Vi kryssade över till Finland med det nyrenoverade fartyget Silja Symphony.
Vi hade fantastiskt väder, havet låg spegelblankt och lugnet från vår balkong ingav känslan av att sitta i en roddbåt på en liten insjö. Det är första gången vi har valt att resa i en “balkonghytt”
och med tanke på vädret kunde vi inte ha valt ett bättre tillfälle! I hyttpriset ingår bland annat en lite lyxigare frukost i lugn atmosfär på en av fartygets restauranger. En dag som startar med mousserande vin, kallt smörgåsbord och varma rätter på beställning från köket ger goda förutsättningar.

Silja Symphony i Helsingfors hamn.

Men det är inte första gången vi åker med ett kryssningsfartyg av denna typ.
Under våra “bageri-år” var detta ett perfekt avbräck i vardagen. Fartygen med destinationerna Helsingfors, Åbo, Tallinn och Riga gav oss miljöombytet vi verkligen törstade efter utan att vi behövde anstränga oss. Det fanns på den tiden varken kraft, lust eller tid för annat. Vi lärde oss att åka buss från hållplatsen en kort promenad från bageriet tillsammans med pensionärerna. När man är riktigt trött så kan det vara uppiggande att vara yngst i gänget! Väl på båtarna fixade någon annan maten och den reklamhysteriska tv:n byttes ut mot en kvällsshow och livemusik. Man kunde trösta bort en del av tröttheten med en dyr parfym, massor av godis och närheten till sovrummet gav oss möjligheten att vila mellan måltider, shopping och underhållning. Den här resan blev en märklig tillbakablick på livet vi levde och vi var definitivt mer vakna och alerta nu än under föregående resor.

Utsikt från våning 11 mot “Promenaden”.
Vår hytt Commodore Balcony med gratis minibar och frukt.

Efter att ha njutit några timmar i hytten med mousserande vin, frukt och balkonghäng var det dags att börja utforska båten och få lite motion innan sittningen på buffén. Vi blir glatt överraskade över maten, allt är fräscht och smakar mycket bra. Det finns verkligen något för alla och vi går som vanligt loss på fisk & skaldjursbordet. Och vinet ingår. Kan det bli bättre? Jo, för efterrättsbordet är fullt av godsaker!

Vi njuter av Stockholms skärgård från balkongen i solskenet.
Vi springer upp till hytten för att hinna se solnedgången från balkongen efter middagen. Att havet kan vara så lugnt!

När man bor i dessa finare hytter på båten ingår fri tillgång till Loungen. Där kan man basta, fika och dricka fritt. Detta kostar för “vanliga” resenärer men för oss ingår den servicen. Vi spenderade ungefär en kvart där sista kvällen då vi tog en kopp te innanför de stora panoramafönstren.
Vi hade ju fullt upp med att äta, fönstershoppa, njuta av hytten och spela bort
våra besparingar med ett helt gäng asiater som hejaklack!

Ett roligt nöje som kan bli dyrt om man inte slutar i tid, men vi gick inte alltför mycket i back.

När vi anländer till Helsingfors går vi ner till salutorget och tittar på godsakerna som säljs
i gamla saluhallen; vahna kauppahalli. Därefter tar vi en båt ut till Sveaborg,
men det får ni läsa mer om i nästa inlägg.

I gamla saluhallen fanns många godsaker med renkött…
…och med fisk såklart!
Efter vårt besök på Sveaborg blev det, kanske världens godaste, sushi till sen lunch från fartygets restaurang Sushi & Co.
Efter sushin fortsatte vi svina på balkongen med färska bär inhandlat på Helsingfors salutorg.
Äta bör man, annars dör man!? På kvällen slår vi till med skaldjursfat på restaurangen Happy Lobster. Hummer, havskräftor, “vanliga” kräftor, rökta räkor, ostron, “vanliga” räkor, grönmusslor, blåmusslor, pilgrimsmussla, krabbklor och jätteräka. Det blev betyg väl godkänt även fast det inte riktigt är säsong.

Nu har vi varit i Sverige i en hel månad och när vi kom iväg på denna kryssning känner man verkligen hur mycket man saknar att resa och att se nya saker. Den här livsstilen som vi skapat oss är verkligen för oss. Ärligt talat känns det som att det kommer att bli i stort sett omöjligt att någonsin återgå till ett “vanligt” liv med heltidsarbete. Men att stanna upp på en fast plats efter en tids resande känns inte otänkbart
– bara man får arbeta för att leva – istället för att leva för att arbeta.

En kommentar till ”X till Helsingfors!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *