Sista dagarna på Gotland.

Europa, Gotland, Plåtis, Sverige
Hoburgsgubben, storsudret, hoburgen, gotland, rauk, raukar

Hoburgsgubben

Visst känner du väl igen den där gamle mannen? Han sitter med sitt stenansikte längst söderut på Gotland och blickar ut över havet. Vi övernattar med plåtisen mellan 2 klintar som skydd för den kraftiga vinden. Om vi hade stått på restaurangparkeringen närmre Hoburgsgubben så hade vi nog gungat iväg. I skymningen vågar sig rabbisarna (vildkaninerna) fram och vi iakttar dom nyfiket inifrån plåtisen.

hoburgen, storsudret, gotland, lamm

Vi går på en promenad längs med kusten som är populär bland vindsurfare. Några har slagit läger längre bort och förbereder sig för vätan. Här finns ett rikt fågelliv men även en hel massa lamm. Ja, faktum är att när vi går vår promenad går vi inne i lammhagarna. Tina som tidigare i livet blivit jagad av en hel flock med får känner sig aningen nervös, men försöker verka cool. Imagen spricker när en bagge och två tackor kommer springandes mot oss. Tina tittar direkt ut ett lämpligt träd att klättra upp i, det är sånt där man lär sig när man bor på landet, haha. Tack och lov hindrade en stenmur oss från ett möte, när vi skrattar till och börjar slappna av kommer en hel skara ivrigt mot oss från havet. Det är bara att lägga benen på ryggen och dra. På säkert avstånd viker vi oss dubbelt av skratt när vi fantiserar om hur det skulle ha sett ut om vi blivit jagade ända fram till grinden där surfarna stod parkerade…

hoburgen, storsudret, gotland
Fide kyrka, gotland

Fide kyrka

Vi gör ett stopp i Fide kyrka. Här finner vi Gotlands äldsta predikstol som är tillverkad år 1587. Men anledningen till att vi åker hit är putsmålningen nedanför. Texten lyder: Brända ligger gårdarna och folket faller lidande för svärdet. Ni som går vägen förbi, när såg ni en plåga liknande min. På motsatt sida av väggen syns endast märken efter mejslar som har förintat den tidigare putsmålningen. Där ska texten ha lydit: Se, en hunds like går härjande fram med svärd och Gotland erövras av danskar. Visst verkar det märkligt att man inte kunde ha kvar denna text? Inte om man vet att det år 1361 var en stor förolämpning att likna någon vid hund och i detta fall syftar man på Kung Valdemar av Danmark. Förutom dessa två medeltida skatter döljer sig bakom altaret inristningar som sägs ha gjorts av danska soldater, föreställande detsamma. Att rista i närheten av altaret ansågs nämligen kunna ge kraft åt den som avbildades.

Fide kyrka, gotland
Hemma hos ulrika, rone, gotland, ulrika davidsson
Hört talas om Hemma hos Ulrika? Japp, kostrådgivaren och författaren Ulrika Davidsson. Här bor hon och här var vi nääääästan på middag. Vi tänkte gå, men tänkte om och prioriterade Medeltidsveckan i Visby.
Uggarde rojr, gotland, stenrösen, grav, storrösen, rone

Uggarde Rojr

I Rone finns Gotlands största rösen. Det är en 3000-3500 år gammal grav. Uggarde Rojr är 7 meter hög och 50 meter i diameter, japp rätt så jäkla stor alltså! I området finns totalt 6 st gravrösen, de övriga 5 går att se från toppen av Uggarde Rojr men är av betydligt mindre storlek. Förstå vad mycket sten landskapet måste ha bestått av på den tiden, för inte kan de väl ha gått särskilt långt för att hämta några stenar åt gången till detta majestätiska gravröse. Här sprang vi på historikern och kommentatorn till slaget vid mästerby samt ringmuren; Dick Harrison. Bengt som har hökögon och talets gåva räckte snabbt fram näven för att tacka för historielektionerna.

Flygtornet utsiktstorn torsburgen, tors borg, kräklingsbo, gotland, försvarsborg
Det gamla flygtornet som blev ett utsiktstorn på Torsburgen.

Torsburgen eller Tors borg.

Vi åker vidare mot Kräklingsbo och Gotlands högsta punkt klinten Torsburgen för att beskåda Tors borg. Det är en av nordens största forntida försvarsanläggning, ungefär två Visby ryms innanför murarna. Försvarsborgen ska ha börjat byggas runt år 200 e.kr. men nämns först 1000 år senare i Gutasagan. Borgen skyddas till stor del av klintens naturligt stupande kalkstensklippor. Där det inte finns naturligt skydd har man byggt en två km lång mur som är upp till 7 m hög med en basbredd på 15-20 m.
Jämfört med den 3 km långa ringmuren i Visby innehåller Tors borg minst dubbelt så mycket byggmaterial, Tors borg är dessutom 1000 år äldre.

Flygtornet utsiktstorn torsburgen, tors borg, kräklingsbo, gotland, försvarsborg
I utsiktstornet på Torsburgen.

Enligt Gutasagan överbefolkades Gotland för länge sedan och var tredje familj jagades bort från ön, inte utan motstånd såklart – för vem vill frivilligt flytta från Gotland? De ska ha tagit sin flykt till Tors borg, men även med tiden blivit bortkörda därifrån och flytt vidare till Fårö.

Det mest troliga huvudanvändningsområdet för borgen är att det är en gammal evakueringsplats ifall kriget kom. Man vet att det användes för man har funnit en handfull husgrunder inuti borgen och sett restaureringsarbete av muren daterat till 900-talet.

Flygtornet utsiktstorn torsburgen, tors borg, kräklingsbo, gotland, försvarsborg
Den konstgjorda delen av fornborgen.
Flygtornet utsiktstorn torsburgen, tors borg, kräklingsbo, gotland, försvarsborg
Klinten Torsburgens stupande klippor.

Vi övernattade vid Tjängvide luke nedanför Torsburgen, här sov vi helt ostörda och sprang näck utanför plåtisen bara för att vi kunde! 🙂 Från Tjängvide luke har man närmast till de stupande klipporna och utsiktstornet men från Ardre luke kommer man närmast den konstgjorda kalkstensmuren. Det är 1 km att gå däremellan för den som inte vill ta bilen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *