Battle of Wisby

Europa, Gotland, Plåtis, Sverige
Ajmunds bro, Mästerby änge, slaget vid mästerby, battle of wisby
På 600-års dagen efter slaget vid Mästerby restes denna minnessten för alla Gutar som kämpat mot danskarna på Fjäle myr nära Ajmunds bro.

Under Medeltidsveckan på Gotland anordnas var tredje år slaget om Visby, vid Mästerby änge och vid ringmuren. Vi går på båda slagen och får en god helhetsbild av hur det såg ut år 1361 när danskarna landsteg på Gotland. Den kände historikern Dick Harrison kommenterar bägge slagen med stor inlevelse, dramatik och en näve humor. Samtidigt som de pågående striderna är underhållande inser vi allvaret i det som utspelade sig här på ön för 658 år sedan.

Ajmunds bro, Mästerby änge, slaget vid mästerby, battle of wisby, fjäle myr, medeltidsveckan
Ajmunds bro, Mästerby änge, slaget vid mästerby, battle of wisby, fjäle myr, medeltidsveckan

Slaget vid Mästerby

Vaktposten ute på Stora Karlsö identifierade 40-50 st danska fartyg på väg in till Gotlands kust och slog larm genom att tända vårdkasar. Man skickade även iväg sändebud till Visby med uppgifterna. Slaget vid Mästerby ängeFjäle myr utspelades troligtvis den 25 juli år 1361. Danskarna marscherade upp mot Visby men stötte på motstånd i form av gotländska bönder. Bönderna hade ingen chans mot de tränade och betalda danska samt tyska soldaterna, likväl kämpade de tappert för sin ö. Det var svårt att ta foton under den rekonstruerade striden, men vi ville ändå visa några för att ge er en idé av vår upplevelse. Efter slaget åkte vi med på en guidad tur i närområdet där vi fick se områden där det hittats mycket spår efter striderna. Detta innebär att man också har kunnat bilda sig en uppfattning om var danskarna först fick mothugg av Gutarna och därmed var striden startade. Vi åkte även till minneskorset vid Ajmunds bro (bild överst i inlägget) samt Grenskorset eller Ringkorset vid Grens gård som restes en tid efter slaget för att hedra Gutarna som kämpade för sin ö och sina liv. På Gotland har vi hela tiden kunnat åka vart vi vill med vår plåtis, men under denna guidade tur fick vi lov att parkera plåtisen och fick istället åka med den nyblivne pensionären, Guten och vardagsnjutaren Roland. Platserna vi åkte till tog oss på vägar liknande traktorstigar och rakt ut på nyslagna gärden.

Ajmunds bro, Mästerby änge, slaget vid mästerby, battle of wisby, fjäle myr, medeltidsveckan

Slaget vid ringmuren

De få överlevande av den Gutniska hären på 400-800 man flydde mot Visby för att förvarna staden om det ankommande hotet. Den 27 juli anlände danskarna till ringmurens söderport. Gutarna hade nu samlat ihop sig från öns alla hörn och bestod nu av en här på ca 1800 tappra gotlänningar. En vanlig beskrivning av slaget är att staden ska ha stängt sina portar och låtit bönderna slaktas utanför. Detta av anledningar vi varken kan föreställa oss eller förstå. En annan teori är att Gutarna valde en framgångsrik taktik vanligt förekommande på kontinenten under denna tid, nämligen att gruppera sitt försvar i vallgravarna. För Gutarna slutade det istället i katastrof – eller slakt. Frågan är om de inte fick assistans från insidan av ringmuren och i så fall varför inte? Hur det än gick till vet vi alla att danskarnas angrepp mot Gotland slutade i en stor tragedi. Alla kämpande Gutar utanför stadsmuren bragtes om livet. Den rådande heta sommaren tvingade fram snabba begravningar i en massgrav. En massgrav som berättade Gutarnas historia för nutiden tack vare kvarlämnade vapen, brynjor, smycken osv.

Gotland förblev danskt under 300 år efter nederlaget vid slaget om Visby.

Battle of Wisby, slaget vid ringmuren, medeltidsveckan, visby, gotland, 1361
Gutarna flyr från de danska styrkorna som närmar sig ringmuren och Visby.
Battle of Wisby, slaget vid ringmuren, medeltidsveckan, visby, gotland, 1361
Dansken kommer….
Battle of Wisby, slaget vid ringmuren, medeltidsveckan, visby, gotland, 1361
De gotländska och danska styrkorna drabbar samman.
Battle of Wisby, slaget vid ringmuren, medeltidsveckan, visby, gotland, 1361
Det danska kavalleriet anfaller först de gotländska bågskyttarna och sedan fotmännen.
Den danska kungen Valdemar Atterdag beskådar slakten på säkert avstånd.

Rekonstruktionen

De historiska återskapandena består av 500 deltagare från nästan 20 länder, t.ex. Chile, Ryssland, Tjeckien, Frankrike och Australien. Alla är volontärer och entusiaster. Tänk vilken tur att det finns eldsjälar som dessa så att vi får mer förståelse för historien och därmed även för nutiden.

2 thoughts on “Battle of Wisby

  1. Det här skulle vara skolmaterial, tänk vad lätt, vi skulle komma ihåg historie lektionerna då.
    Men inte tokigt att lära sig som vuxen, så här. Big smile!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *