Orbaneja del castillo, spanien, vattenfall, kanjon

Vattenfall inpå husknuten i Orbaneja del Castillo

Europa, Plåtis, Spanien

Inbäddad i en kanjon ligger denna vackra lilla by. Ett hett resmål för spanjorerna, både lågsäsong och högsäsong. Vattnet renas i berget och in i byn forsar kristallklart och drickbart vatten nerför vattenfallen. Sista vägen hit är ganska smal och det är ganska precis att man kan mötas. Det skyltas med olika parkeringar, den ena trängre och mer sluttande än den andra. Men så är det gratis parkeringar också. Vi ser en hel del små husbilar, endast spanjorer såklart liksom under våra veckor här i norra Spanien. Resten av skandinaverna ligger på solkusten sen länge, desto mer plats åt oss tänker vi! Men visst skulle våra bleka nunor inte skadas av lite sol. Temperaturen här uppe är oftast mycket behaglig, vi har runt 18-20 grader och dagarna då solen vill visa sig är det riktigt varmt.

orbaneja del castillo, spanien, vattenfall, kanjon
orbaneja del castillo, spanien, vattenfall, kanjon

Trots Orbaneja del Castillos ringa storlek myllrar här av små restauranger och barer. Spanjorerna njuter på uteserveringarna. Man undrar var denna by varit utan alla dessa besökare som gör av med pengar på byns olika butiker och matställen. Innan vi åker vidare går vi in i en liten butik och handlar manchego ost och pinxtos (norra Spaniens motsvarighet till södra Spaniens tapas). Nu har även vi bidragit till byns fortsatta blomstrande. Butiksägaren tycker att det är lite för mycket turister men samtidigt verkar han inte behöva slita ihjäl sig för att få ihop till brödfödan.

orbaneja del castillo, spanien, vattenfall, kanjon
orbaneja del castillo, spanien, vattenfall, kanjon

Höjdbegränsning

När vi kom körandes genom kanjonen varnade bilens navigator. Max höjd 2,4 m och vi som är 2,6. Såklart blev vi oroliga och rannsakade våra minnen om vi hade passerat en varningsskylt eller ej. Vi möter en polisbil och väntar på att sirenerna ska börja blinka för att varna oss. Men nej, det blir ingen reaktion. Vi fortsätter, lite tveksamt, framåt och hoppas att vi inte ska komma till en tunnel med höjdbegränsning. Funderar på hur vi ska kunna vända och om vi ska kunna vända. Som tur var kom det aldrig något hinder på vägen. Kanske varnade den då bergsryggen hängde över vägen på vissa ställen och begränsade höjden. Vi har navigerat väldigt lite med bilens GPS eftersom den ofta gör mycket märkliga vägval, men kanske skulle vi försöka använda den mer för att inte hamna i situationer där vi måste vända pga en låg bro eller tunnel. Men lite spänning i vardagen är ju också roligt!

gps, navigator, husbil, plåtis, höjdbegränsning
kanjon, plåtis, husbil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *