Den älskade, svenska smörgåstårtan.
Det är en riktig klassiker vid kalas och festligheter, en klassiker man inte kan tröttna på eftersom den kan varieras i oändlighet! Vi tänkte inspirera er med ett gäng bilder med några av
Tinas skapelser och tipsa om våra favoritfyllningar.

Denna smörgåstårta är strukturerad i grunden som ni ser med skink- och rostbiffrullar, äggklyftor och räkor för att sedan toppas med diverse grönsaker för en “organiserad kaos” finish. Det kan vara svårt att få det att se sådär smarrigt rörigt ut också om man är organiserad som person.
En rund variant med krossad smördeg blandat med torkad persilja runt om. Det smakar inget särskilt men blir en snygg detalj på tårtan. Problemet om man dekorerar med tunna gurkskivor är att de snabbt blir slemmiga. Här toppas tårtan med salami, rostbiff, avocado, ost, räkor och kräftstjärtar.
En liten “stubbe” för två är perfekt att dela på. Som en landgång i storlek eller med två rostbröd på längden – fast då med 3 lager bröd. Toppa med favoriterna eller släng på några nävar räkor för enkelhetens skull.
Om du har mycket tid och många fat kanske dessa smörgåstårtsbitar är ett alternativ? Alla får varsin bit och du slipper bekymret med en rasande smörgåstårta som är fin innan någon skärt i den. Dessutom får var och en samma pålägg istället för att någon snor åt sig alla räkorna… 🙂 Lägg fyllning på en rund botten, skär i bitar och dekorera var för sig.

Här kommer recept på våra favoritfyllningar till smörgåstårtan!

Ost & skinkröra:
Majonnäs
Creme fraishe
Senap
Salt & peppar
Hackad, rökt skinka
Riven ost, gärna smakrik t.ex. västerbottenost
Finhackad rödlök

Ananas & räkröra:
Majonnäs
Creme fraishe
Curry
Hackad, avrunnen ananas
Hackade räkor

Grönsaksröra:
Majonnäs
Creme fraishe
Salt & peppar
Torkad persilja
Finhackad purjolök
Finhackad röd & gul paprika
Riven ost, gärna smakrik t.ex. västerbottenost

Grekisk röra:
Majonnäs
Creme fraishe
Salt & peppar
Torkad oregano
Torkad basilika
Hackad fetaost
Hackade soltorkade tomater
Hackade oliver
Pressad vitlök

Leverpastej:
Bredbar leverpastej
Bostongurka

Snabba räkröran:
Rydbergs räksallad
Röd stenbitsrom
Torkad dill

En smörgåstårta bör alltid innehålla 2 olika sorters fyllningar. I rörorna använder jag lika delar majonnäs som creme fraishe. Runt smörgåstårtorna är det gott att använda mjukost som “skyddande hinna”. Gillar man inte det kan man istället använda lika delar majonnäs som creme fraishe som blir mindre salt än med mjukost. Runt kanterna kan man använda tunt skivad gurka, hela salladsblad eller hackad isbergssallad, hela blad av babyspenat eller krossa smördeg och blanda med torkad persilja eller torkad dill. Vad gäller dekorationen av smörgåstårtan är det bara att välja sina favoritpålägg och använda fantasin. Ett bra tips är att grunda med t.ex. klyftade ägg för att skapa sig en “ram”. Ett annat tips är att tänka på att sprida ut pålägget på tårtan så att alla får av allt pålägg. En vanlig miss är att lägga alla räkor i mitten t.ex. och detta kan skapa ett stort räkkrig mellan dina gäster då alla vill ha mest räkor och det är stor risk att de sista i kön inte får några räkor alls. Tänk också på att man alltid ska “lägga” smörgåstårtan en dag innan den skall ätas, alltså ha på fyllningarna mellan lagren med brödet.
Dekorera gärna samma dag som smörgåstårtan ska förtäras!

2 kommentarer till “Smörgåstårta”

  • Oj vilka skapelser, måste nog till ,tid och fantasi av tusan, för att få till det.
    Bra med recept till lagren,de är viktiga oxå. Och man tröttnar på de gamla vanliga. man gjort gången innan. Nu blev jag inspirerad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *