Villa romana la olmeda, romansk villa, spanien

Inte en synvilla utan en romersk villa

Europa, Plåtis, Spanien

På vår färd mot Léon får vi syn på en skylt intill vägen. Villa Romana La Olmeda. Mmm, sånt gillar vi. Efter en snabb kik på internet bestämmer vi oss för att svänga av och åker de två milen till byn Pedrosa de la Vega. Jösses vad glada vi är att vi gjorde det! Här finns de bäst bevarade romerska mosaikgolven i hela Spanien. I Portugal var vi på två romerska utgrävningar. Den ena var till Villa Cardílio i Torres Novas – även det en romersk villa fast mindre till storleken och mindre välbehållen. Den andra utgrävningen var utanför Coimbra i den romerska staden Conímbriga, vilket som sagt var en hel stad. Men denna spanska villa slår faktiskt bägge med sina fantastiskt välbehållna mosaikgolv. Museét lyckas också förmedla förståelse för hur romarna levde vilket är ett stort plus i kanten. Villa Romana La Olmeda byggdes under 400-talet e.kr och brändes ner av de hänsynslösa morerna några hundra år efteråt. Under ca 1400 år föll den romerska villan i glömska men detta skulle förändras en dag för 51 år sedan då en bonde hittade kuber av mosaik under arbetet på sin åker. Knappt 1 meter under jord hittar man kvarstoden av villans väggar och strax därunder 1500 kvadratmeter med dessa vackra mosaikgolv.

Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Med hjälp av dessa verktyg och material skapade romarna sina vackra mosaikgolv för 2000 år sedan. Ganska otroligt va? Nämn en hantverkare som skulle klara det idag.
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv, krukor, fyndplatser
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv, golvvärme
Se golvvärmesystemet till höger.
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv, golvvärme
I de viktigaste rummen, som t.ex. sovrummet, hade man golvvärme. Värmesystemet som romarna använde sig av är föregångaren till vår nutida golvvärme och själva idén har inte utvecklats sig överdrivet mycket under 2000 år.
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv, golvvärme
Här syns ett värmesystem. Uppvärmt vatten från varmbaden rinner genom byggda kanaler under golven.

Romerska bad

Föregångaren till våra SPA avdelningar är de romerska baden. I denna villa fanns såklart en obligatorisk badavdelning med kallbad, “fingervarmt” bad och varmt bad. Dessutom fanns en relaxavdelning placerad intill behandlingsrum som erbjöd massage. Omklädningsrummen var kantade med stenbänkar och toaletterna var placerade i rummet intill. Toaletterna påminner till viss del om det “moderna” dasset fast här sitter man bredvid sina medmänniskor. En ränna löper under sitsarna och spolar gör man med spillvatten som kommer från baden. Exakt hur detta fungerar vet vi inte, kanske släppte man på vatten några gånger om dagen från poolerna. Vi uppmärksammade en ränna placerad mellan baden och toalettutrymmet. Se bild 2 nedanför.

Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv, romerska bad, uppvärmda pooler
Villa Romana La Olmeda, Pedrosa de la Vega, spanien, romansk villa, romersk utgrävning, mosaikgolv, romerska bad, romerska toaletter
Ett hakkors med vingarna åt höger kallas på språket sanskrit svastika och är en lyckosymbol. Med vingarna åt vänster blir hakkorset en symbol för undergång och död. Idag tänker man automatiskt på lyckosymbolen som en antisemitisk symbol eftersom det även var Nazitysklands symbol.

4 thoughts on “Inte en synvilla utan en romersk villa

  1. Känns som att jakt var viktigt, men inget sådant i sovrum o spa, och det var lugnande. De var inte barbarer.Förvånande hur mycket som finns under marken.

    1. Tror inte att man födde upp köttdjur då på samma sätt som idag. Och det fanns nog mer vilt då, nu har människan blivit så stor i antal att det behöver regleras och man måste föda upp mat istället. Tror jag 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *