Gotland har mycket att erbjuda.

Europa, Gotland, Plåtis, Sverige
röda rosor

Denna historiska och kulturella ö ger oss många intryck och sätter starka avtryck i våra minnen. Under dessa två veckor har vi sett så otroligt mycket av Gotland, men ändå finns det så mycket mer att se. Men det finns inte bara mycket att se och göra för oss som är intresserade av historia och kultur. Ön bjuder på mängder av vackra vyer med sina raukar, sitt omväxlande landskap, blå laguner, rikt djurliv, fler restauranger och caféer än man hinner besöka, många små butiker med här- och närodlat. Vi hoppas att detta inlägg ska få upp ögonen för hur mångfasetterat Gotland är och att det faktiskt finns något för alla.

Romateatern, roma klosterruin, kung lear

Kung Lear på 30-åriga Romateatern

En kväll i Roma gick vi på teater och såg Kung Lear utspela sig vid Roma klosterruin. Väderapparna hade förutspått regn i flera dagar just denna kväll, men av någon anledning fick vi blå himmel och strålande sol. Vi rycktes direkt med i den dramatiska teatern och eftersom inte någon av oss är särskilt pålästa om Shakespeare blev vi ständigt förvånade över intrigerna. I vanliga fall hör Bengt till den skaran som gärna vet vad en film handlar om innan han ser den, men även han gillade att överraskas i realtid denna gång.

Romateatern, roma klosterruin, kung lear
Teaterns i särklass roligaste scen. Här simuleras ett oväder med regn från sprayflaskor och starka vindar från kartongbitar. Vi skrattade så vi kroknade!
Russpark, lojstad hed, gotland, gotlandsruss

Jakten på Gotlandsruss

Vi åkte förbi Lojsta Hed och Russparken i hopp om att se Gotlandsruss som betar i stora hagar i området. Det närmsta vi kom att se ett inhemskt russ var hästbajs. På färjan under resan tillbaka till Nynäshamn googlade Tina och fick till slut se hur hästrasen ser ut. På Lojsta hed finns idag en flock på ca 80 viltgående hästar som går ute året om. De blir dock till viss del stödutfodrade under vintern. Ursprungligen levde russet i vilt eller halvvilt tillstånd på Gotland. Rasen infångades och användes som arbetsdjur. På 1870-talet exporterades närmare 2000 russ till Belgien och England, där skulle de komma att användas som dragdjur vid kolgruvorna. I början av 1900-talet var flocken oroväckande liten med endast ett hundratal vilda individer kvar, stuterier uppfördes för att hjälpa naturen på traven men första världskriget kom i vägen. Genom en donation av ett tiotal russ till Gotlands läns hushållningssällskap lyckades de hålla den vilda stammen vid liv. Sedan intresset för ponnysport ökade på 1950-talet har Gotlandsrussen blivit en av Sveriges populäraste ponnyraser.

Lojstahallen, järnåldershus, gotland
Lojstahallen

När vi ändå var i Lojsta passade vi på att åka förbi Lojstahallen som är ett rekonstruerat hus från järnåldern. Den är uppförd på en stengrund från ca 200-550 år e.kr.

Lye kyrka, gotland
Lye kyrka

Gotlands kulturskatt; 92 medeltida kyrkor

Vi tittar in i två stycken närliggande kyrkor; Lye kyrka och Garde kyrka.
Båda huserar medeltida skatter som vi gärna ville se med egna ögon.

I Lye beskådar vi de 700 år gamla medeltida glasmålningarna, se bild ovan. Det är svårt att få bra foton på målningarna då solen lyser igenom under vårt besök. Men det är så häftigt att veta att de har suttit där att beskåda för människor sedan 1300-talet. Tänk vad många som har beundrat hantverket sedan dess.

I Garde kyrka finner vi en nästan 1000 år gammal dopfunt och även ett triumfkrucifix (Jesus på korset) från 1100-talet. Båda dessa är för oss bonusar, anledningen till att vi rullade hit var de medeltida originalmålningarna nedan. Målningarna är även de från 1100-talet och ska bland annat ha målats med det dyrbara färgämnet ultramarin från bergarten Lapis Lazuli som ska ha varit lika dyrt som guld.

Garde kyrka, gotland, medeltida målningar
Garde kyrka, gotland, medeltida målningar

Raukområden

På Gotland finns flera olika områden med raukar, här besöker vi Folhammar i Ljugarn. Vissa av raukarna, som består av kalksten och fossiler med förhistoriska djur, är 6 meter höga. I närheten av raukområdet ligger en populär badstrand och camping.

Folhammar raukområde, Ljugarn, raukar, gotland
Folhammar raukområde, Ljugarn, raukar, gotland

En av Gotlands 350 skeppssättningar

Alla öns skeppssättningar är gravar från tidig bronsålder, precis intill vägen ligger Gannarve skeppssättning som är 29 meter lång och 5 meter bred. Till havs skymtar man Stora Karlsö. Denna grav är, som många andra, restaurerad efter att ha “sönderodlats” av bönderna. På denna äng ska det förut ha funnits två stora stenskepp, men endast en var i skick gott nog för att kunna restaureras.

Gannarve skeppssätnning, gotland
Gannarve skeppssättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *