Vi fick en chiliplanta med inte mindre än 8 st mogna chilis att ta tillvara på. Efter en stunds funderande mindes vi påsen med salt vi köpt i Aviero i Portugal som låg och väntade i en kökslåda. Så vi gjorde en rejäl laddning med chilisalt som är en fantastisk smakhöjare på de flesta maträtter!

Chilisalt!

Ingredienser:
2 st finhackade chilis (vi använde en mild sort)
3 dl grovt salt / flingsalt
½ kruka finhackad persilja med stjälkar eller 1 msk torkad persilja
2 st pressade vitlöksklyftor

Hacka chilin fint och pressa vitlöksklyftorna. Strö ut saltet på en bakplåtspappersklädd plåt, strö över chilin, vitlöken och persiljan och fördela tunt över plåten. Torka i ugn ca 90 minuter i 60 grader, rör runt vid minst 2 tillfällen. Låt svalna och låt gärna stå en extra dag att torka i rumstemperatur. Mixa det torkade chilisaltet till önskad grovhet och häll upp på tomma kryddburkar eller andra glasburkar.

Vi använder denna som bordskrydda för att piffa upp smaken på t.ex.
kött, sallader, pastarätter och gratänger.

En perfekt “gå-bort-present”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *