Vildmarksvägen, trappstegsforsen, husbil

Vildmarksvägen dag 2 – forsar och Fatmomakke

Europa, Husbil, Sverige, Vildmarksvägen
Den kraftfullt dånande Dimforsen!

Vi lämnar Stalon och vår vackra övernattningsplats bakom oss och styr mot Dimforsen, Trappstegsforsarna och dagens slutmål Fatmomakke. Vi får se fantastiska vyer och som tur är inser vi inte där och då att resans första intryck inte kommer att kunna slå framtida utsikter. Det verkar som att Vildmarksvägen bara blir bättre och bättre!

För att komma fram till Dimforsen parkerar vi i en P-ficka bredvid vägen, sedan går vi till fots på en liten grusväg ner till Dimforsen. Vi söker oss vidare till det dånande ljudet och går sista biten på plankor. Men det är inte bara vi människor som utnyttjar denna upphöjda Fiskestig
Vi förstår att vi är framme på bästa platsen när det dånande ljudet blir öronbedövande.

Fiskestig + myrstig.
Vi fortsätter vår resa till vackra vyer genom bilrutan. Nära vatten och mot fjällen som ständigt pockar på uppmärksamhet.

Vårt nästa stopp blir den omtalade Trappstegsforsen. Ett självklart namnval. Ett otroligt vackert vattenfall omgivet av skog med ett snövitt fjäll lurandes i bakgrunden. Vi följer tidigare råd om att följa en stig bakom cafét och gå på högersidan om vattenfallet, uppströms. Här är perfekt att ta med lite matsäck och sätta sig en bit in i Trappstegsforsen. Det ger fler och nya vyer, men den bästa utsikten får man nog från parkeringen precis intill bron.

Trappstegsforsen, Vildmarksvägen.
En bit upp i Trappstegsforsen.
Vy mot Marsfjället från Saxnäs.
Jo, där skulle man väl kunna bo! 🙂

Vi gör endast ett fotostopp i Saxnäs och fortsätter rulla mot Marsfjället och Lapplands hjärta – nämligen den samiska kyrkstaden Fatmomakke. Det är en liten, liten by vi når efter 5 km på ruskigt ojämn och dålig grusväg. När det mesta som en gång satt fast i husbilen har skakat loss förbyts den dåliga grusvägen till en väldigt fin asfalterad väg de sista 2 km. Ja, faktum är att entrédörren “hoppade ur led” och stod på glänt när vi kom fram till kyrkstaden.
Om det var värt den skakiga resan? Alla gånger!

Vi rullar in i Fatmomakke, och vilken utsikt Marsfjället bjuder på!
Fatmomakke.
Fatmomakke med utsikt mot Marsfjället (och vår husbil till vänster i björkdungen).

Vi börjar med att utforska Fatmomakke efter att ha checkat in hos den trevliga damen på campingen. Hon berättar snabbt och glatt att där är minsann ingenting omöjligt att ordna fram. Ja, de är säkert vana vid att många kommer hit utan både det ena och det andra nerpackat. För visst är det lite annorlunda såhär ute i glesbygden. I den lilla souvenirbutiken kan man köpa både fina hantverk och nyttosaker som t.ex. mygghatt eller en varm toppluva. Här står vi med en otrolig utsikt över älven och kyrkan som lyser upp i kvällssolen.

Längst till vänster står vi parkerade.

Här i Fatmomakke finns över 100 kåtor och småhus. Detta är fortfarande en viktig mötesplats för både samer och ortsbor. Till midsommar och mikaeli (Mickelsmäss) har man samlats här för begravningar, bröllop och affärsuppgörelser. Än idag samlas man för att fira midsommar och det traditionella firandet lockar även hit turister. Här kan man i en lugn och vacker miljö gå runt i de olika museibyggnaderna som för samernas historia vidare.

Vi gissar att man förvarade maten här uppe, så att djuren inte skulle komma åt den. Spana in “fötterna”.
Backen är full med vackra lingonblommor!

2 thoughts on “Vildmarksvägen dag 2 – forsar och Fatmomakke

  1. Hej allt bra? alla dessa platser har din mormor Inga varit på .kul att läsa om hur ni upplever resan.Tina du skriver så att man är med på resan.Du ska skriva en roman för min skull då kan du inte säga ifrån.fortsätt ha det bra tänk inte på oss (hund)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *