Léon, spanien, fontän

Vikingar i kungariket Léon

Europa, Plåtis, Spanien

Bengt har tjatat i flera omgångar om att vi var i Léon i våras. Nej, nej – det har vi inte har Tina bestämt svarat. Men så snopet att vi kom fram till samma ställplats mittemot Mercadonan som vi stod på i april tidigare i år. Ja, här har vi varit förut – fast bara stannat och sovit på transportsträckan upp till Keukenhof. Det ska bli kul att få utforska staden nu. Fast smådjävlar blåser utanför dörren! Man är väl en viking…

Gaudi, Léon, spanien, byggnad, Casa Botínes
Gaudís verk Casa Botínes i Léon. Antoni Gaudí själv sitter på bänken och beundrar sitt mästerverk.

Léons katedral

Stadens katedral är en av de tre största i Spanien.
Den har många vackra glasmålningar i olika mönster, färger och med olika berättelser. Framåt kvällen går vi runt i den dunkla katedralen som är mycket blygsamt upplyst. Det gör att fönstren kommer mer till sin rätt när ljuset utifrån lyser upp dom. Vissa fönster är mer dunkla än andra. Staden har stora problem med luftföroreningar som lägger sig som en duk över glasmålningarna. Utifrån syns det verkligen. Men nu håller man på att rengöra alla fönster, vi får se hur länge de håller sig rena efter det. Luftföroreningarna är något som storstaden måste ta tag i. De smutsar inte bara ner de 1900 kvm med fönstermålningarna utan luckrar även upp sandstenen som katedralen är byggd med.

Léon cathedral, katedral, spanien
Léon cathedral, katedral, spanien, fönstermålningar, glasfönster

Museo de San Isodoro

Vi går på en guidad tur för att få se de romerska freskerna från 1100-talet. Guidningen är på spanska och vi får skriftlig information på engelska att läsa på sidan om. Höjdpunkten under besöket är dessa fresker som är helt i original. De har aldrig bättrats på i färgen och man tappar verkligen hakan över att dessa 900 år gamla målningar fortfarande är i så fint skick! Här gestaltas bland annat den sista måltiden.

På museét finns även en skandinavisk detalj. Det viktigaste vikingaföremålet i hela Spanien finns här.
Hur det har kommit hit vet man inte, men man tror att vikingarna har breddat sina vyer så långt som till norra Afrika. Föremålet är tillverkat i slutet på 1000-talet. Vissa tror att det är en förvaringsask till t.ex. en amulett medan andra tror att det hör till Hnefatafl – ett schackliknande spel från norden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *