Dalhem kyrka och Lummelundagrottan.

Europa, Plåtis, Sverige
Dalhem kyrka, gotland

Dalhem kyrka

Denna kyrka hade vi inte läst om, utan råkade bara köra förbi. Ja, eller egentligen tvärnita och styra vänster in på kyrkans parkering. Kyrkans yttre påminner inte alls om övriga landsbygdskyrkor på Gotland som alla ser nästan identiska ut. Kyrkan gotiska yttre fick oss att stanna till, men kyrkans väggmålningar fick oss att stanna kvar. Detta måste vara en av de vackraste kyrkorna vi någonsin besökt.
Katedraler i all ära men vi gillar dessa charmiga och personliga små landsortskyrkor bättre. Denna kyrkan kändes verkligen varm och romantisk.

Dalhem kyrka, gotland
Dalhem kyrka, gotland

Dalhems kyrka byggdes på 1200-1300 talet.
I kyrkan finns gamla medeltida målningar, en medeltida dopfunt och några av Gotlands äldsta glasmålningar. Vid sekelskiftet 1900 restaurerades kyrkan, då fick den nygotiska inslag, fler väggmålningar, ny bänkinredning och en hissanordning till dopfunten som ses till vänster på bilden ovan.

Dalhem kyrka, gotland

Lummelundagrottan

Sen var det dags att klä på sig mer kläder och gå under jorden. I Lummelundagrottan är det kylskåpskallt, 8 grader året om. Det är en karstgrotta vilket innebär att regnvatten har sipprat ner genom kalkberget och när det har nått fram till grundvattnet har kalkstenen börjat att lösas upp. Detta har på sikt skapat underjordiska hålrum. Det finns många vackra droppstensformationer i grottan, men vi får erkänna att det är svårt för Gotland att imponera på oss efter våra besök i St Michaels cave i Gibraltar, Grutas de Mira d’Aire i Portugal och Nerjas grottsystem i Spanien.

Lummelundagrottan, gotland
Lummelundagrottan, gotland

Det 400 miljoner gamla grottsystemet firar 60 år med grottvisningar 2019. Över 4 miljoner människor ska ha besökt Lummelundagrottan sedan öppning. Men de första som besökte grottan var föga överraskande 3 pojkar (om ni har hängt med oss ett tag vet ni att det ALLTID handlar om att 3-4 pojkar har hittat stora grottsystem) som i hemlighet utforskade grottan på egen hand under 7 somrar. Under vintertid är grottsystemet översvämmat av smältvatten. Sen kom en känd grottforskare från Norrköping till Gotland och pojkarnas grotta, blev guidad av dess stolta upptäckare och tog sedan åt sig hela äran. Snopet!

Lummelundagrottan, gotland
Denna ormbunke har funnits och växt i grottan under 30 år trots att inget solljus når den. Den är inte stor, men den ÄR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *