En resa till romartiden.

Europa, Husbil, Portugal

I Conímbriga utanför staden Coimbra hittar vi den största och mest utförligaste utgrävningen av romerska bosättningar i hela Portugal. Vi står framför handelsvägen som gick igenom den romerska staden
och vidare till Lissabon eller Braga. Vägen är lite guppig och lite skev men på vissa ställen syns fortfarande de 2000 år gamla hjulspåren. Det är svårt att inte blir rörd under besöket i Conímbriga och vi
känner stor vördnad för våra förfäder som en gång levde här och gick på samma stenar
redan 100 år före kristus som vi går på idag.

Conímbriga, Coimbra, handelsväg, lissabon, romersk utgrävning
Handelsvägen till Lissabon.

Tack vare denna handelsväg kunde denna romerska stad blomstra. Här passerade människor hela tiden och direkt intill vägen byggde man snabbt upp olika butiker och matserveringar.
Detta blev ett bra stopp för resenärerna och en bra inkomst för staden.
Under stadens födelsetid fanns ingen stadsmur, men i och med att fler människor passerade och i och med att butikerna och hushållen fick en högre inkomst ökade även riskerna.
Man fick med tiden bygga en stadsmur som skydd och den byggdes bortanför den första bosättningen som sakta började att överges och demonteras.

Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
Den första bosättningen som hamnade utanför stadsmuren och till sist övergavs.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
Den första bosättningen med så vackert lagda mosaikgolv. Här ligger golven oskyddade men otroligt nog de klarar sig genom väder och vind.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
Makalöst vackert mosaikgolv, 2000 år gammalt, det går inte att greppa.
Conímbriga, Coimbra, villa, romersk utgrävning
Tina sitter i gången i ett av husens innergård. Pelarna bar upp ett tak och gången var vackert prydd med mosaikgolv. I mitten fanns planterade växter och vatten.
Conímbriga, Coimbra, badhus, uppvärmningssystem, romersk utgrävning
Bengt står bakom vad som var en uppvärmd badanläggning på “fel sida muren”. Här fanns även ett badkar, formad som en jacuzzi som dock var övertäckt under vårt besök.

I denna romerska stad fanns allting man kunde tänka sig behövas. Det fanns stora badhus med kallbad, varmbad, bastu/varma rum, pooler stora nog att motionssimma i, trädgårdar att strosa runt i, tennisbana/sportområde, en amfiteater som delvis demonterades för att kunna bygga stadsmuren och istället byggdes ytterligare en badavdelning. Här fanns även ett stort “forum” – alltså stadens stora torg där människor samlades för t.ex. marknad, olika möten eller religiösa högtider.
Förutom allt detta erbjöd staden en mängd olika butiker som sålde allt från kläder och matvaror till verktyg och vapen. Det man inte själva skapade eller odlade i staden kunde man
enkelt handla från de förbipasserande och sedan sälja vidare.

Conímbriga, Coimbra, badhus, bastu, romersk utgrävning
I den nya stadsdelen på “rätt sida” om muren. Just här i Casa de Cantaber bodde en mycket inflytelserik aristokrat i ett överflöd av innergårdar, badområden och rum. Det är den största romerska villan som man hittills har hittat i det forna västromerska riket.
Conímbriga, Coimbra, badhus, bastu, romersk utgrävning
Varma bad i den nya stadsdelen.
Conímbriga, Coimbra, romersk utgrävning
Tina testar badet i den forna amfiteatern.

Vi fortsätter vårt 3 timmar långa besök in i Casa das Fontes som skyddas av tak. Här hittar vi otroligt vackra mosaikgolv och glimtar av blekta väggmålningar. Och självklart, de på den tiden ovanliga, fontänerna som gett huset dess namn. Mosaikgolven är prydda i mönster föreställande fiskar, oxar, hästar, hundar i koppel, åsnor och halvmänniskor. Det är otroligt fascinerande att se golven så välbevarade! De ger oss en god inblick i hur lyxigt och vackert detta hus måste ha varit. Vilken rikedom!

Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
Ryttare i golvets mitt samt blekta mönster och målade kolonner på väggen.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
Män som jagar med hund i koppel.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
En man som bär på en hare.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
I golvets mitt syns en man som drar en åsna och håller i en lie.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
Det vackra mosaikgolvet runt innergården i Casa de Fontes.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
En man som jagat med sin hund vid sidan.
Conímbriga, Coimbra, Mosaikgolv, romersk utgrävning
Otroligt detaljerat golv med fiskar och drakar. I mitten syns en halvmänniska. Han har en fauns framben och en lång fiskstjärt till den mänskliga överkroppen. På väggen syns resterna av röda stora cirklarna och ett grönt mindre mönster.

På området finns också ett museum fyllt av olika föremål som man hittat under utgrävningarna här. Vi står häpet och tittar små mynt i brons, guld, silver och koppar – redan då vackert dekorerade med profilbilder av betydelsefulla människor och olika djur. Här finns föremål av keramik och glas för vardagslivet, operationsverktyg, jordbruksredskap och smycken. Vi tänker att det är inte mycket vi, den moderna människan, har tillfört till världen egentligen. Många basala sakerna, vardagliga behov, är ju uppfunnet för länge sedan. Självklart är vi tacksamma för internet och alla nymodigheter som kommit under de senaste 100 åren – men det är ju inga livsviktiga ting utan för ett liv i överflöd. Som sagt, den som säger att människan var dum förr i tiden, den behöver sätta sig ner med en 2000 år
gammal sax och jämföra med dagens saxar. Ja just det, den har förblivit likadan.
Tänk om man kunde uppfinna något som överlever i så många år.

4 thoughts on “En resa till romartiden.

  1. Eftersom de hade hundarna i koppel, skulle jag mycket väl, kunna tänka mig att leva där och då. Kanske inte som kvinna, men ändå.
    Vilka fantastiska golv!!!!
    Ja vad ska vi tillföra som mäter sig med detta? Möjligtvis jämlikhet, fast man vet väl inte riktigt hur allt var, säkert fattiga och rika iaf.

    1. Fast om man ska vara riktigt krass så veti17 om det verkligen är ett jämställt samhälle vi lever i idag…men visst får man hoppas att vi har kommit en bit på vägen! Fattiga och rika har nog funnits sedan “uppfinnandet” av värde på saker och ting. Även i denna romerska stad fanns t.ex. en rik aristokrat som bodde i sitt stora palats och vanliga arbetare med mindre boningshus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *