Fredagsmys med inspiration av 3 länder som vi just åkt igenom.

Ugnsrostad potatis & brysselkål med serranoskinka & fransk örtost

Här kommer ett recept med ljuvliga smaker från 3 olika länder; Belgien, Frankrike och Spanien.
Resultatet blev fantastiskt, speciellt med ett glas vitt vin till!

Ingredienser:
15 st små delikatesspotatisar
20 st delade brysselkål
150 g klippt serranoskinka
200 g fransk Tommette ost med örter eller annan valfri ost, t.ex. brie, Boxholms örtost eller fetaost
½ dl olivolja
2 st tunt skivade vitlöksklyftor

Kryddor:
1 tsk grovmalen svartpeppar
1-2 tsk flingsalt
1 tsk torkad gräslök eller 1 msk färsk gräslök

Koka delikatesspotatisen “al dente” i ca 10 minuter. Tillsätt brysselkålen – om du använder frysta brysselkål, lägg i dom hela och halvera i efterhand – om du använder färska kan du halvera brysselkålen innan du lägger dom i kastrullen tillsammans med potatisen. Låt potatisen och brysselkålen koka tillsammans i ca 3-4 minuter, klipp under tiden serranoskinkan i mindre bitar och tärna osten. Häll av vattnet från kastrullen, tillsätt kryddorna, olivoljan och den tunt odlade vitlöken (halvera brysselkålen om du inte redan gjort det) – skaka runt tills det blandat sig. Häll ut potatis- och brysselkålsblandningen på en klädd ugnsplåt. Sprid den klippta serranoskinkan ovanpå och rosta i ugnen.
Gasolugn – 200 grader, ca 15 minuter.
Toppa med den tärnade osten vid servering!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *