carthago 640 LE charming GT, arinsal, andorra, bergsvy

Vandring till spanska gränsen i Arinsal.

Andorra, Europa, Plåtis, Vandring

Skidbyn Arinsal har två år i rad utsetts till att ha Andorras bästa skidanläggning, utöver de tre sammanhängande åren dessförinnan. Just nu ekar det tomt i den lilla byn och linbanorna står stilla i väntan på snö och turister. Vi tog plåtisen genom bergspasset upp till skidanläggningens parkering där vi fick en fantastisk utsikt över Arinsal. Men mycket vill ha mer, så det blev en vandring till högre höjder ändå! Redan vid skidanläggningen är vi uppe på 1914 m ö h.
Det är rätt så behagliga 10 grader ute mitt på dagen.

Arinsal, androrra
Utsikt över Arinsal.

Det är väl egentligen ingen vacker vandring Tina ger sig iväg på. Om man följer de branta backarna längs med skidliftarna kommer man efter 1 ½ timme till den spanska gränsen. Och det är ju en kul grej – att stå med ett ben i Spanien och ett ben i Andorra! Det kanske inte händer så ofta mitt uppe på ett berg. I närheten finns ett s.k. treriksrös där Andorra, Spanien och Frankrike möts. Men den vandringen är för lång och för tuff för oss glada motionärer! Bengt nöjde sig med att gå en lagom svängom i början av skidanläggningen eftersom det var ganska brant. Det kanske hade varit mer normalt, men det är svårt att hindra en vilja av stål. Det är inte alla som förstår den där känslan av total tillfredsställelse när man vandrat helt själv upp till en topp varifrån man njuter av utsikten ner.

Arinsal, skidanläggning, vandring, andorra
Arinsal, skidanläggning, vandring, andorra
Arinsal, skidanläggning, vandring, andorra
Arinsal, skidanläggning, vandring, andorra, spanska gränsen, spanien

Här kommer den spanska gränsen. Lite trist uppmärkt med en form av staket, ingen spansk flagga eller gratulationer över att ha tagit sig uppför galet branta backar för att få se och klampa över till Spanien. Lika glad är man för det, trots de hårda vindarna och de knappa 5 graderna! Men det var en tuff tur med en stigning på 576 höjdmeter. Och sen lika många höjdmeter neråt igen såklart. Det var omöjligt att gå i en rak linje, det var bara att gå sicksack hela tiden. Mycket hjälp fick man av stavarna, särskilt vid den sista och mest branta stigningen då det inte ens gick att gå sicksack längre pga mjölksyran i låren. Det var bara att gå i sidled uppför. Väl uppe på 2490 m ö h cirkulerade rovfåglarna knappt tre meter ovanför huvudet. De verkade vänta på att man skulle rasa omkull och lämna in så att middagen blev serverad. Bättre lycka nästa gång!

Arinsal, skidanläggning, vandring, andorra, spanska gränsen, spanien

Ni som har hängt med vet ju att Tina har värkproblematik som ingen förstår sig på. Kanske jobbade man lite för mycket för att nu kunna stå där på toppen mellan Spanien och Andorra istället för att jobba. Neurokirurgen på ryggkliniken i Strängnäs var av tron att problemet är muskulärt och han rekommenderade att byta nuvarande mediciner mot liknande fast med andra verksamma ämnen. Detta kombineras med TENS. Otroligt nog så verkar det fungera!
Under 3 timmars tuff vandring i Andorra var kvinnan på bilden fortfarande HELT smärtfri. Vilken seger!

Arinsal, skidanläggning, vandring, andorra, spanska gränsen, spanien

4 thoughts on “Vandring till spanska gränsen i Arinsal.

  1. Grattis tuffing för att du kan vara smärtfri efter en sådan prestation. Önskar dig en smärtfri dagen efter oxå, fast träningsvärk är okej.
    Måste vara speciellt att känna naturen och vidderna ensam. Du är cool Tina!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *