Porto, Dourofloden, portugal
Utsikt över Porto och Dourofloden.

Vi spenderar alldeles för kort tid i Porto. Vi kände inte att vi fick riktigt grepp om Portugals näst största stad under vårt besök där. Precis som Lissabon är det en kuperad stad, inte lika kuperad men man har fortfarande fullt sjå med att ta sig uppför och nerför kullerstensgatorna. För den som inte har spring i benen finns hjälp att få. Här finns det gott om bolag som kör “hop on, hop off”, tuktuk’s, taxibilar, tåg eller spårvagn som tar dig runt hela Porto och Vila Nova de Gaia på andra sidan Dourofloden. Eftersom vi tog tåget hit ifrån campingen i Vila Chã, norr om staden, satsade vi på en “hop on, hop off” buss – men ärligt talat var det pengar vi lika gärna kunde ha kastat direkt i floden. Varför? Portos vägnät är helt enkelt inte utbyggt efter trafiken. Bussarna går med ca 30 minuters intervall men under 1 timme på bussen hade vi fortfarande inte lyckats ta oss längre än 30 minuter till fots hade förflyttat oss.

porto, portugal
En väldigt beskrivande bild av Porto. Här syns en ståtlig stenbyggnad vid sidan av ett förfallet och nerklottrat hus som i sin tur står bredvid två finare hus dekorerade med vackra kakelplattor. På torget går män runt och försöker sälja droger.
half rabbit, bordalo II, porto, portugal, streetart, gatukonst
Bordalo II konstverk “Half Rabbit” i Vila Nova de Gaia. Den portugisiske konstnären återanvänder skräp när han skapar konst som denna runt om i världen.

Vi började dagen med att besöka den kända och vackra São Bento-stationen.
Den centrala järnvägsstationen var tidigare ett kloster och inuti hittar man vackra azulejos med motiv av bland annat historiska händelser.

porto, järnvägsstation, portugal, minho
Portos centrala järnvägsstation, fylld till tvären med både tågresenärer och fotograferande turister.

Vi tar oss efter en god stunds köande högst upp i tornet Torre dos Clérigos. Härifrån får vi en 360 graders utsikt över staden och floden som glittrar i solskenet. Men man kommer inte upp utan svårighet, det är väldigt oorganiserat trots sitt överflöd av personal. Det är en smal trappa upp i tornet och på vissa delar omöjligt att mötas, trots detta skickar man upp och ner besökare i trapporna samtidigt.
Nåja, vi njöt av utsikten och även av den vackra kyrkan i samma huskropp.

gatukonst, streetart, porto, portugal
Gatukonst i Porto.
porto, portugal, sardiner
Vi lockas in i en butik som säljer konserverad fisk i alla dess slag. Här finns allt från vanlig tonfisk i olivolja till vinmarinerad bläckfisk. Alla olika sorter har en egen design och självklart kan du köpa en tonfiskburk med just ditt födelseår på. Butiken har gått “all in” och satsat på ett pariserhjul i miniformat fyllt med konserverade burkar.
porto, portugal
Igreja do Carmo, Porto.
streetart, gatukonst, porto, portugal
Gatukonst utanför tågstationen Trinidade.

Vi strosade lite förvirrat runt i staden och hade svårt att “komma till ro”. Vi är på väg norrut och hemåt, så vi får inte riktigt ihop någonting under vår dag i Porto. Våra kroppar går runt i stan men våra huvuden är i husbilen på väg tillbaka till Sverige igen. Vi har lite tidspress och mycket mil att avverka eftersom vi ska vara i Holland 11 april. Vi tar oss vartefter över till andra sidan Dourofloden, till “Gaia”, som vi finner mycket mer trivsam än själva Porto. Här hittar man lugnet vid restaurangstråken nere vid floden. Dessutom, det är på denna sidan av floden som man hittar alla portvinshus…

Porto, Dourofloden, portugal
Utsikt över Dourofloden och de gamla båtarna som transporterade vintunnorna från Vila Nova de Gaia.
Porto, Dourofloden, portugal
Utsikt österut från bron Ponte de Dom Luís I.
offley, portvin, provsmakning, rundtur
Portvinsprovning, SÅklart! Är man i Porto – så är man!

Men självklart så kan man ju inte vara i Porto utan att gå på en portvinsprovning! Vi stämde träff med Anna & Roger för att käka lunch innan en guidad tur och provsmakning på Offleys Adega, provsmakningen var bra men den guidade turen på knappa halvtimmen gav inte särskilt mycket. Oturligt nog tog vi fel på mötesplatsen så för att göra en lång historia mycket kort blev det ingen lunch INNAN provsmakningen. Och frukosten var förtärd hela 7 timmar dessförinnan, ni kan ju gissa att det blev roliga timmen för Tina som fick 5 glas portvin framför sig – eftersom Bengt inte dricker mer än en klunk. Nödlösningen var att beställa en ostbricka till vinprovningen – men nej, det erbjudandet hade dom inte just denna dag tyvärr. Det blev en pizza efter provsmakningen på en gata mellan lagerhusen för portvin, där det blev folk av oss (läs Tina) igen… 🙂

Porto, Dourofloden, portugal
Tina på bron Ponte de Dom Luís I som korsar Dourofloden.

5 kommentarer till “En dag i portvinets födelseort.”

  • Vad ni ser ut att ha det fantastiskt på ert resande, kul att följa eran blogg och läsa all historia ni skriver om vid varje ställe ni besöker ska ni börja rulla bilen hemåt till Sverige igen? Känner ni någon gång att ni saknar det ni gjorde innan ni for iväg?

    • Hallå Therese! Japp, nu rullar vi mot Sverige med ett bestämt stopp i Holland för att se tulpanblomningen. Vi gör och ser så otroligt mycket nu på resande fot så nej vi saknar inte livet vi levde innan även om vi tänker tillbaka på det med värme. Det är nog svårt att leva ett “normalt” liv efter en sån här resa. Men än är det inte slut, vi blir i Sverige i sommar och sen drar vi iväg igen – nånstans dit näsan pekar! 🙂 Kul att du hänger med oss och kanske ses vi snart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *