Från 6 till 4 hjul. Nu har vi flyttat!

Europa, Plåtis, Sverige
Plåtis, carthago van, Fårö, Gotland, digerhuvud, raukar
Vårt nya hem i Digerhuvuds naturreservat på Fårö.

Hur mycket saker får man plats med i en plåtis? Är det många ting som vi måste offra när vi flyttar från en 8,5 m husbil till en 6,4 m plåtis? Vi är förvånade över hur mycket prylar vårt nya hem svalde.
Ja, i en låda fick vi faktiskt en yta på 8×10 cm över. Men lugn, även den är fylld nu.. 🙂

carthago van, plåtis
Sittgruppen i plåtisen.

Så vad har vi rensat bort? Egentligen bara en massa onödig last som vi inte har använt under de föregående 11 månaderna i husbilen. Vi pratar mestadels om kläder, medicin, böcker och köksredskap. Det är ju väldigt enkelt att packa undan det vi inte använt under nästan ett års tid. Resten har varit lite knepigare. Vi har dragit ner på bestick, tallrikar, glas och muggar till ett set vardera – vi har även bytt bort glas och porslin till melamin. Detta har vi gjort delvis för viktegenskaperna men även för praktiska orsaker som att melamin inte klirrar eller går sönder vid stötar. Vi såg en ökad risk för kras nu när vi har mindre förvaringsutrymmen och behöver stapla mer på höjden.

Och hur är plåtisens lastförmåga?

Med full färskvattentank (100 L), full dieseltank (120 L), 2 st fulla gasolflaskor (á 17 kg) och med oss två i kan vi lasta 150 kg. Nu kommer vi troligtvis aldrig att tanka fullt med diesel med en bil som drar ungefär 0,8-0,9 l/mil så där har vi åtminstone 40 kg extra utrymme för annan last. Detta innebär att vi precis klarar totalvikten. När vi åkte till Gotland vägde vi exakt 3,5 ton, som är vår maxvikt. Bilen är byggd för att klara nästan 3,7 ton så om vi skulle ligga på 50-100 kg i övervikt är det inte hela världen.

carthago van, plåtis, säng, långbäddar
Vårt nya sovrum. Sängen är 2,05 m bred – alltså 65 cm bredare än i förra husbilen.

Förutom att rensa bort onödiga ting så har vi behövt att rannsaka oss själva. Vad är verkligen nödvändigt – och vad kan man försaka? Bengt har plockat bort en del teknikprylar, verktyg och kläder. Tina har i sin tur plockat bort en del skönhetsprodukter (som ändå bara är dyrt, pilligt och kladdigt… ?! 🙂 ), kläder och skor. Har man inte använt en klänning eller en laddkabel på 1 år så är chansen minimal att man kommer att använda dessa ting kommande år. Det gäller att vara realistisk och inte sentimental!

carthago van, plåtis, toalett
Vårt badrum med flyttbar toalettsits som lämnar plats för en dusch.

Så är vi olyckliga nu när vi fått rensa bland våra ägodelar?
Näpp, inte alls. Vi känner oss snarare befriade nu. Ibland kan man ju känna hur det dåliga samvetet tränger på när man inte använt sina prylar på länge. Nu har vi bara med det vi verkligen använder. Vi har tillfälligt blivit minimalister. Tillfälligt eftersom det inte är någonting vi strävar efter och eftersom vi har en container ståendes med en hel del prylar för framtiden. Och om vi saknar våra prylar längs resans gång så kan vi påminna oss om att vi bytte dom mot ett friare liv.

Kommer vi att klara av att leva i en plåtis på heltid?

Om vi har klarat av att packa in våra liv i en plåtis, samsats om de få förvaringsutrymmena som finns och fortfarande överlevt – så ja, då kommer det inte att bli några problem.
Vi är övertygade om att den svåraste delen avklarad!

Nu testar vi plåtis livet på Gotland i knappt två veckor och får uppleva den fantastiska medeltidsveckan. Hit hade vi aldrig åkt med vår förra husbil men med plåtisen är ön gudomlig att åka runt på!

carthago van, plåtis, laga mat, matlagning, digerhuvud, fårö
Det går knappast någon nöd på oss i vår plåtis! Här på Fårö med utsikt mot raukarna. Utan grannar. Himmel!

10 thoughts on “Från 6 till 4 hjul. Nu har vi flyttat!

  1. Vi önskar ända ut i fingerspetsarna att du i framtiden ska kunna leva som vi gör. Det önskar vi alla för det är fantastiskt att få vakba upp dag efter dag och göra vad man vill. Det borde vara en mänsklig rättighet! Kul att du hänger här hos oss 🙂

 1. Lycka till i er nya bostad. Det kommer säkert att gå bra. Vi har på vår resa träffat flera som gjort som ni. Vi gick för drygt ett år sedan från en 9 meters till en 6,20 meters. Det går hur bra som helst. Man är ju mest ute.

 2. Vi har haft vår Malibu 6,40 i ett år nu efter vår Carthago 7,40. Stor omställning men allt är sparat om vi skulle ändra oss, men vi känner oss nöjda. Nu ska det bli formsydda madrasser i Falköping sen är vi nöjda. Har varit ute 6 veckor till bl a Italien o Södra Frankrike men inte övervintrat med Malibun. Har ni klarat att övervintra tidigare så klarar ni detta och framkomligheten blir enklare.

  1. Vi står också i startgroparna för att specialbeställa bäddmadrass, det hade vi i gamla bamsebussen och det blir en enorm komfortskillnad! Framkomligheten är löjligt enkel med denna jämfört med förra, det märker vi verkligen här på Fårö där det inte är någon mening med att åka stor husbil eftersom det inte går att lämna största vägarna.

 3. Med åren har vi skalat ned det vi har med oss i husbilen och hade det inte varit för hundarna så hade vi absolut klarat oss med en plåtis. Nu när vi bara har två hundar kan det fungera.

  1. Jo, det blir nog mindre med åren. I slutet av dagen kan man ju inte använda hur mycket saker som helst! Vi skulle aldrig klara av att ha med oss hundar i vår plåtis, det känns trångt nog som det är ändå.

 4. Låter som flytten har gått bra! Alltid roligt med lite nytt, men även svårt att skala ner. Men har man inte använt sakerna så behövs de förmodligen inte heller!
  Ska bli kul att följa er vidare

  1. Det blir såklart lite mer komprimerat och man får tänka mer på vad man har var eftersom största lastutrymmet blir under sängen. Där orkar man ju inte riva efter grejer i tid och i otid. Man får nog lasta om några ggr tills det flyter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *