Sista stoppet i Portugal blir i Braga för att se Bom Jesus do Monte. Detta är någonting vi, särskilt Bengt, har sett fram emot under hela vår vistelse i Portugal. Vi tar oss enkelt med husbilen till en parkering strax intill början av helgedomen. Här är det okej att övernatta, men vi parkerade endast över dagen. Just nu pågår stora restaureringar av kapellen och vägen på väg upp och även av kyrkan. Egentligen störde de oss väl inte alltför mycket, men vi känner ändock att vi vill komma tillbaka när allting är tipptopp också! Det är många som vallfärdar hit till “den gode Jesus på berget“, särskilt under påskhelgen.

Bom jesus do monte, braga, portugal
Bom Jesus do Monte.
Bom jesus do monte, braga, portugal
Utsikt ut över staden Braga.

Ärkebiskopen i Braga beställde år 1722 en barocktrappa till ett litet kapell på denna höjd över staden. Trappan och kyrkan Bom Jesus stod färdigt 1811. Längs med den lägre delen ligger en brant korsväg med kapell, statyer, fontäner med de fem sinnena och motiv som leder upp till Kristi Korsfästelse. Den övre delen av trappan kallas de tre dygdernas trappa (tro, hopp & kärlek) och denna leder upp till en liten park med utsikt över Braga och ingången till kyrkan. Om man inte vill gå uppför alla trappor finns det möjlighet att åka en bergbana upp och ner för en rimlig peng. Åkturen tar endast 3 minuter. Bergbanan är den äldsta på den Iberiska halvön. Den fungerar genom att utnyttja vatten som vikt och motvikt. Bergbanan trafikeras av två vagnar förbundna med vajer. Vagnen högst upp blir vattenfylld för att kunna åka ner och töms längs vägen för att kunna återvända till toppen.

Bom jesus do monte, braga, portugal
Bom jesus do monte, braga, portugal
En konstgjord grotta mellan ett hotell och kyrkan Bom Jesus.
Bom jesus do monte, braga, portugal
Inne i kyrkan Bom Jesus.

2 kommentarer till “Nu är vi heliga igen!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *