Frankrike, insnöad husbil, övervintra med husbil i Europa

Nu har vi äntligen räknat samman våra kostnader för vår övervintringsresa i Spanien och Portugal som varade i 6 ½ månad, och tänkte redovisa dessa för er. På bilden ovan överraskades vi av ett snöoväder i Frankrike nära Saint-Étienne. Vi hade ju inte räknat med att det skulle bli snö så långt söderut och hade därför heller ingen snöskyffel med oss, eller varma ytterkläder som vantar, halsduk och mössa… Det snöade rejält som ni ser på bilden och eftersom det var kramsnö satsade Tina på att rulla stora bollar som när man gör snögubbar för att på så sätt skotta fram husbilen under kvällen. Och det var nog tur för på morgonen hade det kommit lika mycket till! Men på morgonen gick det inte att rulla bollar längre, snön var för blöt så då fick vi för första gången användning av vår ihopfällbara hink och skottade bort den härliga kanten som plogbilen baxat upp mot oss samt resten av snön som hindrade oss från att åka vidare.
Ni kan läsa mer om det spännande dygnet HÄR!

zugspitze, garmisch-partenkirchen
På toppen av Zugspitze.

Vår övervintringsresa har kostat totalt 135,000 sek.
Här har vi med alla kostnader förutom utgifterna för våra flygstolar t/r mellan Malaga och Arlanda då vi hälsade på i Sverige över julen, samt extra kostnader för julmaten.
Kostnader som finns med är b.la. broavgifter Öresundsbron och Stora Bältbron två vägar, vi har med extra utgifterna som blivit när vi har bunkrat olika saker som t.ex. mat, ost, choklad och vin & sprit i Spanien, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Tyskland inför hemresan. Här fick vi ihop en summa på strax över 4000:- Vi har även köpt med oss en del souvenirer och lite presenter. Dieselkostnaderna blir förstås väldigt höga när man åker 1300 mil som vi har gjort, speciellt på ner- och uppvägen.
Vi har tankat diesel för ungefär 22,000 sek totalt. Ni som följt oss vet att vi har gjort och upplevt väldigt mycket, vi har inte sparat på utgifterna för nöjen och inträden ett dugg. Dessutom har vi räknat in våra fasta utgifter på 3500:- per månad bestående av telefonabonnemang, försäkringar
och förvaring av vår container med vårt kvarvarande bohag.

Vi hade innan vår utresa räknat på att det skulle gå åt 25,000:- / månad, alltså 300,000:- / år och 150,000:- / halvår. Vi är därför jätte nöjda över att ha hamnat under vad vi räknade med. Vi inser också efter denna första övervintringsresa att alla framtida resor torde bli billigare. Vi har lärt oss var man t.ex. ska tanka och handla mat för att spara på slantarna. Vi har vågat fricampa mer ju längre tiden har gått och vi tror att fricamping är ett boendesätt vi kommer att fokusera mer på i framtiden och därmed sänka vår boendekostnad. Dessutom så har vi smakat på allt roligt och lärt oss vad vi gillar och inte. Allt är efter den första resan inte längre nytt och vi förväntar oss att matkontot kommer att sjunka framöver.

Schweiz, husbil, alperna
Nånstans i Schweiz 🙂

6 kommentarer till “Övervintring i Sydeuropa”

  • Urskönt att de var åt “rätt” håll budgeten räknades “fel” åt och nu har ni ju en mall att luta er på
    Har varit kul att följa er på resan. Lite oväntat med snöyran va de ju haha Har fått mej nya resemål på eran väg haha

  • Intressant att se vart ni landade efter er första övervintring.
    Det är ju som du skriver – man lär sig. Det har iallafall vi gjort och känner nog att vi kan hålla kostnaderna nere ännu mera till kommande vintersäsong.

    • Ja, det var kul att läsa er också. Vi känner oss väldigt nöjda särskilt när man ser att det går att dra ner både här och där om man skulle vilja. Men man ska ju leva också!! 😉 Nu längtar man ju redan efter nästa säsong!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *