Sveaborg / Suomenlinna

Under vår kryssning till Helsingfors bestämde vi oss för att byta båt i hamnen och åka ut till Nordens Gibraltar för 5 euro per person t/r. Här spenderade vi flera timmar och vi fortsätter att ha tur med vädret. Vi fryser inte alls och vinden är fortfarande obetydlig. Man kan åka hit året runt och vi kan tänka oss att det är magiskt vackert när snön har täckt marken och det ligger is runt fästningen. Men det är endast sommartid som alla restauranger, caféer, butiker och museum är öppna. Det enda vi saknade under vår vistelse där var en glass. Det fanns en kiosk som hade glassförsäljning men då vi passerade första gången var det lång kö och andra gången var det stängt för rast.

Sveaborgs kyrka som omgivs av sitt speciella staket av kanoner och ankarkätting.

Ute på Sveaborg kan man välja att gå kors och tvärs och lite hursomhelst. Man kan även välja att gå en blåmarkerad huvudled som är 1,5 km lång (en väg) för att spara både tid och steg samtidigt som man ser de viktigaste sevärdheterna. Sjöfästningen är ett av de populäraste turistmålen i hela Finland med ungefär en miljon besökare årligen. På Sveaborgs öarna bor idag ca 800 invånare och här finns arbete för 400 personer. Här finns både en lågstadieskola och en sjökrigsskola. Det finns sällan lediga bostäder i området och när det finns kommer det in tusentals med ansökningar. Nya invånare bestäms utifrån behovet på öarna, t.ex. behövs kanske fler barnfamiljer eller fler lärare?

Pipers park på Sveaborg.
Sveaborgs torrdocka, en gång världens största!

Byggandet av sjöfästningen startade år 1748 då Finland fortfarande var en del av svenska riket. År 1750 döper konung Fredrik I fästningen till Sveaborg. Frankrike är med och finansierar sjöfästningen de första 18 åren och i gentjänst kräver fransmännen att man håller ihop mot ryssarna. År 1788 utbryter krig mellan Ryssland och Sverige. Frankrike stöttar Sveaborg och ögruppen börjar då att fungera som en bas för flottan. År 1808 vägrar Sverige att avhysa Engelska armén från svensk mark. Detta gör Napoleon högst upprörd och han vänder då svenska riket ryggen genom att beordra den ryska kejsaren att gå i krig med Sverige. Sveaborg kapitulerar och sjöfästningen tillfaller Ryssland och förblir en rysk marinbas under 110 år. 1809 blir Finland en autonom del av det ryska kejsardömet. Krimkriget utbryter år 1855 och den engelsk-franska flottan bombarderar Sveaborg som får svåra skador. År 1918 utbryter finska inbördeskriget och Sveaborg byter namn till Suomenlinna eller Finlands borg. 1939 är det dags för andra världskriget och sjöfästningen blir bas för både luftvärn och marinkår. 1973 flyttar den finska garnisonen från öarna. Förvaltningen av sjöfästningen tillfaller undervisnings- och kulturministeriet. År 1991 hamnar ögruppen på Unescos världsarvslista som ett unikt monument över militär arkitektur.

En av de hundra kanonerna som stod här på Sveaborg.

På Sveaborg finns 6 st museum men vi besöker endast Sveaborgsmuseet för att lära oss om historien. Det var mycket intressant och enligt oss nödvändigt för att förstå vad man ser när man går runt på sjöfästningen. Resten av tiden spenderade vi till att strosa runt på öarna och njuta av den vackra naturen.

Sveaborg.

En kommentar till ”Sveaborg / Suomenlinna”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *