Tornerspel och ett stämningsfullt Visby på kvällen.

Europa, Plåtis, Sverige
Tornerspel, medeltidsveckan, visby, gotland

Första dagen på Medeltidsveckan på Gotland går vi, i sällskap med 2500 andra människor, på Tornerspel i eldars sken i Visby. Det är minst sagt hög stämning på den temporära och fullsatta arenan. Gycklargruppen TRiX värmer upp publiken innan den intensiva showen drar igång och håller oss på tå under den 90 minuter. De står för underhållning i mellanakten tillsammans med
Gutars bågskyttar som fyrar av brinnande pilar i mörkret.

Vår sida av arenan tillhör landsbygden medan motsatta sidan tillhör staden. Ju längre kvällen går – desto större blir konkurrensen oss emellan. Vi buar (och bäar), stampar med fötterna, klappar händerna, visslar… Ja, vi är helt slut efteråt samtidigt som vi är upptrissade till tusen!

Tornerspel, medeltidsveckan, visby, gutars bågskyttar 20 år
Gutars bågskyttar firar 20 år och gör en speciell jubileumsshow under tornerspelen.

Innan och under tornerspelen säljs tidsenliga snacks för den moderna valutan swish.
Vi äter både brända mandlar och kanderat äpple. Vi trodde att kanderat äpple var kokt och därmed mjukt så vi blev förvånade över det råa äpplet under det knäckiga lagret.

kanderat äpple, tornerspel, medeltidsveckan, visby, gotland

När tornerspelet är slut får vi en fin kvällspromenad genom ett stämningsfullt Visby. Vi har övernattat på ställplatsen vid söderport strax utanför ringmuren, nära busstationen. Där finns okänt antal ställplatser eftersom parkeringsfickorna är så otydligt uppmärkta. Vi har hittat information om att det ska finnas 11 platser, men det får plats det dubbla om man inte ska ha flera meter mellan varje husbil. Smakar det, så kostar det – 10 sek / timme utan någon service. Men gratis service hittar man istället nära hamnen.
Där finns färskvatten, tömning av gråvatten och toalettkassett. För oss var detta det bästa alternativet då det var så nära till stan och vi inte har våra cyklar med oss.

Visby by night, visby, gotland
Visby sankta maria domkyrka
Visby by night, gotland, rosornas stad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *