Sonfjället nationalpark
Sonfjället – Sveriges äldsta nationalpark!

Ja, nu fattar vi grejen med “Härliga Härjedalen“. Härligt är en bra sammanfattning efter våra dagar i främst Vemdalen. Här har vi umgåtts med Lasse & Tora, de har tagit med oss på rundtur i skidområdet Vemdalsskalet. Där är en otrolig bebyggelse av hus, som sorgligt nog bara står tomma sommartid. Här som är så vackert och lugnt sommartid. “Vintersportarna” skulle bara veta vad man kan göra här sommartid… T.ex. plocka svamp, snacka med renar, plocka hjortron, fiska öring och landskapsfisken harr, cykla en av de många lederna, njuta av relativt lättåtkomliga fjällmiljöer till fots eller till häst,
varför inte prova på fjällöpning som bör vara balsam för själen för alla löpare, stöta på älgar och kanske en björn om man har tur (eller otur?) (…)

Inlandsbanan, mot vildmarksvägen, husbil E45
Vi åkte inlandsbanan till Vemdalen, en väg i behov av reparation och breddning.
Härjedalen älgkalv husbil
Vi rullade förbi en älgkalv som verkade leta efter en mamma som vi inte lyckades se.
Ren, härk, renar, Vemdalen, husbil
I Vemdalen finns gott om renar både sommar- och vintertid. De är inte ett dugg skygga.
Renar, vemdalen, ren, härk, husbil
En del härkar (kastrerade renhanar) struntar i att följa med upp på fjällen och stannar kvar nere i dalarna, här i Vemdalsskalet.
Vemdalen Vemdalsskalet hotell skidort
Ett av de fina hotellen i Vemdalsskalet som är en av tre skidorter i Vemdalsområdet.
Fäbod smörblommor äng Vemdalen
En äng med smörblommor är inte var dag man ser. Om man inte bor i Vemdalen såklart!
Vemdalen älv fors öring
Här kan man visst fånga en och annan öring.
Vemdalen Härjedalen
Drömlikt 🙂

Vi besöker Vemdalens lilla och mysiga kyrka som ligger i hjärtat av byn. Här blir vi överraskade av alla färger som får hela kyrkan att leva upp trots att den är folktom. Här blir vi guidade på riktigt Härjedalsmål, men vi lyssnar även på rikssvenska. Vissa ord förstår man inte, men det mesta når nog fram ändå. Det låter lite som svenska med en norsk tvist. Tora som har arbetat i kyrkan i många år följer med oss in. Vi får höra både en och två gamla anekdoter om kyrkan och såklart en hel del historia vi aldrig skulle ha fått reda på annars. Här skulle man vilja sitta på juldagsmorgonen med levande ljus överallt!

Vemdalen, kyrka, husbil härjedalen
Vemdalens kyrka.
Vemdalen klocktorn klockstapel stavkyrka
Vemdalens imponerande klocktorn i “stavkyrke-stil”.

Nu har vi alltså besökt Vemdalen under 2 dagar. Då behöver man ju inte åka tillbaka. Eller? JO! Vi ser verkligen fram emot nästa besök i vackra Vemdalen och kanske skulle man boka in ett besök i augusti till Vemdalens Vandringshelg? Läs mer om det HÄR! Dessutom vill vi gärna fara tillbaka för att träffa
Lasse & Tora igen som har satt Härliga Härjedalen på vår karta!

Trädkoja Vemdalen Härjedalen
DET kan man kalla trädkoja.
Härjedalen Vemdalen Kåta
“När jag blir stor ska jag bo i en kåta” – Tina 30+ år.

4 kommentarer till “Härliga Härjedalen!”

  • WOW – ser jätte-HÄRLIGT ut o är det förmodligen också.
    Hur trivs ni i nya Plåtisen? Hälsningar anita

    • Hallå där, Anita! Vi har inte bytt till plåtisen ännu utan väntar tålmodigt på att få tag i “rätt bil till rätt pris” 🙂 Vi rullar på i vår XL-bil och längtar verkligen efter enkelheten som väntar med en plåtis. Vi ser fram emot att rapportera och att resa i en mindre bil men tills dess kämpar vi på med vår bjässe! Här är härligt och vi kan verkligen rekommendera en svemester till trakterna. Ha det fint så länge!

  • Tack till Er själva för att ni kom och besökte oss. Det blev en mysig och rolig helg. Ni är välkomna tillbaka till Vemdalen i Härliga Härjedalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *