Medeltidsmarknad och dåtidens härläger i nutid.

Europa, Plåtis, Sverige
Medeltidsveckan, forum vulgaris, visby, medeltidsmarknad, mattorget

I Visby och på Medeltidsmarknaden möts vi av en kompott av olika nationaliteter och modestilar. Vi är långt ifrån ensamma om att vilja besöka Medeltidsveckans marknad. Det är bara att ta ett djupt andetag och ge sig in i folkmassorna. När hungern slår till knallar vi in på Medeltidsmarknadens mattorg. Waow, så mycket mat att välja mellan. Det går knappt att välja. Tillslut börjar kötiden att avgöra vad man är hungrig på eller ej. När man sedan vill slå sig ned på ändan är det fullt på varenda bänkyta på mattorget.
Det är bara att instämma med övriga bänkförvisade och slå sig ned på gräset. Under matens inmundigande blir vi underhållna av olika band som uppträder på scenen.

medeltidsmarknad, visby, mattorg, gotland, medeltidsveckan, helgrillat vildsvin
Visst blir man väl sugen på lite vildsvin! Inte? 🙂
lammkorv, vildsvin, mattorg, medeltidsmarknad, visby
medeltidsmarknad, visby, medeltidsveckan, gotland

På marknaden säljs mycket lammprodukter som skinn, mössor, vantar, strumpor, halsdukar och tofflor. Många stånd säljer moderiktiga medeltidskläder i olika färg och form för både man, kvinna och barn. Det bästa med Gotland tycker vi är alla lokala produkter, som även säljs här på marknaden. Gotlänningarna tar till vara på vad öns jord ger och förädlar det till t.ex. ramslöksvinägrett, salmbärssylt och Gotlands krydda.

En familj spelade tillsammans utanför Medeltidsmarknaden.
Härläger, östergravar, visby, medeltidsveckan, gotland, medeltiden

Härläger i Östergravar

Vi besökte härlägret i Östergravar utanför ringmuren. Här hade en mängd olika nationaliteter samlats för att visa den moderna människan hur ett läger med soldater i väntan på strid kunde se ut. Detta fungerade som ett eget litet samhälle. Det var intressant att se och väldigt fint ordnat.
Om man frågade de olika “utställarna” om saker fick man svar – men knappt någon sökte kontakt med oss spontant när vi gick runt bland de olika tälten. Stämningsmässigt gav det oss mycket mer att gå runt på Medeltidsmarknaden än att besöka härlägret.

Härläger, östergravar, visby, medeltidsveckan, gotland, medeltiden
Härläger, östergravar, visby, medeltidsveckan, gotland, medeltiden
Härläger, östergravar, visby, medeltidsveckan, gotland, medeltiden

Som vi skrivit förut står vi med vår plåtis på ställplatsen vid söderport, nära busstationen. Här kostar det 10 sek / timme att parkera, det går bra att övernatta som husbil trots förbudsskyltarna om parkering 23-07. Service sköter vi nära hamnen, kostnadsfritt (då det inte finns något tillgängligt på plats).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *