Umedalens skulpturpark, skidor på spänn

Umeå – en pollenallergikers mardröm!

Europa, Husbil, Norra Sverige, Sverige

Nu är vi HÄR, i UmeåNorrlands huvudstad eller Björkarnas stad.

Här växer björkar i långa alléer, till höger och till vänster. “Här kan jag aldrig bo”, säger Bengt som lider av pollenallergi. Nej, det är nog klokt att undvika det! År 1888 drabbades Umeå av en stor brand som ödelade stora delar av staden. När man återuppbyggde Umeå skapade man esplanader som skulle fungera som brandskydd, längs dessa breda gator planterades björkar som skulle förhindra eldens spridning mellan husen.

Vi poserar nyfriserade framför Umeås bildmuseum, arkitekthögskolan och en onödigt stor klädnypa!

Det har varit dags att gå till frisören länge. Blir det inte av i våra hemtrakter så är det lika bra att bara få det gjort! Bengt klippte som vanligt bara lite i topparna medan Tina tog i från tårna och tog av säkert 15 cm. Ska det va så ska det va! Att bara klippa topparna hos frissan är som att beställa oxfilé och bara äta upp potatisen – eller? 🙂

Grön eld” utanför centralstationen i Umeå.

Efter frisörbesöket parkerar vi på centralstationen och börjar utforska stan. Vi går såklart förbi ett välkänt landmärke – “Grön eld” – som stått i Umeå sedan 1970. Konstverket är 9 m högt och 45 ton tungt. På kvällarna är skulpturen belyst och säkert hur vacker som helst. Nu när det knappt blir mörkt får vi inte uppleva det. En annan fin upplevelse är att gå i centralstationens gång- och cykeltunnel. Här kan du lyssna till fågelkvitter och norrländska uttryck samtidigt som du kan begrunda kloka citat.

Umeå, centralstationen, konst
Centralstationen, Umeå.
Centralstationen, Umeå.
Umeälven.

Vi följer köpgatan mot Umeälven och köper med oss varsin mjukglass från det populära Glasseriet mitt på torget. Med varsin glass i handen landar vi, tillsammans med många andra, i det parkliknande området nere vid älven.

Umeå kyrka.
Umeå kyrka – vacker både inuti och utanpå.

Sen börjar sökandet efter speciella byggnader. Här i Umeå har vi sett många ovanliga och vackra byggnader. Det verkar byggas hela tiden. Det vi gillar absolut mest med Umeå är att man är i en storstad – fast det känns inte. Kanske upplever vi ett lugnare tempo eftersom det är semestertider Människor sitter avslappnat och njuter längs med Umeälven, spelar krocket, solar, läser, leker med sina hundar eller barn, äter glass eller har picknick. Mycket grönområden bidrar förstås också till den rogivande atmosfären.

En vacker park i Umeå.

När vi kände oss färdiga med stan rullade vi vidare till Umedalens skulpturpark. Här finns ett 40-tal olika skulpturer och den anses vara en av norra Europas främsta skulptursamlingar. På deras hemsida finns en karta som hjälper dig att hitta de olika konstverken – och den kommer du att behöva! Det var faktiskt en kul grej att springa runt och försöka hitta dessa konstverk, vissa var väl dolda och eftersom de är på ett så pass stort område kräver det sin lilla tid. Vi spenderade nog närapå 2 timmar i skulpturparken.

Verklighetstrogen man i Umedalens skulpturpark
En himla massa stolar, Umedalens skulpturpark
En hel massa skidor, Umedalens skulpturpark

Efter att ha spenderat hela dagen utomhus orkar ingen av oss att ta tag i det där med att laga mat. Vi satsar på Max hamburgare. Bengt stegar nitiskt fram till kassan för att beställa sin hamburgare på det gamla vanliga sättet genom mun-till-mun-metoden. Tina däremot är beslutsam att “hänga med i svängarna” och påbörjar sin premiärbeställning i expresskassan. När Bengt ser urvalet på skärmen är han inte sen att hänga på. Här fanns ju mycket gott att välja på – och bilder på allting. Det blir varsitt “Norrlandsmål” med gurksallad till burgaren och en hel del tillbehör som vi aldrig brukar ta. Ja, det blev så dyrt i expresskassan så den använder vi aldrig mer igen! 🙂

5 thoughts on “Umeå – en pollenallergikers mardröm!

  1. Vad fina ni blev i håret, Tina du passar finfint i nya frisyren, vad roligt, då frissan lyckas så bra.

    Och jag såg mina gamla träskidor på väggen/tavlan. Till varje vinter, satte pappa dom i spänn. så det blev lite böj på dom.
    Sevärd annorlunda utsmyckning….

    1. Tack, fast jag trivs bättre i den med lockar – men den varianten får du se när vi ses eller på ett annat kort 🙂 Trodde man satte upp skidorna så för att “skryta”, kul att förstå varför!

  2. Länge sedan jag var i Umeå. Jag bodde i Luleå ett tag och vårat huvudkontor låg i Umeå. Ibland är det skönt med avstånd. : ) Men det är en väldigt vacker stad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *