Det här inlägget kommer att bli en gigantisk bildbomb!
Under vår dag i parken Keukenhof tog vi närapå 600 bilder. Det var SÅ otroligt vackert att det är svårt att beskriva och det är svårt att ge en helhetsbild med några bilder på en blogg. Nej, vi rekommenderar varenda kotte där ute att åtminstone en gång i livet åka hit till världens största blomsterpark!
32 hektar fyllda med blommor från 7 miljoner lökar kräver sin tid och ger en riktig
överdos av färger och dofter som vi aldrig kommer att glömma.

Eftersom att Nederländerna är så känt just för tulpanerna så antar nog många, liksom vi, att tulpanerna även har sitt ursprung i detta land. Så är inte fallet! Tulpanerna kommer faktiskt från Mellanöstern där de växer vilt i naturen. Tulpanen har under många århundraden fascinerat människan, faktum är att blomman blev så populär att man tillslut fick lov att lagstadga om fasta priser på de mest eftersökta sorterna! På 1600-talet började turkiska odlare att förädla egna tulpansorter
istället för att plocka de vackraste i naturen.

Carolus Le Cluse tog med sig tulpanlökar till Holland, men blev bestulen på dom. Lökarna började spridas helvilt bland odlarna och detta blev starten på den holländska produktionen – holländarna ÄLSKADE dom!
Efterhand utvecklades ett “tulpanmode” och för varje säsong utvecklades en ny sorts tulpan med ett unikt utseende. Det var årets snackis kan man säga. Men för att manipulera dessa utseendeförändringar på tulpanerna utsattes de för olika sorters virus. De randiga tulpanerna är ett exempel på detta. Innan årets slut köpte de med möjlighet på sig ett lager med tulpanlökar i hopp
om att priset skulle stiga till nästkommande år…

Priserna på tulpanlökar steg för varje år som gick och under 1600-talet utbröt den s.k. tulpanhysterin! Alla som strävade efter att bli rika köpte så mycket tulpanlökar som möjligt att handla med. År 1637 tjugofaldigades priserna under våren för att snart rasa och efter detta ras följde tulpankraschen som gjorde att många holländare stod utan både jobb och mat.

Vi hittar en “svensk” plätt i gult och blått 🙂

Under 1700-talet började handel med tulpaner att komma igång i Frankrike och efter den franska revolutionen gled verksamheten över från fransmännen till holländarna. Under 1800-talet blev tulpanlökar en stor exportvara för Holland och blev med tiden världens största tulpanexportör! 62% av alla blommande lökväxter odlas i Nederländerna. Härifrån exporteras lökar för 681 miljoner euro per år!

Lite stora skor va?!

Man vet inte med säkerhet exakt när tulpanen kom till Sverige men den första att dokumentera tulpanodling var Olof Rudbeck som tog med sig lökar från en resa till Holland.
År 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.

Nej, det är inget filter på denna bild – inte på någon av bilderna.

Det finns över 3000 olika tulpan namn och ett av dom är faktiskt TINA 🙂
Inne i parken fanns en dator där man matcha sitt namn med sin tulpan. Tulpanen Tina har en krom gul grund vars yttre blad har en bred mörklila kant. De inre bladen är röda och botten under pupillerna är kanariegul. Men nej, vi hittade tyvärr ingen sådan i parken.

Räkna med att spendera en hel arbetsdag i parken. Det finns flera matställen att äta på och de serverade god mat till ett vettigt pris! Tänk bara på att ha varma kläder, för det är allt annat än varmt ute.
Trots 4-10 grader såg vi flera tjejer som poserade iklädda klänningar eller kjol i havet av tulpaner – men nej. Gör det inte! Vad du än har på dig under ditt besök i Keukenhof kommer
ingenting att överträffa blomprakten i bakgrunden, haha. 🙂

Har du hört talas om den mytiska svarta tulpanen?
Genom tiderna har odlarna letat efter denna eftertraktade tulpan, med blad svarta som sammet. Men sanningen är att det finns ingen svart tulpan. Svart är inte en färg som finns i naturen, det som ser svart ut är bara en väldigt djup och mörk nyans av lila. Om man korsar en mörkfärgad tulpan, t.ex. en mörkröd, med en gul så kommer man att få fram en tulpan som ser svart ut.
I parken fanns det flera olika varianter av dessa mörklila tulpaner.

Det fanns även några hus inne i parkområdet som innehöll olika utställningar. I ett av husen fanns mängder av rosor i olika färger och nyanser. Årets tema i parken är “Flower Power” så
det var lite inslag av hippie med fredsmärket och gamla bilar.

Det var väl inte direkt svårt att få inspiration till egna planteringar. Nu är det ju kanske svårt att ha en trädgård när man bor i husbil, men för framtiden och för er därhemma kan det ju passa bra. Varje plantering var uppmärkt med vilken sorts blommor och tulpaner som hade använts.

Vid Keukenhof finns en stor parkering! Det går fint att parkera här med husbilen över dagen, vi såg många husbilar där – men vi tror inte att man får övernatta på området. Vi valde att bo på ställplatsen “Jachtlust” mot betalning eftersom vi skulle stanna i området i flera dagar. Man får inte mycket för pengarna – men å andra sidan så är det 8 veckor om året som folk bryr sig om att åka hit så vi tycker att det är okej. Från vår ställplats har vi 15 minuter att cykla till Keukenhofs trädgård och 10 minuter att cykla in till Voorhout centrum där blomstertåget går igenom…men det berättar vi mer om i morgondagens inlägg! 🙂

4 kommentarer till “Keukenhof – världens största blomsterpark!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *