Katthammarsvik
Ett stenpar som vi hittade under en kvällspromenad i Katthammarsvik.
Bungemuseet, fårösund, gotland
Bungemuseet i Fårösund

Bungemuseet

När vi var här för 3 år sedan med motorcykeln besökte vi flera museum.
Bland annat Bergmancentret på Fårö, Fornsalen i Visby och det fantastiska Bungemuseet i Fårösund. Vi hoppade, efter mycket om och men, över ett nytt besök på museet i Fårösund. Vårt tidigare besök var nämligen så otroligt informativt och spännande att vi fick med oss det mesta. Vi blev spontant guidade av en riktig eldsjäl (utan kostnad) då vi kom ganska nära inpå stängning och ville få ut så mycket som möjligt av vårt besök. Den äldre herren släppte allting och tog med oss på en fin tur från bronsåldern till 1900-talet i friluftsmuseet. Här finns t.ex. gårdar från olika tidsåldrar, väderkvarnar, sågkvarnar, vattenkvarnar, kolmilor, gamla bildstenar och gravar.

Bläse kalkbruk, gotland
Bläse kalkbruk.

Bläse kalkbruk

Vi åkte in till Bläse kalkbruk. Här finns det ställplatser för husbilar, men vi stannade inte över natten. Vi hoppade på stentåget som tog oss på en minst sagt obekväm men charmig resa till stenbrottet. Här finns även ett kalkbruksmuseum, men vi besökte aldrig det. Vi fick dock reda på att kalkbränningen började på 1860-talet och fortsatte till mitten av 1940-talet. Under kalkbrukets glansdagar levde 500 familjer från inkomsten det gav. Bläse var ett riktigt samhälle med allt vad det innebär.

Bläse kalkbruk, stentåg, bläse kalkbruksmuseum
På stentåget upp till en lagun med turkost vatten.
Porten vid havet, Bläse kalkbruk, bläse hamn
Porten vid havet i Bläse hamn.

Vi åker till Katthammarsvik och övernattar i hamnen. Här står man gratis med havsutsikt. I hamnen ligger ett välbesökt fiskrökeri och restaurang. Det är hålligång långt inpå småtimmarna trots att det är natten till måndag. Säkert är det väl såna där semesterfirare.. 🙂 Det är svårt att bli irriterad på människor som försöker ha roligt under sina få semesterveckor när vi haft semester i ett helt år.

Katthammarsviks hamn, gotland
Katthammarsviks hamn

När vi lämnar Katthammarsvik tar vi sikte på Gothem. I närheten finns Tjelvars grav som är en skeppssättning. Den är 18 meter lång och 5 meter bred. Enligt Gutasagan var Tjelvar den första människan som klev i land på Gotland. Samma dag som ön bestegs av honom slutade den att sjunka ner i havet. Enligt sägen ska han även haft med sig elden till ön. Graven tros vara 2500-3000 år gammal och på somrarna är den fylld med salmbär och ängsblommor.

Tjelvars grav, skeppssättning, gotland, gothem
Tjelvars grav.
Bilen blev full av kalkdamm så vi fick lov att tvätta den i Visby.

Livet i plåtisen flyter på bra. Vi tvättade av den häromdagen från allt damm sedan vi körde på Fårö så att den skulle se ny ut igen! Det är lite ovant med det begränsade utrymmet såklart, allting blir lite mer omständligt så det gäller att ha tålamod. Vi påminner oss om varför vi bor på så liten yta när irritationen tar över och sen funkar det bra igen. Matlagningen är det inga problem med alls. Ingen skillnad mot bamsebussen egentligen, men visst förenklar vi det lite mer än när man bodde i hus och gjorde egen remouladsås. Men vi siktar på att äta så lite halvfabrikerad mat som möjligt, det blev alltså hemmapanerad torsk i burgaren. Det funkade bra att kladda med det i plåtisen också!
Vi har ännu inte lyckats välja ut en melaminservis så vi kör papperstallrikar ett tag till,
vilket diskmaskinen (läs Tina) är tacksam för.

Hemmagjord fiskburgare på pankopanerad torsk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *