Iglesia rupestre de los Santos Justo y Pastor, grottkyrka, stenkyrka, spanien, Olleros de Pisuerga

Spaniens vackraste grottkyrka

Europa, Plåtis, Spanien

Det är första gången vi besöker en kyrka som är inbyggd i ett berg. Så tidigt som på 800-talet flyttade munkar in i denna grotta i den mycket lilla byn Olleros de Pisuerga som hör till regionen Palencia. Inträdet kostar oss 1 euro var och på plats finns en man som entusiastiskt berättar kyrkans historia för alla besökare. Inklusive oss. Ni vet ju hur bra (eller dålig) vår spanska är. Till en början hänger vi med men när han ökar tempot förstår vi ingenting. Vi ler och nickar förvirrat samtidigt som vi blir överlyckliga då nya besökare kommer in i kyrkan och han istället börjar förklara historian för dom. Vi har inte lyckats hitta någon information om kyrkan på något annat språk än spanska – och det tyder väl på att vi är på rätt ställe? Dit utländska turister inte hittat än. Det händer väl inte mer än en handfull gånger i livet.

Iglesia rupestre de los Santos Justo y Pastor, grottkyrka, stenkyrka, spanien, Olleros de Pisuerga

Vi har förstått att munkar flyttade in i denna grottkyrka, Iglesia rupestre de los Santos Justo y Pastor, på 800-talet. I kyrkan fanns en ovanvåning, eller snarare loft, där munkarna sov. Någon gång längs vägen flyttade munkarna ut ur grottan och in i ett större kloster inne i grannstaden Aguilar de Campóo. Men kyrkan används fortfarande av byfolket och begravningsplatsen intill kyrkan är välskött och omhändertagen, kanske extra mycket nu under Allhelgonahelgen. Efter vad vi förstått på recensioner av grottkyrkan så är detta den vackraste av sitt slag i hela Spanien. Rester av väggmålningar finns att beskåda men är mycket slitet och lämnar alltför mycket åt fantasin.

Altarverket i kyrkan är från 1500-talet liksom predikstolen och dopfunten, korsfästningen är från 1600-talet. Utan den påbyggda entrén är det bara klocktornet som avslöjar den kamouflerade klosterkyrkan.

Men varför valde nu ett gäng med munkar att skapa ett dolt kloster i detta berg?
Vi har översatt spanska texter som skulle kunna tyda på att dessa kristna munkar gömde sig för morerna som tog allt mer mark fram till 1100-talet innan de pressades tillbaka igen.

Iglesia rupestre de los Santos Justo y Pastor, grottkyrka, stenkyrka, spanien, Olleros de Pisuerga
Iglesia rupestre de los Santos Justo y Pastor, grottkyrka, stenkyrka, spanien, Olleros de Pisuerga, madonnan och barnet, jungfru maria och jesus barnet
Jungfru Maria och Jesus barnet. Den ser allt bra gammal ut, men hur gammal vet vi tyvärr inte.

Framme vid kyrkan finns ytor att parkera på och med nöd och näppe tog vi oss igenom de trånga gatorna genom byn Olleros de Pisuerga. Vi behövde inte fälla in backspeglarna – men det var inte långt ifrån.

2 thoughts on “Spaniens vackraste grottkyrka

    1. Haha, nej, det roliga är att vi båda gått ur svenska kyrkan. Jag (Tina) brukar skoja om gubben på korset som flyttar sig lika ofta som jultomten. Men det är ju sååå vackra byggnadsverk och kyrkorna är ju oftast de äldsta byggnaderna som finns kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *