½ stor, skivad rödlök eller 1 liten
150 g tärnad fetaost
1 hel, tärnad mozarella (ca 125 g)
3 pressade vitlöksklyftor

Under tiden som pajskalet förgräddas förberedes fyllningen enligt ovan. Dela ej körsbärstomaterna – på detta sätt slipper du att få en blöt paj av vätskan som avges och du får istället avnjuta genomvarma tomater som tillför en överraskande smakexplosion. Fördela ingredienserna i det förgräddade pajskalet.

Smaksättning:
½ tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 ½ tsk torkad oregano
1 ½ tsk torkad basilika

Fördela kryddorna över fyllningen i pajskalet.

Äggstanning:
2 st ägg
1 dl mjölk
½-1 tsk paprikapulver

Knäck äggen i en skål och vispa sönder dom. Tillsätt mjölken. Tillsätt paprikapulver under omrörning. Fördela äggstanningen i det fyllda pajskalet.
Gasolugn – 200 grader, 40-45 min.
Servera med sallad och/eller serranoskinka/parmaskinka. NJUT!

Medelhavspaj, vegetarisk paj, recept
Medelhavspaj med Serranoskinka.

2 kommentarer till “Mmm…medelhavspaj!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *