Myskoxcentrum, myskoxar, kalvar, Tännäs
Myskoxcentrum i Tännäs.
Myskoxcentrum Myskoxe Tännäs

Vi blev tipsade om att åka till Tännäs för att få träffa 6 st myskoxar som bor i ett naturligt hägn på 15 hektar i närheten av vår vilda svenska myskoxstam. Just nu fanns det 2 st nybakade tjurkalvar i hägnet, de två höll ihop hela tiden. Det finns ungefär 13 st vilda myskoxar i Sverige, efter att en grupp immigrerade från norska Dovrefjället på 70-talet. Myskoxcentrum finns till för att kunna berika den vilda stammen med nya gener och honor. Den senaste honan som placerades ut i den vilda stammen 2013 har fött flera kalvar till hjorden och därmed fått den att växa. Av någon anledning tycker inte Sveriges ledare att vi ska ha en ordentlig stam med myskoxar och det är därför svårt för Myskoxcentrum att få tillstånd för att släppa ut nya individer i det vilda. Stammen minskade kraftigt i mitten av 80-talet då flera skoterleder gick över deras “revir”. Många var ju såklart nyfikna på de ovanliga myskoxarna och stressade mer eller mindre ihjäl stammen med deras närvaro. Idag är det lag på att inte vistas närmare än 100 meter från en myskoxe – oavsett var den befinner sig. Man kan väl säga att de lever i ett “mobilt naturreservat” som de bär med sig vart de än går. Det råder totalt kontaktförbud med myskoxar. Störningar och stress tillsammans med inavel ledde till en försämrad myskoxstam men tack vare myskoxcentrums arbete med avel, forskning och ökad förståelse för djuren ökar stammen idag i antal.

Funäsfjällen, Funäsdalen
Funäsfjällen

På sommaren tillbringar den vilda myskoxstammen sin tid på Funäsfjällen väster om Tännäs.
På vintern vandrar de in över den norska gränsen, men de träffar aldrig på den norska stammen från Dovrefjäll. På myskoxcentrum får vi möjlighet att iaktta myskoxarna på nära håll eftersom de matas med extra foder vid guidningarna.

Myskoxe Myskoxcentrum Tännäs urtidsdjur
Myskoxen – ett riktigt urtidsdjur!
Myskoxe myskoxcentrum Tännäs urtidsdjur

Namnet myskoxe är lite vilseledande. Myskoxen är nämligen ett slidhornsdjur och ingår i samma familj som mufflon, visent och stenbock. Deras närmaste släkting bor i Centralasien och heter Takin. Myskoxen är 200-250 cm lång, 130-165 cm hög och väger 250-500 kg.
På våren föds kalvarna och vinterpälsen åker av. Underullen som de fäller efter vintern kallas quivit och kan vara världens mest dyrbara ull. Vi fick känna på denna dyrbara och värmande ull och det var det lenaste material vi någonsin känt. Det bästa med ullen är ju att den rasar av djuren och att man inte behöver stressa dom med rakning för att utnyttja materialet. Själva ordet mysk i namnet är också ogrundad då de inte alls luktar mysk. Snarare mysko! Myskoxen har doftkörtlar vid ögonen som sväller under brunsten och avger ett sekret med stark doft – dock ej en doft av mysk.

Fossilfynd i Skandinavien visar att myskoxen levde sida vid sida med mammutar och ullhåriga noshörningar för 30,000-44,000 år sedan. Myskoxen är därmed ett av de sista, stora urtidsdjuren!

Sofia Ohlsén konst myskoxcentrum myskoxar
Konst vid utkikstornet av Sofia Ohlsén.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *