..där får lamm lammungar!

Lammhus, fårö, ryssnäs, fårö, engelska kyrkogården
Ett lammhus i naturreservatet Ryssnäs på Fårö intill den engelska kyrkogården. På övervåningen förvarar man foder och på bottenplan kan fåren gå in för skydd mot kyla och oväder.

Märkligt nog har vi inte sett särskilt mycket får – eller lamm, som gotlänningarna säger – här på Fårö.
Jo, visst har vi sett lamm och lammungar. Skillnaden mot fastlandet är att här går de på stora betesmarker och är mer utspridda, så även om det är fårhagar nästan överallt skymtar man de ofta bara på håll.
Som djuren lever här på Fårö önskar man att alla djur fick leva!

Fårösund, färja, plåtis, carthago van
Vi tar gratis färjan över till Fårö.

Vistelsen på Gotland börjar med att vi kör upp till Fårö i några dagar innan medeltidsveckan drar igång.
Vi tar sikte på raukområdet vid Digerhuvud, där spenderar vi första natten på en parkering på första parkett med hav och raukar som utsikt. Livet i en plåtis börjar mycket bra! Visst har vi båda slagit i våra huvuden både här och där eftersom vi är vana vid att bo mycket större. Men en bula eller två får man väl stå ut med tills man lärt sig ducka…

plåtis, carthago van, matlagning, tacos, fårö, raukar, digerhuvud
Drömutsikt från köket. Vem vill inte laga mat till denna vy?

Till fots utforskar vi området med raukar utanför plåtisen.
Men vi är långt ifrån ensamma att vilja se dessa kända raukar, det vimlar av människor. Även fast de inte är lika långvariga gäster som vi är så kommer ständigt nya och fyller på parkeringen. Det är svårt att ta foton utan att få med någon annan på bilderna. Sist vi besökte Gotland och Fårö var med motorcykeln 2016. Det var i månadsskiftet juni/juli och glest med turister. Vilken skillnad mot nu!

raukar, fårö, digerhuvud, plåtisliv
raukar, fårö, digerhuvud, plåtisliv
Fårö, digerhuvud, carthago van, plåtis, solnedgång
Solnedgången kan vi njuta av inifrån plåtisen.

När nästa dag vaknar, liksom vi, forsätter vi rulla plåtisen på de smala och slingriga vägarna mot Helgumannens fiskeläge. Även där vimlar det av turister som förälskar sig i Fårös karga och vindpinade landskap med markklättrande tallar och enar.

carthago van, plåtis, havsutsikt, fårö, digerhuvud
Det dåliga morgonhumöret går snabbt över när man vaknar upp till detta.
Helgumannen fiskeläge, fårö, båtar, plåtis
helgumannen fiskeläge, fårö, digerhuvud

I Helgumannens fiskeläge finns 15 st bevarade fiskebodar.
Det användes flitigt under 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Idag används det till och från för fritidsfiske men mestadels används det som motiv för turisters kameralinser.

raukar, fårö, langhammar, plåtis
Langhammars raukområde

Efter fiskeläget rullar vi mot raukarna i Langhammar. Här är det, om möjligt, ännu fler turister och vi får tålmodigt vänta på att få kort som inte innehåller andra människor än oss eller raukar. Ibland ger vi upp och knäpper ändå, vissa tycks ha svårt att fastna på bild och dröjer sig kvar längre än vårt tålamod gör… Vad vi saknar att resa lågsäsong! 🙂 Men det är svårt när sommaren är så förbenat kort här uppe i norr. Detta vill vi ju uppleva också, så det är bara att bita ihop.

Langhammarsgubben, rauk, fårö, plåtis
Vi poserar med Langhammarsgubben.

Vi ger oss iväg mot Holmudden och Fårö fyr. Här har det sedan länge överstigit gränsen för vad en svalkande bris innebär och blåser stora smådjävlar. Vi blir inte långvariga där, liksom många andra. Men trots vår korta visit får vi betala 30 sek i heldagsavgift för parkering, något troligtvis fler än vi muttrar över. Vi stannar till vid naturreservatet Ullahau och värmer upp oss med en promenad bland sanddynerna.
De flygande sanddynerna bredde ut sig ungefär 3 meter om året tills den enträgne Marcus Larsson stoppade spridningen med hjälp av plantering av träd och gräs.

Fårö, lammhus, väderkvarn
Det enda som saknas på denna fåröiska bild är lammen och lammungarna.
Holmudden, fårö fyr, havet, segelbåt
sanddyn, ullahau, fårö
Sanddyn i naturreservatet Ullahau. Sanden är lika len och mjuk som i karibien. Det enda man saknar är vatten.

Magen börjar knorra i takt med att vi närmar oss Kutens. Det är ett ställe man måste besöka när man är på Fårö, annars har man liksom inte varit där. Här serveras himmelska galetter och crêpes i en charmig atmosfär á la skrotupplag. Räkna med att stå i kö om du är här i semestertider, men räkna även med att det är värt varenda sekund i kön. Våra galetter är inte bara vackra utan smakar gudomligt gott också. Det är rejäla portioner och det är svårt att sluta äta. Ni vet när man blir sådär djävulsk mätt att man till och med får håll i nyckelbenet och det känns jobbigt att andas? Så mätta blev vi.

Kutens bensin, creperie tati, fårö
Galleter, kutens, fårö, creperie tati
Det blev en Marilyn och en Hopper till sen lunch / tidig middag för oss.

När matkoman lagt sig rullar vi nöjt vidare i vårt nya hem till paret Bergmans gravplats och Fårö kyrka.
Det är en mycket vacker och mysig kyrka, precis som vi förväntat oss.
Men Ingmar och Ingrid Bergmans grav är allt annat än vi förväntat oss. Graven sköts av kyrkogårdsförvaltningen. Framför den blygsamt inskripterade stenen – som ser ut att ha hämtats i närmsta stenhög – är vita begonior planterade. Vi säger inte att det är något fel i detta, men med tanke på avtrycket som Bergmans gjorde förväntade vi oss lite mer.

Fårö kyrka, altare
Altaret i Fårö kyrka.
Predikstol, fårö kyrka
Predikstolen i Fårö kyrka.

Vi tog vägen förbi naturreservatet Ryssnäs och Engelska kyrkogården innan vi stannade för dagen vid Solhaga camping. Snart färjar vi över till Gotland igen.

2 kommentarer till “På Fårö får inte får lamm..”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *