Topp 5 i Portugal

Europa, Husbil, Portugal
Loulé, portugal, karneval, dans
Bilden är från karnevalen i Loulé som närapå hamnade i listan topp 5 upplevelser.

Vi spinner vidare på vår linje med att lista våra topp 5 från Portugal, precis som vi gjorde efter att ha lämnat Spanien. Här är vår spanska lista! Det som kommer att skilja ländernas listor åt är topp 5 boenden. För i Portugal har vi ingen sådan kategori. Helt enkelt för att de övernattningar vi gjort i Portugal har varit på enkla parkeringar eller ställplatser helt utan eller med mycket slitna möjligheter till att fylla & tömma tankarna samt att använda ställplatsens dusch och toalett. Det är inte alls lika organiserat och fint som de spanska boendena som vi haft. Det tog ett tag att vänja sig vid detta i Portugal, vi hade hellre sett att det fanns ordentliga ställplatser som kostade en slant än alla dessa slitna gratisplatser. Där skiljer vi oss mycket från andra husbilister har vi förstått.

Topp 5 upplevelser:

Nr. 1 Fästningen Forte da Graca i Elvas.
Alltså waow, denna stjärnfästning var så makalöst häftig! Detta är ett absolut måste att besöka om man är innanför Portugals landsgränser! Det är ett så otroligt stort område att utforska att vi fick lov att åka hit två dagar i rad. Vårt tips är att börja med en guidad tur och sedan utforska på egen hand. Vi tog med oss matsäck, det behövs. Aktivitet som passar alla, är du inte redan historieälskare så blir du det.

Nr. 2 Friluftsliv i Odeleite.
Här spenderade vi vår första tid i Portugal. Vi njöt av långa vandringar och cykelturer. Här finns gott om leder att välja mellan, långa som korta, och de enda ljud som hörs är från djur och vinden. Hit kan man åka och finna lugnet, kanske efter att ha upplevt den mindre lugna kuststräckan i Algarve.

Nr. 3 Palatsen i Sintra.
I Sintra besökte vi otroligt vackra palats, det finns många att välja på och inget är det andra likt. Här finns ett mikroklimat som gjorde att många kungar valde att bygga sina sommarpalats här. Nära till Lissabon, men glöm att det räcker med en dagsutflykt därifrån till Sintra. Även den gamla stadsdelen är mysig med sina trånga kullerstensgator och väl värd att strosa runt i. Länkar till de fyra palats vi besökte finns i inlägget som vi länkat till ovan.

Nr. 4 Algarvekustens klippformationer och stränder.
Det är verkligen en vacker och speciell kuststräcka längs med Algarve. Vi har skrivit två inlägg med bilder på stränderna som vi besökte. Den ena vackrare än den andra. Kanske har vi samma favorit?

Nr. 5 Conímbriga utanför Coimbra.
Här besöker vi den 2000 år gamla romarstaden som får oss att tappa hakan. Så gammalt men så välbevarat. Vi tycker verkligen att man ska besöka Portugals största romerska utgrävning! Här försvann 3 timmar snabbt och batteriet i kameran tog slut…


Topp 5 städer/byar:

Nr. 1 Lissabon…
…kammar hem första platsen! Vi gillar inte direkt storstäder, men Portugals huvudstad är verkligen något extra. Här tar man sig fram med utomhus-rulltrappa, hissar mellan gatunivåer, spårvagnar, bussar, tuktuk, taxi och tåg. Vi har skrivit två inlägg om vår tid i Lissabon, länken ovan är från första dagen.

Nr. 2 Mina de São Domingos
Här hade vi en härlig helg. Vi bodde vackert precis vid vattnet, byn var minimal men mysig och vi gjorde en fin cykeltur då vi utforskade gruvområdet runt byn. Vi skrev två inlägg om vår tid här, länken ovan är från vår cykeltur.

Nr. 3 Aveiro
Portugals Venedig hade vi gärna spenderat mera tid i. Det vi såg gav oss positiva vibbar. Genom staden flyter ett flertal kanaler som trafikeras av vackert målade båtar. På gatorna ser vi mycket konst, vackra hus och många fulla uteserveringar. Här sjuder det av liv och vi kommer gärna tillbaka!

Nr. 4 Alte
Under vår vecka med hyrbil förälskar vi oss i byn Alte, kanske Algarves vackraste by? Här hittar vi konst åt vilket håll vi än tittar och när man sett sig mätt på byns gator kan man istället ta en fin promenad längs med byns flod. Ja, vi återvänder gärna – kanske med husbilen!

Nr. 5 Vagos / Praia da Vaguiera
Här gjorde vi ett “avbräck” i resandet och njöt av vackra vyer i form av sandstränder, solnedgångar och de polkagrisrandiga husen. En fin plats att bara vara på.

Kanske sitter du som läser på egna favoriter i Portugal? Dela gärna med dig!
Vi kommer att åka tillbaka i höst och ta vid där vi slutade med fokus på norra delen av landet.
Här har vi några riktiga guldklimpar i åtanke… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *