Vi planerade in vårt besök till Keukenhof så att vi skulle kunna se den årliga blomsterparaden som går genom 8 byar i området kring blomsterparken. Paraden startar runt klockan 10 på morgonen och avslutas först vid klockan 21 på kvällen. När paraden nått sin slutdestination på kvällen såg och hörde vi fyrverkerierna från vår ställplats mellan Voorhout och Noordwijk.

Först ut i paraden var olika musikkårer som marcherade genom byns centrum. Det var både barn och vuxna, kvinnor och män i olika grupper och de spelade både traditionella bitar och moderna låtar från t.ex. Jackson 5.
Efter musikkårerna följde barn med sina utsmyckade ekipage. Hur sött som helst!
En del cyklar var så fullastade med blomster att barnen hade svårt att hålla balansen.
Sen blev det dags för sponsorernas (antar vi) dekorerade bilar, bussar, lastbilar och traktorer.
Även bagaren var med i paraden! Runt bilen sprang det ynglingar och bjöd på små russinbullar.
De hade flera olika insamlingar, så det är bra att ha extra mycket mynt i fickan när man ska gå på paraden – om man vill skänka vill säga. Det kändes som att den här mannen var borgmästare, men vi är riktigt dåliga på holländska…
Ännu en sponsor med otrolig utsmyckning.

Folk hade verkligen gått “man ur huse” för att se denna parad. Det stod även flera stora turistbussar vid byns tågstation som var fullastade med åskådare. De rutinerade hade med sig stolar eller sittunderlag att vila på. Vi, liksom de flesta andra var där ca 10,30 för att få en bra plats och det dröjde sedan 1 timme innan själva paraden drog igång. Men folkfesten drog igång direkt! Uteserveringarna var sprängfyllda, folk hängde ut ur sina fönster och från sina balkonger för att delta i paraden. En bit ner på gatan stod en orkester och spelade folkmusik, ljudet förstärktes med högtalare längs med gatorna och en “kommentator” ropade ut vad alla ekipagen föreställde och vilken plats ekipaget kommit på i tävlingen.

Runt klockan 12 började de stora blomekipagen åka genom byns centrum. Det doftar uuuuuunderbart av hyacint när de passerar oss!
Inspiration flyttfåglar.
Ekipagen var dekorerade med blomlökar och blommor. Här är hästarna täckta med lökar. Det gula på kärran bakom hästarna är blommorna från påskliljan, sen är den även dekorerad med rosa och lila hyacint. Det måste ha gått åt en otrolig mängd med blommor till alla dessa ekipage.
Blommor och bin.
Vackrast i hela paraden, wow!
Framför fyren står två män som kitesurfar.
Man vet inte om man ska bli rädd för dom eller inte…. 🙂 Hursomhaver vann detta ekipage HELA tävlingen med sina dinousarier och sköldpaddor. Längst bak stod en stor Tyrannosaurus Rex.
Detta ekipage vann 3:e priset i tävlingen.
Med inspiration från rörelse. Längst fram en gammaldags höghjuling med litet bakdäck och stort framdäck.
Sen blev det disco dags med hög musik av Madonna och energiskt dansande tjejer.
Stora påskliljor gjorda av påskliljans blommor.
Sååååå vackert!
Av någon anledning kom en Thailand-vagn i form av en tuktuk. Framför sprang ett tiotal thailändare och ropade sitt lands namn samtidigt som thailändsk tv filmade. Vi fattar ingenting, men alla verkar heja på!

Ca 13,30 är blomsterparaden slut och vi tar cyklarna och drar oss tillbaks till husbilen igen, genomfrusna. Men det är bra märkligt. Här har vi sett spanjorer och portugiser klä sig i tjocka jackor, vinterkängor, vantar, halsduk och mössa under hela “vintern” fast det varit 18 grader och full sol utomhus.
Men när vi nu kommer till Nederländerna har de inga vantar, eller mössa och knappt vinterjacka på sig fast det varit 4-10 grader ute. Vi är väl lite mer härdade uppe i norr
– fast vi har nog fallit ur den härdade gruppen för fy som vi fryser nu…

4 kommentarer till “Blomsterparad i Voorhout”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *