La Alberca, sierra de francia, las batuecas, naturreservat, medeltidsstad, korsvirkeshus

Från sandstenshus i Salamanca till korsvirkeshus i La Alberca

Europa, Plåtis, Spanien, Vandring

Vi lämnar Salamanca och styr husbilen mot naturreservatet Las Batuecas-Sierra de Francia på den mycket natursköna vägen CL-512. Ett vackert och historiskt resmål som passar små som stora husbilar. Väl framme i La Alberca parkerar vi på en rejäl parkering med platser reserverade för husbilar. Då känner man sig extra välkommen! I området ser vi ett, för oss nytt, träd som kanske någon läsare med gröna fingrar kan berätta vad det är? Blommorna för tankarna till lingonris, frukterna på är stora som körsbär och taggiga som kastanjer. När de är mogna skiftar färgen på frukterna från gul/grön till röd. Vilda gissningar är välkomna! Se bild nedan.

Fotogenisk by

Inte sedan vi var i tyska Rothenburg ob der Tauber har vi fotograferat så frenetiskt i en by! Kameran går varm och det är löjligt, LÖJLIGT vackert! Hur ska vi kunna återge en rättvis bild av denna vackra by? Omöjligt är vad det är. Här är det inte en eller två gator som huserar fina hem. Hela byn är fylld till bredden med dessa vackra hus kombinerade med korsvirke och sten. Årets sista och envisa sommarblommor finns fortfarande kvar i blomlådorna under fönstren på vissa hus. Ja, vi är minst sagt imponerade och charmade av de vackra husen från 1700-talet. Ett besök i La Alberca är ett måste om man är i närheten!

I byn handlar vi fransk (spansk) nougat, serranoskinka från trakten och en frasig paj som vi värmer i stekpannan med locket på. Den innehåller fläskkotlett, serranoskinka och chorizo. Den är så god och verkligen matig. Så lätt det är att göra av med pengar, här försvann direkt nästan 400 sek. Men med en gratis ställplats och en fin upplevelse tänker vi att det blir “inträdespengar” för att få ta del av bybornas vackra pärla.

Njutvandring

Hela naturreservatet är fyllt med olika vandringsleder och La Alberca är en bra utgångspunkt. Det bästa med vandringsleder som börjar på höjden 1240 m ö h är att man redan från start får en fantastiskt utsikt. Man behöver inte slita lika hårt för vackra vyer som när man börjar på t.ex. 400 m ö h och ska ta sig upp 600 höjdmeter. Detta kallar vi njutvandring. Vi kommer hit på eftermiddagen och när vi sett byn och börjar utforska omgivningarna börjar klockan bli för mycket för att ge sig av på en led, dessutom börjar vi bli trötta. Vi går bara ett par km och njuter av vyerna. När vi vaknar morgonen därpå bjöd vädergudarna på 6 + och regn. Inte de roligaste förhållandena att ge sig ut alltså.
Det blir en dag på vägarna mot en annan vandringsled.

2 thoughts on “Från sandstenshus i Salamanca till korsvirkeshus i La Alberca

  1. Jag tror jag hittat svaret på er fråga!

    smultronträd, Arbutus unedo – en ljungväxt, vilket man nog kan se på blommorna

    Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *