yxningen, insjöskärgård, öar

Yxningen – Sveriges vackraste insjöskärgård?

Europa, Sverige
Yxningen, ångbåt, svanen

Ångbåten Svanen är en stark kulturikon för Yxningens omnejd.
Sorglig är den sommar då man inte hör varken båtens tuffande eller skeppsklockan ringa.
Glädjerik är stunden då ångbåten tuffar förbi ens badvik en sommarkväll.

Nuförtiden kan sällskap hyra Svanen i upp till 3 timmar.
Just denna dag verkade ett sällskap ha hyrt ångbåten för att åka ut och bada runt öarna. De stannade till strax intill ön som vi spenderade den heta dagen på.

I slutet av 1800-talet och 1900-talets första hälft användes ångbåtar till frakttrafik. Det var främst bruken i Gusum (b.la. blixtlås) och Borkhult (b.la. tändstickor) som krävde resurserna. Det fanns även ett tiotal sågar runt om Yxningen som innebar mycket transporter av träprodukter.

Yxningen, båt, insjöskärgård
En riktigt varm dag får man se till att inte vara för sent ute. Trots tillgången på ca 90 öar börjar det tryta med lediga platser redan när klockan slagit 11.
Yxningen, öar, insjöskärgård

Yxningen

Yxningen är en insjöskärgård med sina 90 öar. Här har Tina spenderat sina barndoms somrar, tänk vilket privilegium att få växa upp i denna vackra natur. Vilken lyx att få bada i kristallklart vatten – rent nog att dricka som det är. Här har familjen många dagar fiskat upp middagar som förädlats i form av rökt abborre eller ugnsstekt gädda i gräddsås. Det var på den tiden då barn fortfarande hade tålamod att fiska och ville lära sig hur man rensade sin nyfångade middagsfisk – som man sedan faktiskt vågade att äta.
Det är andra tider nu!

yxningen, insjöskärgård, öar
Yxningen, insjöskärgård, öar, båt, bada

Yxningen är med sina 90 meter Götalands tredje djupaste injsö efter Vättern och Vänern. Sjön hör till Östergötland och Småland. På Gränsön symboliseras detta med ett stenrös. Eftersom Yxningen är så djup krävs en varm försommar och sommar för att värma upp vattnet till en behaglig badtemperatur. I juni låg temperaturen på 19 grader, men det ostadiga vädret med mycket regn drog snabbt ner temperaturen till omkring 15 grader. Efter den sista tidens värmebölja är det badvänligt igen med sina 20 grader. Kalla somrar blir det på sin höjd snabba, svalkande dopp en solig dag. Men en dag som denna med 32 grader, stekande sol och bristande vind sitter man mer än gärna på en sten eller stenhäll strax under vattenytan.

Yxningen, insjöskärgård, öar
Ett parasoll kan vara en god idé att ta med sig om man väljer en ö utan tillgång till naturlig skugga i form av träd.

4 thoughts on “Yxningen – Sveriges vackraste insjöskärgård?

  1. Två somrar har jag tillbringat vid Yxningen då min pappa var sj-anställd fick vi hyra de nedlagda banvaktsstugorna och stationerna billigt. Då tyckte jag inte att vattnet var kallt men det gör man ju aldrig som barn. Vi kunde trycka på en knapp så en röd lampa tändes och då stannade rälsbussen som gick mellan Gusum och Söderköping. Bra för oss då vi inte ägde någon bil och kunde åka gratis på tågen tack vare pappas jobb. Jag har många fina minnen därifrån.

  2. Vad fina bilder från Yxningen, och roligt att läsa kommentaren innan. Det är många människor som stryker under på att det är en fin källsjö, med klart vatten och svalkande bad. Och tänk att man kan ha en egen ö, en hel dag. Man respekterar att inte störa varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *