Romerska bågar.

Europa, Husbil, Portugal

Efter vårt besökt i Vila de Mira de Aire och dess grottsystem åker vi mot Torres Novas, till en romersk bosättning 5 km utanför staden. Här övernattar vi på en parkering precis utanför den romerska bosättningen med känslan av att vara mitt i en olivlund. Vi står, som natten innan, helt utan grannar.
Fast här står vi mitt ute på vischan. Det känns befriande att slippa grannar även
om det ger en viss trygghet att man är flera.

husbil, Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal
Chauffören och hemmet utanför Villa Cardílio.

Utgrävningarna av bosättningen Villa Cardílio började så sent som 1963. Då upptäckte man flera golvytor, grunden till flera pelare och flera dekorerade gångar med olika mönster som ledde fram till en romersk villa. Man hittade många föremål som numera finns att beskåda på ett museum i Torres Novas. Några av fynden var bland annat föremål av brons och järn, mynt från 200-400-talet före kristus, olika keramikföremål och en staty av kärleksguden Eros tillverkad av den italienska marmorn Carrara.
Denna romerska villa var bebodd från 400-100-talet före kristus, av en familj åt gången.

Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal
Villa Cardílio utanför Torres Novas.
Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal, uppvärmningssystem
Dessa romerska bågar är ett uppvärmningssystem.

På bilden ovan ser ni ett romerskt uppvärmningssystem. Vi misstog det först för ett golvvärmesystem, men så var inte fallet! Under dessa tegelvalv eldade man med hjälp av sprit och olivträd för att få värme till villans finaste rum, nämligen det man tog emot gäster i. Detta centralvärmesystem uppfanns i antikens Grekland och utvecklades senare vidare av romarna. Men när romarriket föll tog centralvärmen en paus på över tusen år. Det var först på 1700-talet som romarnas teknik återupptäcktes och värmesystemet vidareutvecklades för att kunna värma upp större byggnader. Vi har sagt det förut och säger det igen… Den som säger att människan inte var intelligent förr, men smart idag – den är nog ute och cyklar.

Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal
Bengt vid vattenbrunnen i Villa Cardílio.
Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal
Den brunnen har sinat för länge sen…

Det fanns flera bevarade mosaikgolv med otroliga mönster och färger. Man bara häpnar.
Dessa är alltså 2000 år gamla!!! Wow!

Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal, mosaikgolv
Denna text i mosaikgolvet, som fortfarande möter vissa översättningssvårigheter, berättar att bosättningen betecknades som en Romersk Villa (ett hem utöver det vardagliga – tänk slott/torn/herrgård) och att paret som bodde här hette Avita och Cardílio. En alternativ översättning, nära denna, är att en Felix av Turre skapade detta mosaikgolv i Avita och Cardílios hem.
Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal, mosaikgolv
Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal, mosaikgolv
Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal, mosaikgolv
Mosaikbilden visar på agrikultur/jordbruk med avbildningen av lien och vinbägarna.
Torres Novas, romersk bosättning, villa cardilio, portugal
En miniatyr av bosättningens utformning.

Vi tänkte med hjälp av bilden ovan förklara lite hur det såg ut i den romerska villan. Högst upp till vänster förvarade man grönsaker, kryddor och dryck. Till höger om det ligger kapellet. Här offrade man djur till gudarna för att man t.ex. skulle få en god skörd eller få tillbaka sin hälsa. Rakt under kapellet följer trädgården. På sommartid hade man vatten här som svalkade och gav en fräschare luft. Det var tak hela vägen runt på den mosaikutsmyckade gången. Här finns också brunnen för dricksvattnet.
Till höger om trädgården fanns sovrummen. Nedanför sovrummen följer olika pooler, en kall och en varm. Man eldade underifrån för att få varmt vatten. Bortanför poolerna följer dikena som ledde vatten.
Direkt nedanför trädgården ligger rummet med uppvärmningssystemet. Till vänster om värmekällan ligger “finrummet” som man tog emot besök i. Ytterligare ett steg till vänster ligger familjens matsal och ännu ett steg bort till vänster kommer köket. Utanför det syns det gamla kapellet
från en tidigare “version” av bosättningen.

Hur vet vi nu allt detta om den romerska villan? Jo, nu ska ni får höra.
När vi anländer sitter det en äldre man vid entrén. Han kan ingen engelska, och vi ingen portugisiska, men vi förstår att det är gratis. När han märker att vi är riktigt intresserade börjar han ändå att berätta med så få ord han kan, på portugisiska, och med yviga gester och uttryck för att förklara för oss. När alla dessa verktyg inte räcker till går vi över till Google translate. Detta underbara verktyg. Med telefonen och appen pratar han in på portugisiska och vi får en röst som översätter till engelska. Kanske inte felfritt, men det mesta förstår vi. Fantastiskt! Han gillar internet, fast det är dyrt. Han visar oss flera appar som varnar när polisen har fartkontroller, de skaffade han efter att han fått böta 70 euro, nu blir han varnad och kan sakta in före kontrollen. Haha, ja han är stolt och vi kan inte låta bli att skratta med honom. Han berättar att detta är första gången som han har haft en lektion med hjälp av appen och att det är ett bra verktyg för honom eftersom så många utlänningar kommer dit.
Vi pratar säkert i 1 timme med honom, tack vare internet!

7 thoughts on “Romerska bågar.

  1. Vilka perfekt fungerande idéer , för förlustelse o lyx. Visst var de smarta förr oxå, det är ju därför vi kommit så långt , där vi är nu. Och om 2000 år , vad ska de hitta för fantastiska saker, som de inte trodde om oss. ha ha. Man kan ju hoppas det ger ngt till våra efterkommande. Rolig läsning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *