Col du tourmalet, pyrenéerna, pyrenees, carthago 640 LE charming GT,

Pyrenéerna – Col du Tourmalet

Europa, Frankrike, Plåtis

En svår omväg…

..ja, det är precis vad Col du Tourmalet blir om man översätter det från franska till svenska. Vi visste väl inte riktigt vad vi gav oss in på när vi styrde till D918 från Gavarnie mot den 2877 m höga bergstoppen Pic du Midi de Bigorre. Vi önskar att vi kunde säga att det var med skräckblandad förtjusning som vi tog oss uppför bergspasset till en svindlande höjd av 2115 m. Men ska vi vara helt ärliga så var det mer skräck än med förtjusning. Mest för att det inte fanns någonting som hindrade oss från att köra rakt nerför det stupande berget, inget skyddsnät alls i form av mur eller räcke. Men visst var det häftigt när vi väl var däruppe! Häftigt och kallt.

pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass, får
pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass
pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass, tour de france

Deltagarna i Tour de France har cyklat uppför detta bergspass sedan år 1910. Lutningen varierar mellan 7-11% vilket är tufft nog bara att köra bil i. Vi kan inte ens föreställa oss hur det skulle vara att cykla denna väg. Kanske är det därför som stora delar av vägen är nerklottrad med uppmuntrande hejarop och även några roliga figurer.

pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass, tour de france
pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass, skidlift, pic du midi de bigorre
pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass, skidlift, pic du midi de bigorre
pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass, skidlift, pic du midi de bigorre, alpackor, Barèges

Väl nere på motsatt sida i Barèges träffade vi på dessa alpackor mitt bland de gigantiska hotellkomplexen. Om en månad vimlar det väl med turister här som vill åka skidor och kasta snöbollar. Men nu är det en spökstad, som så många andra vi passerat längs vägarna i Pyrenéerna.

pyrenéerna, pyrenees, husbil, plåtis, col du tourmalet, bergspass

Egentligen hade vi planerat att gå ännu en vandringsled i närheten av Gavarnie, Cirque de Troumouse, men när vi vaknade upp till regn packade vi ihop och åkte detta bergspass istället. Nu har vi satt sikte på Andorra och åkt en bit bort från de höga bergen för att vinna lite tid. Det är mycket regn på ingång och vi vill gärna ha någon regnfri dag även där. Kanske blir det en annan vandringsled påväg dit. Kanske ändrar sig vädret och skickar fram solen igen.
Det är verkligen ombytligt vädret här i Pyrenéerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *