Vi kan inte låta bli att älska Belgien. Varför? Det första som händer när vi åker över gränsen är att molnen skingrar sig, vi ser blå strimmor på himlen och solen hittar oss så småningom! Efter en vecka med regn förstår ni kanske hur glad man blir bara av det. Mer då?
CHOKLADEN!
Ja, vi spenderar en dag i Belgien på vår genomresa till Holland. Har du som vi endast så kort tid att vara i landet så är det ju bara en sak som gäller. Nämligen att åka till en chokladfabrik, smaka massor av goda praliner och köpa med så mycket man orkar bära… 🙂

Tid för påskgodis!

Vi åker till Neuhaus chokladfabrik som har perfekt läge för oss med husbilar eller
som bara är på genomresa eftersom den ligger i utkanten av Bryssel.
Den schweiziske konditorn Jean Neuhaus öppnade sin första butik redan år 1857 i Bryssel, men då var det inte fokus på praliner och njutning utan han använde choklad för att dölja olika mediciners bittra smaker. Med tiden utvecklades de medicinska sötsakerna till godis i form av fruktgelé och vaniljchoklad. Butiken växte och blev snart den finaste chocolaterian i hela Bryssel. Företaget stannade kvar inom familjen och tillslut experimenterades det fram en chokladbit med fyllning som senare skulle få namnet Praline.
Ja, det vet vi ju att det blev en riktig succé!

Provsmakning av praliner.

Eftersom butiken ligger i anslutning till fabriken har man möjlighet att köpa chokladen till lite lägre priser, dessutom får man provsmaka nästan allting som finns att köpa. Pralinerna i de öppna kartongerna på bilden ovan får man äta fritt av. Bengt åt tills han mådde illa! 🙂
Man fick även smaka pralinerna från de olika presentaskarna, bitar av vissa chokladkakor,
kakor och en liten del av påsksortimentet.

Ett tips är att ta med lite vatten att dricka mellan provsmakningarna. Dels så att du känner skillnad på pralinerna och dels för att du kan äta så många fler då! Praliner kunde man köpa antingen i 1 kg kartonger, med samma smak eller mixade med 2-3 olika smaker per kartong. Dessa kartongerna fick man till ett mycket mer förmånligt pris än de fina “presentaskarna” med olika sorter i. T.ex. Bengt valde en presentask med 60 st olika praliner, den vägde 750 gram och kostade 40 Euro. Tina valde ett erbjudande för 50 Euro och fick för det priset 1 kg praliner, 1 presentförpackning á 25 st olika praliner, ca 350 g, och 1 kg små påskägg av mörk choklad fyllda med ganache. Haha, det är härligt att man tänker olika.
Utöver detta köpte vi några små chokladkakor som det var extrapris på.
Det blev en dyr affär, men det är ju inte heller varje dag man är i Belgien – som tur är!!!

Men glöm inte att kolla utgångsdatumet på det du handlar. Vissa saker är nedsatta pga kort datum och de flesta varorna har väldigt kort datum eftersom de inte innehåller några konstigheter.
Efter dagens besök på Neuhaus chokladfabrik säger vi enhälligt att:
det är skillnad på choklad och choklad!

Dagens inköp på Neuhaus chokladfabrik strax utanför Bryssel.

4 kommentarer till “Vi hjärta Belgien!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *