Pyrenéerna, pyrenees, frankrike, spanien, carthago 640 LE charming GT, höst, plåtis, husbil

Pyrenéerna – via Gourette och Gèdre.

Europa, Frankrike, Plåtis, Spanien

Vi fick en dag med kraftigt regn och bestämde oss för att vänta ut ovädret i Spanien, närmare bestämt i Sabiñánigo. Där fick vi en rak parkering, el, vatten och tömning helt gratis. Högsäsong kostar det 5 Euro och lågsäsong verkar de inte bry sig om att ta betalt, trots att vi var närmre 10 bilar som utnyttjade gästvänligheten. Det gav oss en lugn dag att planera vår husbilsresa genom Pyrenéerna. Nästa morgon sken solen genom molnen och vi gav oss iväg!

spanska pyrenéerna, pyrenees, vildhästar, vilda pottocks
Vilda hästar i det spanska landskapet på väg in i Pyrenéerna.
spanska pyrenéerna, pyrenees, bergsby, husbilsresa

Det spanska landskapet avslöjar sig med mindre grönska än det franska landskapet. Längs med vägen passerar vi vilda pottocks (hästar) som inte verkar beröras av vår närvaro. Det är mycket lite trafik så vi glider sakta genom landskapet och in i Pyrenéerna. Det är som att ratta rakt in i en tavla. Vi stannar löjligt många gånger för att fotografera den vackra naturen. Om någon hade berättat för oss att Pyrenéerna var såhär vackert – ja, då hade vi ju åkt hit för länge sen! Europas sista vildmark har lyckats bevara sin hemlighet från oss, tills nu.

Pyrenéerna, pyrenees, höst, snötäckta berg, husbilsresa
Pyrenéerna, pyrenees, höst, husbilsresa

Vi hade planerat in en vandringstur på ett par timmar strax utanför spanska Formigal och Anayet. Dessvärre så var sista vägen dit stängd och turen hade hamnat på 5 ½ timme istället för 2 timmar. Vi fick lägga den planen på hyllan och fortsätta åka genom det fantastiska landskapet. Högre och högre upp! När vi når gränsen mellan Spanien och Frankrike börjar det att snöa och runt omkring oss ser vi snötäckta kullar och berg. En oro börjar att gnaga inom oss. Är vi här för sent på säsongen, ska vi behöva bryta av resan över Pyrenéerna? När vi inser att vi befinner oss på riktigt hög höjd, 1794 m, så stillas vår oro. Så högt upp kommer vi inte att vara hela tiden.

Pyrenéerna, pyrenees, frontera del portalet, snötäckta berg, carthago 640 LE charming GT, plåtis, husbil
Pyrenéerna med husbil, plåtis, bergsby, frankrike

Vi rullar vidare på väg D934 mot Laruns, där tar vi av på väg D918 och Station Nordique du Val d’Azun. Vägen dit får oss att tappa både andan och hakan, det är SÅ vackert! Vägen dit är vackrare än själva utkikspunkten. Vi passerar genom några sömniga byar som väntar på att vintersäsongen ska dra igång med allt vad skidåkning innebär. Tills dess håller kossorna läget under kontroll. Vägarna är otroligt fint underhållna, vi är riktigt imponerande. Det är som att åka på nylagd asfalt nästan överallt! När vi åker på väg D918 ser vi gång på gång skyltar där det står någonting om husbilar. Eftersom vår franska är dålig så tar vi snabbt ett kort på en av skyltarna och tänker att vi översätter den sen (nån gång). På kvällen översatte vi texten till: “Denna bergsväg rekommenderas inte för husvagnar och husbilar.” Men vi tyckte det gick alldeles ypperligt att åka där! Men husbilar över 7 meter hade fått problem både på höjden och bredden. Vi har utsett den vägen till Europas vackraste väg. Den riktigt klättrar på bergsväggarna!

pyrenees, pyrenéerna, bergsvägar
carthago 640 LE charming GT, pyrenéerna, pyrenees, plåtis, husbil
pyrenéerna, frankrike, ko
En ekologisk gräsklippare. Kan det bli bättre?
Pyrenéerna med husbil, plåtis, bergsby, frankrike
En omledning i en av byarna. Här är man glad över att köra vår plåtis och inte en stor husbil.
Station Nordique du Val d'Azun, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, carthago 640 LE charming GT, plåtis och husbil genom pyrenéerna
Station Nordique du Val d’Azun
pyrenéerna, pyrenees, frankrike

En av dagens höjdpunkter var 1709 meter upp, vid Col d’Aubisque. Här ligger världens, kanske, fulaste hotell med världens vackraste utsikt över Gourette – som verkar bevakas av ett stenansikte.

Pyrenéerna, pyrenees, gourette, Col d'Aubisque
Är det någon mer som ser den där läskiga stenen i mitten? Kanske en ond jätte som förstenats? Rysligt!

Vi styrde kosan mot Lourdes, en stor pilgrimsort och en av de heligaste platserna i Europa. Planen var att besöka helgedomen. Men när vi rullade bort från bergslandskapet och in bland villor och höghus brast det för oss. Nej, där kunde vi då inte stanna! Vi övervägde att slå en hastig kik på kyrkan och grottan, men eftersom vi inte är kända för att göra något halvdant tänkte vi inte börja nu heller. Vi åt middag och vred ratten mot Gavarnie, helt söderut.
Väl tillbaka i bergen vilar vi upp oss inför vandringsleden Cirque de Gavarnie.

HÄR kan ni se hur vi har åkt över Pyrenéerna hittills.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *