Salamanca, spanien

Salamanca – eller kärt barn har många namn.

Europa, Kastilien och León, Plåtis, Spanien
Salamanca, spanien, katedral

Den spanska staden har genom tiderna haft många olika smeknamn.
Vishetens stad ligger nära till hands då Spaniens första universitet öppnades här år 1218. Salamanca är fortfarande en blomstrande universitetsstad. Gatorna är fyllda av energiska ungdomar med hela livet framför sig. Majoriteten av barer, restauranger, caféer och klädbutiker verkar rikta sig till studenterna med billiga drinkar, snabbmat och märkeskläder. Det riktigt sjuder av liv i denna vackra stad.

Språkets vagga. Inte bara spanska ungdomar söker sig till denna spanska studentstad. Hit kommer studenter från hela Europa för att utbilda sig och då främst inom spanska språket. Utmärkelsen hjärtat i Kastilien och Léon härstammar från Salamancas historiska centrum. Många är de gamla och vackra sandstensbyggnaderna. Där glider vi in på nästa smeknamn, den gyllene staden. Sandstensfasaderna lyser i beige, gul och orange beroende på vilken tid på dagen du är här. Katedralstaden fångar vårt intresse och vi hade gärna stannat längre och utforskat mer av staden. Vi åker gärna tillbaka hit! Under varmare omständigheter.

Vi gillar allt med Salamanca utom vädret som vi bjuds på! Vi önskar att vi haft både mössa, vantar och långkalsonger när vi möttes av isande vindar, 8 grader och regnskurar. Vädret kortar ner vårt besök i staden maximalt. Det är SÅ kallt! Vi riktigt känner hur södern kallar på oss.

Men i de två ihopbyggda katedralerna behöver vi inte frysa. Här spenderar vi flera timmar. Den nya katedralen blir en ny favorit för oss. Det måste vara en av de vackraste katedraler vi sett. Trots katedralens mycket tilltalande utsmyckning och imponerande arkitektur är antalet besökare överraskande lågt! Men för vår del är det såklart skönt, när vi går runt i katedralerna – nästan helt ostörda och ensamma.

Salamanca, spanien, katedral
Salamanca, spanien, katedral

Vi märker tydligt när vi kommer in i den gamla katedralen.
Det är ljusårs skillnad på utsmyckningarna. Det känns som att de två sammanbyggda katedralerna kompletterar varandra. Den nya katedralen från 16-1800-talet bidrar med enorma kolonner som sträcker sig mot himlen, utmanande hantverk som stenskulpturer och träsniderier medan den gamla katedralen bidrar med enkla men talande väggmålningar och lämnar mer plats för eftertanke. I den nya katedralen riktades våra blickar ständigt mot himlen eftersom dekorationerna gradvis blev mer intensiva och vackra ju högre upp de var. Den gamla katedralen hade blygsamma takvalv och fokuset hamnade istället på de färggranna väggmålningarna från 12-1300-talet.

Tillsammans med Sevilla och Valencia blir Salamanca en favorit bland spanska storstäder för oss
– vi som inte ens gillar storstäder. När vi hittar stora städer som känns små faller vi pladask.
Och hur kan man inte bli förälskad i en så vacker, levande och historisk stad som denna?

Under vår dag i Salamanca letade vi parkering nära gamla stan. Det var inte bara vi som ville parkera nära, om man säger så. Längs en trafikerad väg på andra sidan floden hittade vi en ledig ruta mellan vanliga personbilar. Det fick duga och vi gick bekymmersfritt den fem minuter korta promenaden in till stan. När vi återvänder till vår tillfälliga “ställplats” upptäcker vi en förbudsskylt som gäller där vi står. Ja, se där får bara bussar parkera. Hoppsan. Lyckliga som tusan är vi över att vi inte blivit bortbogserade som skylten lovar. Vi flyttar oss snabbt till utkanten av stan där en bensinstation erbjuder gratis övernattning för husbilar. Här får vi åtminstone stå.

2 thoughts on “Salamanca – eller kärt barn har många namn.

  1. Jag gillade hästen med den mörkhyade mannen, förstår att det var fantastisk att se valven i taket. Ja man behöver inte vara religiös för att se det vackra i katedralen. Undrar hur de studerande hade det på 1200 talet, det var förstås inget för kvinnor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *