cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring, kor

Pyrenéerna – Cirque de Gavarnie

Europa, Frankrike, Plåtis, Vandring
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, kalvar, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring
Både korna och fåren i hagarna intill leden hade fått ungar nyligen.

Idag har vi gått den populära vandringsleden i Gavarnie.
Den 10 km långa leden tar oss till Europas högsta vattenfall på 240 meter och till en naturlig amfiteater. Vi förstår varför den är så populär för dels så ligger själva byn inbäddad mellan höga klippor och dels så är det en enkel vandring på bra underlag. Här möter vi alla sorters människor; pensionärer, barnfamiljer, kompisgäng och kärlekspar. 80% följer den enklaste vägen till Hotel du Cirque. Därifrån har man en otrolig utsikt mot vattenfallet och den naturliga amfiteatern i klippan. För att undvika foton motsols är det en bra idé att gå leden skapligt på morgonen. Efter lunch når solen upp över topparna och du får sämre foton i motljus.

cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring, flod
Frankrike, pyrenéerna, pyrenees, cirque de Gavarnie, gavarnie, vandringsled, vandring, europas högsta vattenfall
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring
Ser ni Bengt i mitten av fotot? Han kom lite på efterkälken..
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, europas högsta vattenfall, vandring
..men fick sig en dusch av vattenfallet han också!

10% fortsätter en bit bortanför hotellet och myser i den runda dalgången omgiven av 11 st toppar som är 3000 meter höga. De sista 10% fortsätter vandringen ända fram till vattenfallet. Vi hörde till de sistnämnda 10%. Med foto- och fikapauser tog vandringsleden oss 4 ½ timme att gå. Om man nöjer sig med att gå till hotellet så kan man halvera den tiden. Att ta sig hela vägen till vattenfallet kräver hyfsad fysik, bra skor och stavar. Det är riktigt brant stigning sista 500 m med lösa stenar och grus som underlag. Här gick vi med bredsidan av skorna både upp och ner för att inte rasa omkull. Stavarna hjälpte till med balansen, utan dom hade vi haft det väldigt besvärligt att ta oss fram. Våra ben riktigt skälvde när vi skulle ta oss ner till hotellet igen. Promenaden tillbaka till byn bjöd även den på vackra vyer.

cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled, flod, får
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vandringsled
cirque de Gavarnie, frankrike, pyrenéerna, pyrenees, höstfärger, vattenfall, vandringsled

Byn Gavarnie är otroligt vacker, så vacker att det är en upplevelse att bara åka dit för att ta en fika.
Att gå vandringsleden är bara ett sätt att komma närmare det vackra. Vi gick ju som sagt hela vägen fram till vattenfallet – vilket egentligen var helt onödigt. Bäst utsikt har man absolut ifrån hotellet. Men själva upplevelsen att bli nerstänkt och blöt av vattenfallet kan du inte få från hotellet. Natten spenderade vi på byns ställplats som erbjöd färskvatten och tömning. Högsäsong kostar det 8 Euro men lågsäsong (=nu) är det gratis. Därifrån njöt vi av fin utsikt och ljudet av en bäck som porlade precis bakom husbilen.

carthago 640 LE charming GT, bergsvy, utsikt, panoramafönster, pyrenéerna, husbil, plåtis

2 thoughts on “Pyrenéerna – Cirque de Gavarnie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *